МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Видавництву Старого Лева» виповнюється 20 років

У грудні одне з найбільших видавництв України святкує своє 20-річчя. За цей час у Старому Леві видали більше тисячі назв книжок для дорослих і дітей українських та іноземних авторів. Серед них Софія Андрухович, Галина Вдовиченко, Дорж Бату, Андрій Бондар, Олег Сенцов, Творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів), Кадзуо Ішіґуро, Ернест Гемінґвей, Мілан Кундера, Саллі Руні, Туве Янссон. Книжки видавництва виходять у 40 країнах світу та здобули більше ніж 200 міжнародних та українських нагород.

«Видавництво Старого Лева» було засноване 13 грудня 2001 року Мар’яною Савкою і Юрієм Чопиком у Львові. Першою книжкою, яка побачила світ у видавництві, стала «Малятам і батькам» відомої галицької господині Дарії Цвєк. Відтоді команда Старого Лева створює книги для всієї родини: картонки, казки, віршики для малят, повісті для школярів, підліткову серію, нон-фікшн для різного віку, поезію, романи, атласи, альбоми та розмальовки-антистрес. 

 

Головна редакторка та співзасновниця «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка:

Понад 20 років ми видаємо книжки для українського читача. Спершу це були головним чином дитячі видання. Але потім ми зрозуміли, що цього замало, адже й дорослі хочуть естетичних і важливих книжок. Тож, створюючи книги для цілої родини, ми побачили, яким важливим є наш спільний шлях із читачем пліч-о-пліч. Так і йдемо, розуміючи, що цей спільний шлях, власне, і є нашою місією. Разом із нашими читачами та чималою спільнотою професіоналів – авторів, ілюстраторів, перекладачів, редакторів – ми постійно перебуваємо в русі, ми творимо новий малюнок майбутнього, в якому люди читають, обговорюють знакові книжки, ухвалюють важливі самостійні рішення. У певному сенсі, видавати книжки для нас – це розділяти власні цінності із суспільством, допомагати людям тримати свій форпост гідності, незалежності, небайдужості. За цей час на наших книжках виросло багато людей нового мислення, що творять майбутнє країни і людства. А цех професіоналів книжкової справи суттєво збільшився. Наші автори та художники стали відомими в цілому світі, а ми продаємо права на українські книжки у десятки країн світу».

 

За 20 років «Видавництво Старого Лева» встигло попрацювати з більш ніж 560 українськими авторами, перекладачами та ілюстраторами: Софією Андрухович, Галиною Вдовиченко, Доржем Бату, Оксаною Луцишиною, Андрієм Бондарем, Юрієм Іздриком, Ілларіоном Павлюком, Творчою майстернею «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів), Наталкою Сняданко, Катериною Міхаліциною, Мирославом Лаюком, Танею Малярчук, Станіславом Асєєвим, Леонідом Ушкаловим, Вікторією Амеліною, Сергієм Осокою, Василем Махном, Костянтином Москальцем, Євгенією Кузнєцовою, Ольгою Купріян, Володимиром Єрмоленком, Вахтанґом Кебуладзе, Наталею Іваничук, Віктором Морозовим, Ганною Лелів, Павлом Мигалем, Андрієм Маслюхом, Анною, Вовченко, Галиною Кирпою, Мартою Сахно, Віктором Шовкуном, Анастасією Стефурак, Володимиром Штанком, Катериною Штанко, Дашою Раковою, Юлією Пилипчатіною, Максимом Паленком, Грасею Олійко, Наталкою Гайдою, Оксаною Булою, Катериною Сад, Ростиславом Попським. 

 

Читайте також огляд збірки есеїв Андрія Бондаря «Ласощі для Медора»
рецензію на «Таємницю старого Лами» Доржа Бату
рецензію на роман Олени Стяжкіної «Смерть лева Сесіла мала сенс»

 

«Видавництво Старого Лева» знайомить українського читача з найкращими творами світової класики та найактуальнішими виданнями сьогодення, ретельно обраними з усього світу. Передусім видає багато книг авторів з англомовних країн: США, Канада, Британія, Ірландія, Австралія, і навіть Сингапур. На другому місці — франкомовні країни: Франція, Швейцарія, канадський Квебек. Також має багато перекладених книжок зі скандинавських країн — Норвегії та Швеції. У книжковому портфелі Видавництва є твори Ернеста Гемінґвея, Кадзуо Ішіґуро, Елізабет Ґілберт, Дена Аріелі, Бодо Шефера, Террі Пратчетта, Жоеля Діккера, Джеремі Стронґа, Мілана Кундери, Генрі Марша, Саллі Руні, Арундаті Рой, Туве Янссон, Вітольда Шабловського, Філіпа Сендса, Шона Кові, Меґан МакДоналд.

 

Читайте також: Ревізія Збаража: погляд і слово Іди Фінк

 

За роки роботи Видавництва було налагоджено процес продажу прав на видання українських книг закордоном – підписано 258 контрактів на вихід книжок Старого Лева у 38 країнах світу. Лідерами з купівлі прав на українські видання є Південна Корея, Словаччина, Чехія, Польща, Німеччина, Італія та Франція. Також серед країн-видавців США, Японія, Чилі, Велика Британія, Данія. А книжкою, яку продали в найбільшу кількість країн, є книжка-картинка «Голосно, тихо, пошепки» авторства Творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів) про звук, слух, тишу, голос та  мовчання. Вона стала переможницею премії Bologna Ragazzi Award 2018 – найпрестижнішої міжнародної нагороди в галузі дитячої літератури, вийшла у 26 країнах світу. 

 

 

У 2015 році «Видавництво Старого Лева» відкрило у Львові першу книгарню. Відтоді з’явилася ціла мережа монобрендових книгарень-кав’ярень: зараз обрати книжки, посмакувати кавою та відвідати цікаві літературні зустрічі можна у закладах Старого Лева у Львові, Києві, Одесі та Дніпрі.

 

Книжки видавництва здобули більше ніж 200 міжнародних та українських нагород, серед них 

  • Bologna Ragazzi Award (Творча майстерня «Аґрафка» – «Голосно, тихо, пошепки», «Я так бачу», «Війна, що змінила Рондо», «Зірки і макові зернята»), 
  • Літературна премія Центральної Європи Angelus (Ґоран Войнович «Югославія, моя батьківщина»), 
  • Nami Concours у Південній Кореї (українське видання книги «Куди і звідки» Творчої майстерні «Аґрафка», українське видання роману «Прощавай, зброє» Ернеста Гемінґвея та збірка поезій Олени Гусейнової «Супергерої»), 
  • Французька премія Le Prix Tatoulu (французьке видання книги «Війна, що змінила Рондо» Творчої майстерні «Аґрафка»), 
  • Little Hakka International Picture Book Award у Китаї (книга «Голосно, тихо, пошепки» Творчої майстерні «Аґрафка»), 
  • European Design Awards (Творча майстерня «Аґрафка» за дизайн поетичної книжки Мар’яни Савки «Оптика Бога» та книгу «Куди і звідки»), 
  • а також 8 разів входили до престижного каталогу «Білі круки» від International Youth Library.

 

Читайте також: Про книжку творчої майстерні «Аґрафка» написали у The New York Times
Дві українські книжки потрапили до міжнародного каталогу «Білі круки 2021»

 

Багаті книги та автори Старого Лева і на українські нагороди: Книга року BBC, Шевченківська премія, Премія Ю. Шевельова, Премія Міста літератури ЮНЕСКО, Книга року, ЛітАкцент року, Премія Г. Сковороди, Премія імені Шолом-Алейхема, нагороди від фестивалів Book Forum, Книжковий Арсенал та інші.

 

Читайте також: Хто став лауреатами премії BookForum Best Book Award 2021
Книга року BBC-2021 оголосила короткі списки
Оголосили короткий список «Топу БараБуки»–2021
Літературна Премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського – 2021 оголосила фіналістів
Стали відомі імена фіналістів та володарів спецвідзнак Капітули Премії Шевельова – 2021

 

Зважаючи на карантинні обмеження у Львові, святкування 20-го Дня народження Старого Лева запланували на 15-16 січня. 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter