МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Відомі переможці конкурсу малої прози імені Івана Чендея

20 травня, у день відзначення 100-річчя від дня народження українського письменника-шістдесятника, майстра новели, Шевченківського лауреата, співавтора сценарію до легендарного фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» — Івана Чендея, оголосили переможців V Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози, що названий його ім’ям

Цьогоріч на конкурс надійшло 145 текстів з усіх регіонів України, а також з Італії, Німеччини, Ізраїля, Польщі, Туреччини.

 

У номінації «Мала проза» перемогу здобули:

 

3 премія

  • Наталія Васильєва за оповідання «Діонея мусципула» (Харків),
  • Галина Мельник за твір «Пташиний Бог» (Івано-Франківськ),
  • Алла Лотоцька за новелу «Кавалєр» (Львів).

 

2 премія

  • Галина Яценко за новелу «Він мовчав» (Львів),
  • Олена Демір за твір «Пуп’янок» (Анталія, Туреччина).

 

Гран-прі — Наталія Лопушняк за новелу «Празник» (П’яченца, Італія).

 

У номінації «Чендеєзнавство» (вивчення життя і творчості Івана Чендея) перемогу здобув Микола Васьків (Київ) за роботу «Іван Чендей у колі мистецтва і мистецтв».

 

Спеціальною відзнакою журі «За вишуканий стиль та письменницьку майстерність» нагородили Олега Зав’язкіна за твір «Жовті роси, блакитні роси» (Донецьк) та Ольгу Халепу за оповідання «Дівчина з високої гори» (Харків).

За словами Івана Трещака, очільника Міжнародного благодійного фонду імені І. Чендея до п’ятиріччя конкурсу підготовлена антологія, де вміщено твори переможців Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея за всю його історію. Під час відзначення 100-річчя письменника представили сигнальний примірник. Невдовзі буде доступна паперова та електронна версія книжки.

До складу журі увійшли доктор філологічних наук, чендеєзнавець Сидір Кіраль (голова журі), донька письменника Марія Чендей-Трещак, член-кореспондент Національної академії мистецтв, кінокритик Сергій Тримбач, літературознавиця, письменниця Роксолана Жаркова, письменники Павло Вольвач, Олександр Гаврош, Сергій Федака.

Враховуючи воєнний стан в Україні, цьогорічна церемонія оголошення переможців та лауреатів конкурсу транслювалася онлайн на сторінці «Іван Чендей» у фейсбуці. Запис буде доступний і на однойменному ютуб-каналі.

Конкурс заснований у 2017 році Міжнародним благодійним фондом ім. Івана Чендея з метою заохочення розвитку української літератури у цьому жанрі малої прози (новели, оповідання) та задля вивчення творчої спадщини письменника. Конкурс проводиться щороку у двох номінаціях — «Мала проза» та «Чендеєзнавство». Що п’ять років організатори конкурсу планують видавати збірники текстів переможців. Нагороджують лауреатів зазвичай на садибі Івана Чендея в Ужгороді під час фестивалю «Чендей-фест».

Щороку журі визначає кілька лауреатів і гран-прі. У минулі роки переможцями стали:

2021 — гран-прі у номінації «Мала проза» посіла Анастасія Переняк (Івано-Франківськ) за оповідання «Гостинець». Лауреатами також стали — 

  • Неля Остапів за твір «Дюшес» (Німеччина, Баварія), 
  • Василь Горват «Задні ворота» (Закарпаття), 
  • Надія Гармазій «Порцелянове безсоння» (Кропивницький), 
  • Михайло Плосковітов «Коли озветься благовісник» (Житомир), 
  • Юрій Сичук «На варті» (Луцьк), 
  • Ганна Харчевська «Змовники» (Львів), 
  • Ольга Ткач «Чайчина мрія» (Хмельницький), 
  • Денис Донець «Це я врятував його» (Одеса), 
  • Ірена Яніцька «Тепер Августа» (Львів), 
  • Олена Макарчук «Барвінок» (Суми), 
  • Мар’яна Пильник «Л(юди)» (Львів), 
  • Василь Бондар «Поміж дощами» (Кропивницький), 
  • Михайло Ломоносов «Купа» (Чернігів), 
  • Світлана Бреславська «Зараза» (Івано-Франківськ), 
  • Оксана Кришталева «За три дні до…» (Львів), 
  • Василь Карп’юк «Я прощаю його перший раз» (Івано-Франківськ).

 

2021 року в номінації «Чендеєзнавство» гран-прі тримала Антоніна Царук з Кропивницького за дослідження «Помежів’я вибору — незахищеність краси». 

Лауреати:

  • Світлана Бреславська «Повернення Івана Чендея Архівовано 25 січня 2022 у Wayback Machine» (Івано-Франківськ), 
  • Надія Гармазій-Частакова «Духовний меч Івана Чендея» (Кропивницький), 
  • Микола Скрипець «Іван Чендей — істина життя» (Київ).

 

2020 рік у номінації «Мала проза» гран-прі завоювала Ольга Деркачова (Івано-Франківськ) за оповідання «Вода». Лауреати: Олена Миклащук, Віктор Полянецький, Андрій Кириченко, Тетяна П’янкова, Вероніка Калитяк.

У номінації «Чендеєзнавство» гран-прі виграла Роксолана Жаркова (Львів) за науково-публіцистичний аналіз «Чи-(я) — Музика?». Лауреати: Антоніна Царук, Ольга Брюховецька, Наталія Мрака.

2019 року переможницею у номінації «Мала проза» стала Власта Власенко (Івано-Франківськ) за оповідання «Святий вечір». Лауреати — Жанна Куява «Перед Великоднем» (Київ), Олена Пригода «Діточки» (Іспанія), Аліна Козачишин «Мені байдуже» (Київ), Олександр Стусенко «Тіні світу цього» (м. Бар, Вінницька обл.), Лариса Омельченко «Життя казкове» (Дніпро).

Лауреатами номінації «Чендеєзнавство» стали: Ольга Козій «Заочне знайомство, або Спогади про Чендеєву робітню» (Кропивницький), Ольга Стасюк, відгук на оповідання «Лиска» Івана Чендея (Львів).

2018 року були три номінації. Першу премію в номінації «Молода проза» (учасники до 25 років) виграла Анастасія Літашова (м. Старобільськ Луганської обл.) за оповідання «Зелена пожежа». Інші переможці: Аліна Улянич, Василь Малишка, Роман Сліпокоєнко.

У номінації «Доросла проза» гран-прі — Роксолана Жаркова (Львів) за оповідання «Балтійський експрес». Інші переможці: Анатолій Марущак, Олеся Маркович, Ірина Ликович, Оксана Мазур, Олена Качуренко.

Номінація «Чендеєзнавство», гран-прі 2018 року — В’ячеслав Бігун (Тячів) за кіносценарій «Пожертва, або Чайки летять на Схід». Інші переможці: Сергій Федака, Олена Кладова.

Іван Чендей — український письменник, кіносценарист, журналіст, фольклорист, перекладач, співзасновник Народного Руху та PEN Ukraine, лауреат Шевченківської премії (1994) за книжку «Калина під снігом», повість «Іван».

Співавтор сценарію фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964). Маловідомий факт, але у хаті Івана Чендея відбулась передача праці «Інтернаціоналізм чи русифікація?» Івана Дзюби словацькому вченому Юрію Бачі для вивозу й подальшого друку за кордон. А вже у Празі її набрала на друкарській машинці сестра Лесі Українки Оксана Косач-Шимановська, а згодом книжка українського дисидента побачила світ окремим виданням в Мюнхені.

Творчість письменника активно досліджують та популяризують. Зокрема, видано два томи щоденників Івана Чендея, дослідник Сидір Кіраль підготував і вже видано перший том із майбутнього 10-томного проєкту «Епістолярні джерела чендеєзнавства».

 
Читайте також про цьогорічних лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter