МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Kalush Orchestra виграли Євробачення: 10 цікавих фактів про конкурс

Український гурт здобув перемогу на пісенному конкурсі в місті Турин в Італії. Вранці після перемоги, 15 травня, відбулася прем'єра кліпу на пісню Stefania

Редакція Тиктор медіа підготувала цікаві факти про пісенний конкурс та участь українців у ньому.

1

Україна отримала у фіналі 631 бал — 192 бали від журі та 439 балів від глядачів Євробачення

Слухачі 28 країн із 40, які голосували, віддали найвищий бал — 12 — Україні. Глядачі ще восьми країн віддали за «Стефанію» по 10 балів. Середній бал України від глядачів з усієї Європи й Австралії — 11,25 із 12, і це рекорд за всю 66-річну історію Євробачення. 

По 12 балів Kalush віддали члени журі сусідніх країн — Польщі, Молдови, Латвії, Литви та Румунії. За час проведення конкурсу лише одній країні вдалося отримати в сумі більше балів. Це була Португалія у 2017-му, коли переміг Салвадор Собрал, набравши 758 балів. Третє місце посідає українська співачка Джамала — з 534 балами.

2

Після свого виступу на Євробаченні Kalush Orchestra закликав врятувати Маріуполь і «Азовсталь», хоч за це музикантів могли дискваліфікувати. Після виступу Kalush Orchestra в інтернеті в усьому світі стрімко зросла кількість пошукових запитів за словами «Маріуполь» і «Азовсталь». 

Політичні висловлювання на Євробаченні заборонені. Але організатор конкурсу — Європейський мовний союз — повідомив:

«Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в цей момент і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народові, мають гуманітарний, а не політичний характер».

Напередодні фіналу користувачі соцмереж зверталися до гурту із закликом сказати про Маріуполь зі сцени, щоб допомогти звільнити воїнів з «Азовсталі». Раніше Kalush Orchestra публікували у своєму профілі пост із закликом до світової спільноти допомогти визволити захисників Маріуполя, які заблоковані на Азовсталі.

Свою перемогу Kalush Orchestra присвятили кожному українцеві.

3

Україна виграла пісенний конкурс Євробачення втретє. У 2004 році перемогу здобула Руслана з піснею «Wild dances».

У 2016 році перемогла Джамала із композицією «1944», присвяченою депортації кримськотатарського народу, представницею якого є співачка.

4

У цьогорічному національному відборі перемогла співачка Аліна Паш із піснею «Тіні забутих предків». Та її не допустили до участі в конкурсі через поїздку в анексований Крим у 2015 році. Kalush Orchestra посіли друге місце й погодилися представити Україну в Турині.

5

Учасники Євробачення з інших країн активно підтримували наших музикантів і Україну. Вони носили синьо-жовті стрічки й рожеві панами, приходили на пресконференції з українськими прапорами, вдягали футболки із написом «No war», висловлювали слова підтримки й співали «Стефанію».

Так, напередодні першого півфіналу легендарний фінський гурт The Rasmus і Kalush Orchestra записали за лаштунками в Турині mash-up зі своїх конкурсних пісень Jezebel і Stefania.

Представник Польщі Крістіан Охман майже вивчив «Стефанію» напам’ять. Учасниця з Литви Моніка Ліу заспівала разом з Kalush Orchestra «Ой, у лузі червона калина».

Норвезький скрипаль Олександр Рибак, переможець Євробачення 2009 року, записав кавер «Стефанії» на скрипці.

Німець Malik Harris під час виступу в фіналі був із гітарою, що мала напис Peace на синьо-жовтому фоні. Учасниці гурту Systur після свого виступу сказали Peace for Ukraine. На руках і гітарах у них були синьо-жовті стрічки й наклейки. На червоній доріжці та пресконференціях учасниці також з’являлися з українською атрибутикою.

Під час оголошення результатів журі представники деяких країн теж мали на одязі синьо-жовту атрибутику.

«Ця перемога — не лише знак європейської солідарності. Це також знак унікальних процесів в українській культурі. Поєднання традиції та модерності, глибинного минулого та сучасного драйву, коріння і зростання: це зараз одна з формул нашого успіху. На відміну від дуже багатьох суспільств, у нас немає глибокого конфлікту між традицією і модерністю, між минулим і майбутнім. Ми знаємо просту річ: аби зростати, треба мати коріння, але коріння без зростання не мають сенсу. Минуле і майбутнє є сестрами, які не можуть одна без одної», — переконаний український філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко.

6

А письменниця Джоан К. Ролінґ не мала сумнівів у тому, що Kalush переможе:

7

15 травня об 11:00 Kalush Orchestra презентували офіційний кліп на пісню Stefania, який знімали в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці та інших містечках на околицях Києва, що були під окупацією російських військ.

Музиканти присвятили кліп мужньому українському народу, матерям, які захищають своїх дітей, та всім, хто боронить Україну.

8

Візуальним символом Kalush Orchestra є рожева панамка. У такій виступає лідер гурту Олег Псюк. Прихильники гурту вболівали за нього на підтримку гурту, а художники накреативили у день фіналу конкурсу чимало зображень із нею, а Укрпошта навіть оновила аватарку.

Панамка є офіційним мерчем колективу, її можна замовити на окремій інстаграм-сторінці:

9

Потяг № 43 сполученням Київ—Івано-Франківськ цьогоріч у розкладі називатиметься «Стефанія Експрес». 

«Вокзали Києва, Калуша, та Франківська будуть вітати цей поїзд піснею “Стефанія”. До речі, це буде перший у світі поїзд, названий на честь мами», — повідомив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

10

За умовами Євробачення, країна-переможець приймає учасників у себе. У соцмережах українці вже сперечаються щодо вибору міста (й навіть країни) для проведення наступного конкурсу. Серед варіантів — Маріуполь, Ялта, Севастополь, «Донбас Арена» в Донецьку, Калуш і навіть Польща — на знак підтримки України й через можливі бойові дії на території нашої країни. 

Мер Києва Віталій Кличко опублікував у своєму офіційному телеграм-каналі:

«Kalush Orchestra, я знав і не сумнівався, бо можу дивитися в завтрашній день :).

Дякую за ваш талант, вашу сміливість, за гідне обличчя України. Ви показали, що українці — нація переможців і що цивілізований світ — з нами.

Наступною буде Перемога України в боротьбі за свою землю і своє майбутнє!

А Київ знову готується до проведення Євробачення. Ми знаємо, як це робити😊

Слава Україні! Слава кожному її Герою!».

Президент України Володимир Зеленський теж прокоментував цю подію:

«Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу!

Наступного року Україна прийматиме Євробачення!

Втретє у своїй історії. І вірю — не востаннє.

Ми зробимо все, щоб одного дня учасників і гостей Євробачення приймав український Маріуполь.

Вільний, мирний, відбудований!

Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси!

Впевнений, не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом».

Рубрика: Новини, Інше
Facebook
Telegram
Twitter