МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Літературна Премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського – 2021 оголосила фіналістів

Ними стали Вікторія Амеліна, Катерина Бабкіна і Павло Коробчук, — повідомив Польський Інститут у Києві.

Фіналістів обрали зі списку претендентів, запропонованих інституціями та приватними особами. До складу польсько-українського журі увійшли:

  • Анджей Бєньковський — віцедиректор Національного центру культури (Варшава);
  • Олена Гусейнова — письменниця, журналістка, радіоведуча;
  • Олександра Коваль — директорка Українського інституту книги;
  • Катажина Котинська — україністка, літературознавиця, перекладачка;
  • Роберт Чижевський — директор Польського Інституту у Києві (голова журі);
  • Володимир Цибулько — письменник, перекладач.

 

Церемонія вручення Премії відбудеться 15 грудня 2021 року о 15:00 (онлайн-трансляція на фейсбук-сторінці Польського Інституту в Києві.

Лауреат Премії Конрада 2021 отримає від Польського Інституту у Києві 3000 євро та від Партнера Премії — Національного центру культури піврічну стипендію Gaude Polonia. 

 

Фіналісти премії Конрада 2021

 

Вікторія Амеліна
Вікторія Амеліна

Народилася у Львові. Отримала вищу освіту у сфері IT (НУ «Львівська політехніка») і десять років працювала програмісткою та менеджеркою у міжнародних компаніях. З дитинства мріяла бути письменницею. Наразі завершила кар’єру в IT і присвятила себе літературі. Авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014), «Дім для дома» (2017). У творчому доробку має книжки для дітей. Вікторія Амеліна — засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю у прифронтовому смт Нью-Йорк на Донеччині. Лауреатка національної премії «Коронація слова» 2014 за лірику.

Проза Вікторії Амеліної — чудовий приклад субтельної аналітики індивідуальних та національних травм. Авторка одна з небагатьох у сучасному літературному процесі, хто змальовує вплив колективних катаклізмів на свідомість сучасників й очевидців (як-от Революції гідності у романі «Синдром листопаду»), так і поколіннєве відлуння трагедій минулого (травматичні спогади про Голодомор у романі «Дім для Дома») (з аплікаційної форми).

 

Читайте також: Вперше у Нью-Йорку: 10 голосів із Нью-Йоркського літературного фестивалю

 

 

Катерина Бабкіна
Катерина Бабкіна

Народилася в Івано-Франківську. Вищу освіту здобула в Інституті журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Авторка роману «Соня» (2014), книг оповідань «Лілу після тебе» (2008), «Щасливі голі люди» (2016), «Мій дід танцював краще за всіх» (2019), п’яти поетичних збірок, п’єс, сценаріїв короткометражних фільмів, повістей та нонфікшну для дітей. Катерина Бабкіна співпрацює як журналістка та колумністка з різними виданнями в Україні та за кордоном. У 2021 році отримала Центральноєвропейську літературну премію «Ангелус» за книжку «Мій дід танцював краще за всіх» у польському перекладі.

Катерина Бабкіна — письменниця, якій чудово вдається розповідати історії в межах форм короткої прози, її тексти емоційні, живі та щирі, у них переплітаються сучасні цінності, соціальна проблематика та травми минулого, історія країни та історія окремих людей. Яскравим прикладом цього є її остання прозова книжка «Мій дід танцював краще за всіх», її було перекладено сербською (2019) та польською (2020) (з аплікаційної форми).

 

Читайте також: Письменниця Катерина Бабкіна стала лауреаткою премії «Ангелус»

 

 

Павло Коробчук
Павло Коробчук

Народився в Луцьку. Освіту здобув на відділенні сходознавства Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка. Автор романів «Ключові клапани» (2019) і «Море для шульги» (2012), книги оповідань «Священна книга гоповідань» (2014), шести книг поезії. Переможець двадцяти літературних слемів, а також учасник чемпіонатів Європи з літературного слему. Займається електронною музикою, грає на барабанах у різних гуртах. Твори Павла Коробчука були удостоєні численних премій та нагород.

У творчості Павла Коробчука чуйність, сентиментальність чи то танцює, чи то бореться з метафорою. А за візерунками його сенсів завжди — історія і дух доби, не залежно чи це співана поезія, чи ключові клапани прозових текстів (з аплікаційної форми).

 

Премія Конрада заснована Польським Інститутом у Києві 2007 року і вручається що два роки.

Присуджується українському письменникові/-ці віком до 40 років (на момент вручення Премії) за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Журі, зокрема, звертало увагу на прозову україномовну творчість претендентів, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

Раніше лауреатами Премії ставали: Артем Чех (2019), Катерина Калитко (2017), Софія Андрухович (2015), Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

 

Читайте також: Оголосили короткий список «Топу БараБуки»–2021 
Книга року BBC-2021 оголосила короткі списки
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter