МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Польські нагороди українським авторам: Поетка свободи та Людина року

Маріанну Кіяновську відзначили званням Європейської поетки свободи 2022 року, а Сергій Жадан став лавреатом престижної відзнаки Людина року за версією часопису Gazeta Wyborcza

Переможною для Маріанни Кіяновської стала збірка «Бабин Яр. Голосами», присвячена темній сторінці історії: масовим розстрілам окупаційними військами цивільних. Це чи не перша масштабна літературна робота українського митця, яка піднімає цю болючу тему. 

Нагородження Маріанни Кіяновської та албанської поетки Лульєти Лешанаку, яку теж удостоїли цієї відзнаки, відбудеться у Гданську (Польща) в межах фестивалю European Poet of Freedom Festival 10 червня, повідомляє Український інститут книги.

Раніше лавреатом престижної відзнаки Людина року за версією часопису Gazeta Wyborcza став харківський письменник Сергій Жадан, який з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну зосередився на волонтерській допомозі військовим та цивільним, а також улаштував низку концертів, серед іншого у й харківському метро, яке тепер слугує укриттям під час повітряних тривог.

 

«Дякую “Газеті Виборчій” за звання Людини року. Хоча чудово розумію всю умовність цього означення — нині всі українці, які б’ються за свою країну, які працюють на неї, є Людьми року, людьми з великої літери. Честь і щастя жити поруч із ними в один час і в одній країні. І величезна подяка польському народу за підтримку та допомогу. Разом переможемо імперію зла. Всім дякую, всіх люблю. Слава Україні!», — подякував Сергій Жадан на своїй авторській фейсбук-сторінці.

 

Читайте також: Сергій Жадан отримав премію Свободи від Фундації Франка Ширрмахера

 

Gazeta Wyborcza високо оцінила вклад Сергія Жадана, і акцентує на тому, що виклики, з якими зіштовхнулися українське та польське суспільства через несправедливу війну, розв’язану росією, — не спринт, а марафон, де не можна орієнтуватися на тимчасовість, а слід подбати про те, щоб українські діти мали доступ до навчання, а їхні батьки — до роботи. Славетна «польська гостинність», яка раніше була радше символом, тепер отримала реальний вияв. Війна ніколи не буває далекою, тим паче, що вона так близько.

Польща активно налагоджує культурну співпрацю: активісти проводять презентації, організовують грантову підтримку та резиденції для культурних діячів, а також дбають про те, щоб у місцевих бібліотеках були українські книжки. Крім того, книжки українською для дітей та дорослих продають у мережевих книгарнях Empik та Czytajswoje, які мають доставку по всій території Польщі.

 

Читайте також: Відомі переможці конкурсу малої прози імені Івана Чендея
Kalush Orchestra виграли Євробачення: 10 цікавих фактів про конкурс
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter