МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Оголосили ім’я переможниці премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського – 2021

Восьмою лауреаткою Премії стала Вікторія Амеліна, авторка романів «Синдром листопаду», «Дім для Дома», а також книжок для дітей «Е-е-есторії екскаватора Еки» та «Хтось, або Водяне Серце».

Фіналістами премії 2021 року стали Вікторія Амеліна, Катерина Бабкіна і Павло Коробчук. Їх обрали зі списку претендентів, запропонованих інституціями та приватними особами. До складу польсько-українського журі увійшли: Анджей Бєньковський, Олена Гусейнова, Олександра Коваль, Катажина Котинська, Роберт Чижевський, Володимир Цибулько.

Лауреатка Премії Конрада 2021 отримала 3000 євро від Польського Інституту у Києві та піврічну стипендію Gaude Polonia від Партнера Премії — Національного центру культури. 

 

Вікторія Амеліна народилася у Львові. Отримала вищу освіту у сфері IT (НУ «Львівська політехніка») і десять років працювала програмісткою та менеджеркою у міжнародних компаніях. З дитинства мріяла бути письменницею. Наразі завершила кар’єру в IT і присвятила себе літературі. Авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014), «Дім для дома» (2017). У творчому доробку має книжки для дітей. Вікторія Амеліна — засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю у прифронтовому смт Нью-Йорк на Донеччині. Лауреатка національної премії «Коронація слова» 2014 за лірику.

Проза Вікторії Амеліної — чудовий приклад субтельної аналітики індивідуальних та національних травм. Авторка одна з небагатьох у сучасному літературному процесі, хто змальовує вплив колективних катаклізмів на свідомість сучасників й очевидців (як-от Революції гідності у романі «Синдром листопаду»), так і поколіннєве відлуння трагедій минулого (травматичні спогади про Голодомор у романі «Дім для Дома») (з аплікаційної форми).

 

Читайте також: Вперше у Нью-Йорку: 10 голосів із Нью-Йоркського літературного фестивалю

 

Нагадаємо, Премія Конрада заснована Польським Інститутом у Києві 2007 року і вручається що два роки.

Присуджується українському письменникові/-ці віком до 40 років (на момент вручення Премії) за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Журі, зокрема, звертало увагу на прозову україномовну творчість претендентів, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

Раніше лауреатами Премії ставали: Артем Чех (2019), Катерина Калитко (2017), Софія Андрухович (2015), Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

 

Читайте також: Вручили Премію Львова — міста літератури ЮНЕСКО

 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter