МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Топ БараБуки» назвав найкращі видання 2021 року

Простір Української Дитячої Книги BaraBooka оприлюднив результати «Топу БараБуки» — щорічного списку найкращих родинних видань 2021 року. Переможців вибирали з короткого списку, куди ввійшли 30 найкращих неперекладних видань для дітей та підлітків. До списку потрапляють винятково видання українських авторів. У такий спосіб БараБука вже восьмий рік підтримує національну літературу для дітей та підлітків та окреслює тенденції року, що минає.

Простір Української Дитячої Книги BaraBooka оприлюднив результати «Топу БараБуки» — щорічного списку найкращих родинних видань 2021 року. Переможців вибирали з короткого списку, куди ввійшли 30 найкращих неперекладних видань для дітей та підлітків. До списку потрапляють винятково видання українських авторів. У такий спосіб БараБука вже восьмий рік підтримує національну літературу для дітей та підлітків та окреслює тенденції року, що минає. 

У 2021 році експертками, що оцінюють книжки для Топу БараБуки, є редакторки Простору Української Дитячої Книги, методистки Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України» — Анна Третяк, Ольга Купріян, Анастасія Музиченко, Марія Артеменко та Ольга Сілакова. Кураторка Топу — керівниця проєкту BaraBooka Таня Стус.

 

Топ БараБуки: переможці 2021 року у номінаціях

 

«Дебют року в прозі»: Ірина Озимок «У міста є Я» (ілюстрації: Анна Іваненко, студія сері/граф; видавництво «Книголав»).

«Родинне читання»: Світлана Ройз «Таємниця життя та смерті» (ілюстрації: Марія Рудик, «Видавництво Старого Лева»).

«Серія книжок про світопізнання»: Романа Романишин, Андрій Лесів. «Куди і звідки» («Видавництво Старого Лева»).

«Абетка року»: Іла Варіна, Ольга Штонда «Абетка від Маєчки» (Артвидавництво «Небо»).

«Поетична книжка року»: Григорій Фалькович «Пароплави і кити», ілюстрації: Яна Гранковська, Ростислав Попський (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

«Комікс року»: Юрій Нікітінський (текст), Еліна Цильке (ілюстрації) «Апокаліпсис: 40 правил виживання» (видавництво «Артбукс»).

«Пізнавальна книжка для дошкільнят»: Ганна Булгакова «Чарівна книжки про какашки», ілюстрації: Юлія Гречух (видавництво «Ранок»).

«Воркбук для молодшого шкільного віку»: «Козаки правлять країною», тексти: Олексій Сокирко, Ірина Голодюк, Ліна Максимук, Марина Старик, Наталія Соболевська, ілюстрації: Наталія Кудляк (видавництво «Дискурсус»).

«Художня проза для молодшого шкільного віку»: Мія Марченко «Майка Паливода обирає професію», ілюстрації: Олександра Болотова (видавництво «Читаріум»).

«Енциклопедичне видання року»: Сергій Жуков, Марія Тахтаулова «Україна. Від первісних часів до сьогодення», ілюстрації: Женя Миронюк (видавництво «Ранок»).

«Художньо-пізнавальна проза для підлітків»: Петро Яценко «Союз радянських речей», ілюстрації: Настя Омелич (видавництво «Портал»).

«Пізнавальне видання для підлітків»: команда «ТОП ЛІД», «Інста, кохання, брудний посуд і конста. Норм візуальний гід по Конституції» (видавництво «Wise Bee»).

«Проза для юнацтва»: Надя Біла «Ел і Ева» («Видавництво Старого Лева») і Тетяна Рубан «На північ від кордону», ілюстрації: Софія Сулій (видавництво «Наш формат»).

«Підліткове фентезі»: Наталія Довгопол «Мандрівний цирк сріблястої пані» (видавництво «Віват»).

«Серія року»: Наталія Матолінець «Варта у грі. Кров Будапешта» (видавництво «АССА»).

«Вибір читачів»: Тетяна Рубан «На північ від кордону», ілюстрації: Софія Сулій (видавництво «Наш формат»).

 

Анна Третяк, головна редакторка сайту «BaraBooka. Простір української дитячої книги»:

БараБука оголошує свій рейтинг найкращих родинних видань від 2014 року, і ми з радістю спостерігаємо, як розвинулася українська література для дітей та підлітків. З’явилися яскраві письменники, наповнилися відсутні раніше жанри, зринули у книжках нові, подекуди дуже гострі теми. Є у нас видання, які задають світові тенденції — як-от серія книжок про світопізнання Романи Романишин і Андрія Лесіва. Є такі, які будують мости — між художнім світом і реальним життям своїх читачів, а також між різними поколіннями, допомагаючи краще зрозуміти самих себе і своїх близьких. А є легка література, яка доводить, що читання — це цікаве та веселе дозвілля.

 

Читайте також: Оголосили ім’я переможниці премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського – 2021

 

Переможців рейтингу урочисто нагородили 15 грудня в Центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва. Традиційно впродовж двох тижнів читачі голосували за улюблені видання в номінації «Вибір читачів». Понад 1600 користувачів віддало свої голоси за улюблені книжки. Цього року вперше вибір читачів збігся з вибором експерток Топу БараБуки. 

 

 

Також БараБука вручила спецвідзнаки в категоріях:

 

«Партнерство року» — Галині Титиш та ГО «Смарт Освіта» за співпрацю у проєкті «Живі письменники. Батькам».

«Дружба років» — Наталії Степанчук, головній редакторці журналу для підлітків «Однокласник».

«Шпаргалка для вчителя» — Олені Жупановій за книжку «Storytelling. Англійська для дітей в історіях» (ілюстрації: Наталія Кудляк, видавництво «Моя книжкова полиця»).

«Медіапроєкт року» — Володимирові Нікітенку за книжку «210 добрих справ. Темні часи» та анімаційний серіал за мотивами видання.

«Соціальний проєкт року» — видавництву «Видавництво» за серію соціальних мальописів сучасних авторів.

 

Анастасія Музиченко, зв’язкова БараБуки:

Позитивна тенденція цих років — стабільна підтримка вітчизняної літератури державою і суспільством. Завдяки співпраці з Українським інститутом книги та ГО «Смарт Освіта» вдалося зібрати чимало допоміжних матеріалів про сучасні дитячі книжки та їхніх творців на сайті проєкту #ЖивіПисьменники. Важливо, щоб якомога більше українських родин дізналося, що в нас є своя, неймовірно захоплива, цікава та жива література для дітей і підлітків!

 

Читайте також: Вручили Премію Львова — міста літератури ЮНЕСКО

 

Традиційно книжки, авторками або укладачками яких є співробітниці БараБуки, в конкурсі не розглядаються:

 

  • Ольга Купріян «Мирослава та інші з нашого двору», ілюстрації: Альбіна Колесніченко («Видавництво Старого Лева»);
  • Олена Алчанова «Час для всього» (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»);
  • «ІZОЛЯЦІЯ: збірник оповідань», ілюстрації: Ірена Панаріна (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»);
  • «Котигорошка. Заплутані казки». Тексти: Лавренішина А. Ткачук Г.С. Лущевська О. Штефан А. Марченко М. Вздульська В.Р. Кочубей С. Хромова А. Ілюстрації: Наталя Чорна (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»);
  • Анастасія Лавренішина. «Віктор_Робот. Щоденник збирача планет» (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»);
  • Оксана Лущевська «Інший дім» (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»);
  • Тетяна Стрижевська «Кокони» (видавництво «Ранок» + ЛА «БараБука»).

 

Читайте також: «Видавництву Старого Лева» виповнюється 20 років

 


 

«BaraBooka. Простір української дитячої книги» — це проєкт із підтримки дитячого читання, український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та підлітків. Розрахований на широке коло читачів.

Від 2014 року БараБука допомагає батькам, бібліотекарям, освітянам зорієнтуватися в розмаїтті новинок дитячого книговидання. Щороку авторки та експерти порталу вказують на яскраві дебюти та відзначають видання різних жанрів і форматів: художні та пізнавальні книжки, новинки для дітей і підлітків різного віку. 


 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter