МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Любов Якимчук прочитає свою поезію на церемонії Ґреммі

Українська поетка виконає вірш із книжки «Абрикоси Донбасу»

4 квітня на церемонії Ґреммі в Лас-Вегасі Любов Якимчук прочитає вірш із власної поетичної збірки «Абрикоси Донбасу».

 

«Проєкт буде особливий та присвячений Україні, про яку треба говорити всюди, зокрема під час церемонії, яку дивляться мільйони», — написала Любов Якимчук на своїй фейсбук-сторінці.

Поетка народилася в місті Первомайськ Луганської області. Через війну на сході України її рідні були вимушені переїхати на Полтавщину. «Абрикоси Донбасу» були надруковані у «Видавництві Старого Лева» влітку 2015 року. «Це книга віршів, які не лише проникають у душу, а й продирають нутро. Вони залишають наскрізні отвори у свідомості, крізь які прозирає та реальність, від якої хочеться затулитися долонями. Ці «Абрикоси Донбасу» достигають цілком в пору і смакують водночас гірко і солодко», — йдеться в анотації.

 

Ілюстратори: Оксана Йориш , Назар Гайдучик

 

Читайте також: Маріуполь у вогні: очима художників і поетів
Географія війни в Україні: очима митців
«У нас більше немає старих речей»: вірші та ілюстрації

 

У жовтні 2021 року в американському видавництві Lost Horse Press вийшло двомовне видання «Apricots of Donbas» — у перекладі англійською та в оригіналі. На англійську мову поезії переклали Оксана Максимчук, Макс Росочинський та Світлана Лавочкіна.

За версією українського Forbes «Абрикоси Донбасу» увійшли до рейтингу «10 найкращих українських книг про АТО». The New York Times включив «Apricots of Donbas» до списку рекомендованих книжок українських авторів.

Вірші з цієї збірки у музичному супроводі Марка Токаря увійшли до однойменного музично-поетичного альбому. Його можна послухати

 

Читайте також: Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко написали пʼєсу «Маріуполь»

 

Любов Якимчук — українська письменниця, сценаристка, журналістка. Авторка поетичних книжок «, як МОДА» (2009), «Абрикоси Донбасу» (2015), співавторка музично-поетичного альбому «Абрикоси Донбасу». Ініціаторка (разом із письменником Олегом Коцаревим) культурного проєкту «Рік Семенка» — низки акцій, що проходили протягом 2012 року та були присвячені 120-річчю від дня народження поета-футуриста Михайля Семенка. Лавреатка премії американського фонду Ковалевих в номінації «Поезія», Нью-Йорк (2017). Вірші Любові Якимчук перекладені на більш як 15 мов.

Ґреммі — музична нагорода американської Академії звукозапису, є однією із найпрестижніших нагород у сучасній музиці.

 

Фото Любові Якимчук на головній авторства Олени Павлової

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter