МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

П’ять українських документальних фільмів покажуть на DOK Leipzig

Міжнародний фестиваль DOK Leipzig триватиме з 17 до 23 жовтня. Демонструватимуть учасників та учасниць Spotlight on: Docudays UA 2022

У Німеччині продемонструють чотири стрічки з цьогорічного національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА: «Плай» Єви Джишиашвілі, «Між небом та горами» Дмитра Грешка, «Привоз» Єви Нейман, «Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського, а також  фільм «Терикони» Тараса Томенка, що мав відкривати фестиваль у березні.

«Коли 24 лютого ми почули новини про російське вторгнення в Україну, одразу подумали про наших колег із Docudays UA та спільноту українських документалістів/-ок, із якою ми працюємо вже багато років. На знак солідарності з командою Docudays UA, ми пропонуємо платформу для презентації національного конкурсу 19-го фестивалю та шоукейсу українських талантів у всіх секціях фестивалю та індустрійних програмах. Ми запросили фільми, режисерів/-ок і делегатів/-ок фестивалю на DOK Leipzig, аби вони могли представити свої роботи, поспілкуватися з нашою аудиторією і, що найважливіше, зустрітися з міжнародними колегами, налагодити зв’язки, знайти нових партнерів/-ок для підтримання майбутнього українських кіноталантів. Війна має на меті викорінити голоси, тому ми пропонуємо нашу платформу, щоби посилити голоси українців/-ок», — розповідає програмна координаторка DOK Leipzig Терез Антоні.

Ці фільми мали змогу переглянути відвідувачі фестивалю документального кіно. Sheffield DocFest у Британії.

«Це єдині фільми Docudays UA, які ми встигли оголосити до початку повномасштабного вторгнення. Вони не всі про війну — і це, навпаки, добре, на наш погляд. Адже ці фільми можуть занурити глядачів/-ок у контекст України, нашого життя й повсякденності. У програмі представлені стрічки про різні регіони країни: Схід, Захід, Південь, Центр. Зараз ми багато говоримо про зміни, яких потребує наше суспільство. Ці фільми допоможуть і нам, й іноземній аудиторії зрозуміти про такий запит більше, ніж можна побачити в новинах», — зазначила директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО Дар’я Бассель.

«Терикони»

Режисер: Тарас Томенко
Продюсер(к)и: Володимир Філіппов, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко, Олександр Коваленко

Будинок Насті зруйнували у новорічну ніч. Ракети, скеровані російськими окупантами, забрали в неї все. Батько загинув, а вона сама мусила раптово подорослішати. Тільки дівчинка має мрію і не втомлюється писати листи до Діда Мороза, щоб наступний рік зустріти з татом.

«Нескінченість за Флоріаном»

Режисер: Олексій Радинський
Продюсерка: Люба Кнорозок 

Стрічка, яка розповідає про постать легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва, візіонера, творіння якого випереджали свій час, із якими можна торкнутися нескінченності.

«Між небом та горами»

Режисер: Дмитро Грешко
Продюсерка: Поліна Герман

Історія гірського села на Закарпатті на тлі пандемії коронавірусу. Сюжет стрічки розгортається довкола чотирьох фельдшерок місцевої станції швидкої. Поки у світі вирує невідомий вірус, вони й надалі працюють із хворими зі звичними хворобами, які забирають не менше життів.

«Плай»

Режисерка: Єва Джишиашвілі
Продюсерка: Оксана Іванюк

Родина Малковичів живе там, де природа красива і сувора. Чи диваки вони? Можливо. А, можливо, вони просто знайшли місце, де можна досягнути гармонії з собою та цим світом.

«Привоз»

Режисерка: Єва Нейман
Продюсер(к)и: Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна

Легендарний одеський Привоз — один із найдавніших і найстаріших ринків у Європі. Чим живуть люди, які тут живуть чи просто працюють. Сюди приходять всі. Привоз живе, він вирує, він сміється й сумує.

На головній світлині: кадр із фільму «Терикони»

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter