МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Розпочався прийом заявок на участь у письменницькій резиденції UKRAINE LAB / УКРАЇНСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ

Організатори онлайн-резиденції для авторів на ранніх етапах кар'єри — Український інститут у Лондоні, Український ПЕН та Український інститут.

Український інститут у Лондоні у партнерстві з Українським ПЕН та Українським інститутом організовує UKRAINE LAB — онлайн-резиденцію для шести письменників на ранніх етапах кар’єри з України та Великої Британії. Резиденція забезпечить фінансову підтримку та професійний розвиток для написання текстів у жанрі творчий нонфікшн, що розглянуть світові виклики через призму України. Цей проєкт створено за підтримки Британської Ради та Українського інституту в рамках Сезону культури Велика Британія / Україна 2022. Дедлайн подачі заявок: 21 березня 2022.

 

Читайте також: Нонфікшн, який читають: пояснити чи спростити

 

Про Українську лабораторію 

Коли йдеться про виклики, з якими стикається людство сьогодні — від екологічних криз на зразок Чорнобильської аварії до кремлівських дезінформаційних кампаній та впливу війни на суспільство, — Україну часто називають лабораторією. Українці реагують на ці виклики, демонструючи стійкість і креативність та перетворюючи Україну на скарбницю культурних стратегій опору. Український досвід критично важливий, щоб адекватно розуміти і відповідати на сучасні глобальні загрози у сферах довкілля, безпеки та дезінформації.

 

Структура резиденції 

Освітня частина 

Протягом освітньої частини резиденції учасники вивчатимуть український досвід культурного спротиву під керівництвом міжнародних експертів. На них чекають три тематичні семінари:

  • Після Чорнобиля: культурний ландшафт постнуклеарної доби (Тамара Гундорова).
  • Війна та брехня: кремлівські дезінформаційні кампанії (Пітер Померанцев) .
  • Театр війни: художні рефлексії воєнної травми (Олеся Хромейчук).

Воркшоп Британської бібліотеки у гібридному форматі (онлайн/наживо) познайомить учасників із дотичними до тем Української лабораторії виданнями, що зберігаються в українській колекції головного книгосховища Великої Британії. Подорож до Києва приведе їх до чорнобильської зони відчуження та Лабораторії журналістики суспільного інтересу.

Творча частина 

Під час творчої частини резиденції учасники працюватимуть у трьох парах, розподілених тематично. Вони розроблятимуть свої тексти під супроводом кураторки Української лабораторії (Саша Довжик), під час сесій внутрішнього рецензування та воркшопів із професійними письменницями з України (Ірина Шувалова) та Великої Британії  (Джулія Белл). Фотограф Мстислав Чернов інтерпретує тексти учасників візуально. Результатом резиденції стане публікація написаних протягом резиденції творів українськими та англомовними медіапартнерами (КритикаКоридорТижденьopenDemocracyMIRThe Ecologist).

Робоча мова резиденції — англійська. Резиденти писатимуть рідною мовою (англійською та українською), після чого з їхніми текстами працюватимуть професійні перекладачi. Всі воркшопи та сесії рецензування відбуватимуться англійською мовою, тому важливо, щоб усі учасники вільно володіли англійською.

 

Ключові дати 

21 березня 2022: дедлайн подачі заявок.

11 квітня 2022: оголошення відібраних учасників.

9 травня–17 червня 2022: 6-тижнева письменницька резиденція (онлайн).

19–22 травня 2022: подорож до Києва.

1–24 серпня 2022: публікація текстів Української лабораторії.

Вересень 2022: публічні презентації в трьох містах України та Лондоні.

 

Читайте також: Давид Б.: «Франція — як губка, всотує все»

 

Оплата

Учасники з України отримають гонорари в розмірі £1,170. Резиденція передбачає, що учасники будуть задіяні приблизно три робочі дні протягом шести тижнів резиденції.

 

Вимоги до кандидатів

  • Вільне володіння англійською .
  • Дві (або більше) публікації (онлайн або друк). Жанри публікацій можуть включати короткі оповідання, есеї та інші форми творчого нон-фікшн. Оскільки резиденція розрахована на письменників на ранньому етапі кар’єри, заявки від авторів, що вже мають опубліковану книгу, НЕ будуть розглядатися.
  • Інтерес до тем Української лабораторії (довкілля, дезінформація, сучасна війни через призму України) та кроскультурного діалогу.

 

Читайте також: Відбувся фінал «Теорії неймовірності» від Макса Кідрука на Українському радіо

 

Українське журі

Андрій Курков, письменник, президент Українського ПЕН.

Тетяна Огаркова, літературознавиця, есеїстка, журналістка.

Оксана Луцишина, письменниця, літературознавиця, перекладачка.

 

Як подати заявку 

До 21 березня 2022 кандидати мають заповнити онлайн-форму заявки та додати до неї мотиваційний лист і зразок свого письма. З додатковими питаннями можна звертатися до кураторки проєкту Саші Довжик: dovzhyk@ukrainianinstitute.org.uk.

 

У банері на головній використано роботу Олександра Хвостенка-Хвостова, сценічна установка до вистави «МОБ» (за Е. Сінклером), 1924. Колекція Мистецького Арсеналу, Київ.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter