МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Дві українські книжки потрапили до міжнародного каталогу «Білі круки 2021»

Це «Куди і звідки» Творчої майстерні «Аґрафка» і «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» Катерини Міхаліциної та Станіслава Дворницького в оформленні студії Сері/граф.

До щорічного каталогу книжкових рекомендацій у галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки 2021» (White Ravens 2021) потрапили українські книжки «Куди і звідки» Творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин і Андрій Лесів), що вийшла у Видавництві Старого Лева, і «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» Катерини Міхаліциної та Станіслава Дворницького в оформленні студії Сері/граф (Видавничо-освітній проєкт «Портал»).

 

 

«Реактори не вибухають.
Коротка історія Чорнобильської катастрофи»

Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Цю книжку створено, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Його тут показано в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному.

 

 

«Куди і звідки»

У Всесвіті нічого не перебуває у стані повного спокою. Рух є природним: Земля, вода на ній, атмосфера, континенти, усі живі організми перебувають у безперервному русі. Ми ходимо, бігаємо, стрибаємо, повзаємо, пливемо, летимо. Ми мандруємо. Ця книжка — про рух і про мандри: не лише людей, а й тварин, рослин, вітру, води, нашої планети. Вона розповідає про подорожі заради торгівлі чи завоювання, про подорожі задля задоволення і відпочинку чи задля виживання, про наукові експедиції і паломництво. Про міграції, мапи, навігацію і, зрештою, про пошук свого власного шляху. Два слова, які подорожній найчастіше чує у мандрах, — це «куди» і «звідки». «Куди прямуєш?», «Звідки ти?». Ця книжка — візуальна й інтелектуальна мандрівка крізь тисячі років у пошуках відповідей на ці та ще багато інших запитань.
 

2021 року до каталогу «Білі круки» увійшли 200 книжок, виданих 38 мовами у 54 країнах світу.

Переглянути повний список відзначених цьогоріч книжок можна на сайті Міжнародної молодіжної бібліотеки в Мюнхені. Друковану версію каталогу представлять під час Франкфуртського книжкового ярмарку 20–24 жовтня 2021 року.

 

Читайте також: Книга року ВВС-2021 оголосила довгі списки

 


Міжнародний каталог «Білі круки» (The White Ravens) — це перелік найкращих дитячих книжок світу, який виходить щорічно з 1996 року. Фахівці обирають найкращі видання за такими критеріями, як літературний стиль і дизайн, універсальність теми, новаторські художні рішення. 


 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter