МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Відбувся фінал «Теорії неймовірності» від Макса Кідрука на Українському радіо

У четвер, 27 січня, український письменник Макс Кідрук провів зустріч, де розповів історію авторського радіоблогу «Теорія неймовірності».

Радіоблог «Теорія неймовірності» тривав 70 епізодів на хвилях Українського радіо і мав на меті розвінчати псевдонаукові твердження та пояснити, як насправді влаштовані ті чи інші фізичні процеси. У Будинку звукозапису зібралися слухачі цієї програми, щоб дізнатися внутрішню кухню створення проєкту й отримати відповіді на свої запитання.

 

Перш за все, Макс Кідрук розказав, як він шукав теми для блогу і наскільки прискіпливо ставився до кожного слова кожного випуску, аби ніщо не стригерило його аудиторію. Натомість значну частину зустрічі письменник виділив критикам радіоблогу та історіям про те, як він реагував на відгуки слухачів.

Під час зустрічі автор наголосив, що деякі моменти «Теорії неймовірності» перегукуються з першим романом його майбутнього циклу «Нові темні віки». Для написання роману письменник опрацював 78 науково-популярних книг. Дещо із прочитаного він використовує у творчості, та водночас накопичився багаж знань і тем, з яких хотів би висловитися поза художніми текстами.

Перші випуски Кідруку доволі легко було готувати, оскільки саме для «Нових темних віків» він опрацював теми клімату, старіння, корисних бактерій, біопринтингу, перельоту на Марс і життя на ньому тощо. 

Ще коли письменник підписував контракт, хвилювався, чи йому вистачить тем на 70 передач. Натомість кілька тем Кідрук так і не зачепив, бо з’являлися інші, цікавіші.

 

 

Пізніше глядачі поставили Максові низку запитань. Ділимося відповідями на деякі з них.

 

Чому так відбувається, що в одну епоху живуть люди, які планують полетіти на Марс і ті, які щиро вірять, що земля пласка та поліомієліт не шкідливий?

Автор головною причиною цієї проблеми виділив соціальні мережі та зайвий лібералізм: «Вони зрівняли голос невігласа з голосом спеціаліста, який все своє життя присвятив вивченню певної теми».

 

Чи погоджується Макс Кідрук з твердженням, що зі смертю Бориса Патона померла й фундаментальна наука?

«Наука померла ще задовго то Патона. Навіть коли я покидав аспірантуру 14 років тому, усе переважав формалізм, там не йшлося про науку».

 

Чому у його книгах усе завжди закінчується на мінорній ноті?

«Я пишу про треш, про бруд і про те, як воно дійсно відбувається в житті, а не в коміксах».

 

 

Ведучий Українського радіо Роман Коляда подякував Максові за цікавий цикл, а також поспівчував за кількість хейту, яку письменнику довелося і досі доводиться отримувати. Журналіст також висловив свою недовіру стосовно випуску про протяг — мовляв, якщо йому холодно, він таки хворіє. Звичайно, автор пояснив з наукової точку зору, та чи повірили глядачі.

 

Що найцікавіше з того, що не увійшло до 70 випусків?

Макс Кідрук назвав дві теми: штучний інтелект і чому він неможливий та виникнення складності і чому взагалі почався розвиток багатоклітинних організмів, що призвело до появи нас. Підсумувавши свої думки, автор зазначив, що має у рукаві не менше 15 тем, про які міг би дискутувати. Можливо, таким чином Макс Кідрук натякнув на продовження проєкту «Теорія неймовірності» у другому сезоні.

 


 

Наразі послухати блог можна на сайті Українського радіо, а також на платформах Google Podcasts і Apple Podcasts.

Українське радіо — найстаріше радіо України із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. Для комфортного прослуховування передач на мобільних телефонах можна завантажити додатки для iOS та Android.

 

Фото: Володимир Шевчук

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter