МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Як функціонує культурна сфера України під час повномасштабної війни (інфографіка)

Результати опитування працівників культури та креативних індустрій опублікували Український культурний фонд і Міністерство культури та інформаційної політики

До зрозумілого під час воєнного стану падіння попиту на культурні продукти та послуги та скорочення фінансування, додається і міграція, і руйнування традиційних зв’язків.

Частина креативних підприємців продовжує працювати, зокрема на експорт, тим самим підтримуючи економіку. Крім того, діячі культури організували безліч волонтерських ініціатив для допомоги Збройним силам України, цивільним та деокупованих територій, а також вимушеним переселенцям, які шукають новий дім.

Дослідження викликали у серії інфографік, які демонструють, як працюють і чи взагалі мають таку змогу креативні фахівці з різних куточків України. Опитали 740 респондентів: 485 жінок та 255 чоловіків. Серед них найбільше фахівців, які працюють або працювали у таких сферах: аудіовізуальне мистецтво — 26 %; бібліотеки, архіви, музеї — 26 %; перформативний, концертний сектори — 20 %; музичний сектор — 14 %, візуальний сектор — 12 %. Більшість із них продовжують працювати, чверть опитаних зазначила, що обсяг роботи не змінився, щоправда, стан фінансування сфери на цьому етапі не передбачає якогось розвитку.

Загалом переважна більшість фахівців культури залишилися на території України, частина з них стала вимушеними переселенцями у більш безпечні регіони. За кордон виїхали близько 20 % опитаних. Більшість зазначає про значне зменшення замовлення (або їхнє зникнення) — 45 %, а також про повністю чи частково дистанційну роботу — 35 %. Є проблема і втрати кадрів через міграцію, мобілізацію, смерть.

Водночас чимало підприємств креативної індустрії не скористалися можливостями державної підтримки бізнесу: частина не були поінформовані (13 %) або ж не зуміли розібратися (12 %), а ще більше підприємств не відповідали умовам, прописаним у програмах (38 %) або ж відмовилися від участі через те, що «програми не вирішують проблеми підприємства і не задовольняють його потреби» — 28 %.

Як вагому допомогу для культурної сфери більшість респондентів бачить гранти та державну стратегію підтримки, також не менш важливою бачать промоцію українського культурного продукту за кордоном.

Щодо волонтерства: 47 % долучаються до збору коштів на потреби української армії, 49 % — організовують гуманітарну допомогу. Крім того, майже 20 % бореться на кіберфронті.

Щодо фахівців культурної сфери, які виїхали за кордон, більш ніж половина знає англійську мову на достатньому для роботи рівні, ще 22 % — дві й більше мов, однак 14 % іноземними мовами не володіють. Чималий відсоток планує повертатися в Україну найближчим часом, ще частина — коли ситуація стабілізується, взагалі не планують повертатися 7 %.

Дослідження показує, що культурна сфера стикнулася з тими ж проблемами, що й інші: російська агресія руйнує пам’ятки, музеї, театри, бібліотеки, позбавляючи людей життя, дому, роботи і будь-якої впевненості у завтрашньому дні. А дискусії щодо того, чи культура на часі, роблять її стан ще більш хитким.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter