МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Як дерусифікувався український Youtube. Інфографіка

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на українські музичні тренди Youtube? Позитивно!

Російські виконавці нарешті залишили топи прослуховувань, а чимало слухачів відкрили для себе нові імена.

Чи не вперше цього року третього вересня не постили меми з бородатим російським шансоньє, а попередження, що той, хто таке у свою стрічку принесе, позбудеться чимало відсотку онлайн-друзів.

Показові інфографіки опублікували «Тексти». Команда проаналізувала найпопулярніші пісні в українському сегменті Youtube за рік — із вересня 2021 до вересня 2022 року. Звертали увагу на те, звідки виконавці і якою мовою співають. Настільки потужно дерусифікація ще не відбувалася на жодному відтинку новітньої історії. Дісталося і співочим зрадникам, які публічно не засудили російську агресію та наполягали на тому, що вони всього лиш «маленькі люди» (а деякі навіть продовжили роботу у рф).

До початку повномасштабного вторгнення українські читачі переважно слухали російське. Українського контенту було не просто відчутно менше, а радше переважно не було. І навіть ці пісні українських виконавців часто були російськомовними, адже так співаки і гурти, за їхніми переконаннями, працювали на два (або й більше) ринків. Бачимо ситуацію, що у грудні 2021 та січні 2022 у топі немає українського.

Що ж маємо зараз? Російська музика майже повністю пішла вслід за кораблем, що дало українським виконавцям неабиякий поштовх творити та популяризувати власну творчість. Невже в когось залишилися аргументи щодо того, що російська естрада заважала українській розвиватися?

Цікава, але цілком сподівана ситуація зі співаками, які оселилися в москві, та активно концертували росією. «Голубів миру» на кшталт Ані Лорак чи Світлани Лободи, слухачі успішно забули. Ймовірно, вони вже не повернуться до топів Youtube, тим паче, що їх особливо нічого запропонувати слухачам, які відчули смак якісної української музики.

Найкраще позиції лідерів серед українських виконавців втримує цьогорічний переможець Євробачення KALUSH та Артем Пивоваров. Що не кажіть, а вони — не просто достойна альтернатива російським виконавцям, а на голову за них вищі.

До слова, за поступовим зросійщенням української сцени можна спостерігати у відео української співачки та музичної блогерки Марії Тучки: від ренесансу 90-х до практично тотально російськомовної естради нульових.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter