МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Куди піти: дайджест культурних подій 20 вересня – 2 жовтня (оновлюється)

Попри війну культурне життя в українських містах не стоїть на паузі

Розповідаємо, які події відбудуться у Львові, Києві, Дніпрі, Вінниці, Харкові та Івано-Франківську впродовж наступних двох тижнів.

Львів

Коли: до 30 вересня
Що: виставка плакатів Володимира Карвасарного
Де: Площа Музейна, 1

Виставка плакатів воєнного часу відомого українського живописця, графіка-плакатиста, дизайнера, члена Національної спілки художників України Володимира Карвасарного. Автор реагує на болючі виклики сьогодення мовою мистецтва, висловлює свої рефлексії на криваві події, намагаючись показати світу правду про злочини й геноцид українців XXI століття.

Коли: 30 вересня 18:00
Що: балет «Корсар»
Де: просп. Свободи, 28

Захоплюючий сюжет, пригоди морських піратів і розкіш східних гаремів зробили «Корсар» одним з найулюбленіших балетів романтичної епохи. У 2-х-актній версії балетмейстера Юліанни Малхасянц, основаній на класичній хореографії Маріуса Петіпа, велика увага приділяється драматизму, що робить виставу привабливою для глядачів будь-якого віку.

Ціна квитка від 100 грн

Коли: до 23 жовтня
Що: виставка «Вівтар небесного воїнства» Альбіни Ялози
Де: вул. Чернеча Гора, 1

Художниця вже багато років працює зі сакральною тематикою. У її виставці йдеться про метафоричне поняття «небесного війська», тобто ангелів, херувимів чи архангелів, які й складають воїнство Господнє.

Коли: 20 вересня 18:00
Що: вистава «Солодка Даруся»
Де: вул. Лесі Українки, 1

20 вересня у національному театрі імені Марії Заньковецької відбудеться благодійна вистава «Солодка Даруся» на підтримку ЗСУ.

«Солодка Даруся» — культова драма за однойменним романом Марії Матіос у постановці Ростислава Держипільського

Київ

Коли: 21 вересня 17:30
Що: Творча зустріч із Віктором Ждановим і показ фільму «Я працюю на цвинтарі»
Де: вул. Саксаганського, 6

Запрошуємо вас на прем’єру українського фільму 2022 року «Я працюю на цвинтарі» та творчу зустріч з виконавцем однієї з ролей, актором Віктором Ждановим, який відомий ролями у фільмах «Вулкан», «Кіборги. Герої не вмирають», «Захар Беркут», «Спіймати Кайдаша» та інших.

Після перегляду фільму відбудеться його обговорення з актором та глядачами.

Ціна квитка від 100 грн

Коли: 1 жовтня 17:00
Що: «Твій хтось» (Леся Українка)
Де: Київський академічний театр на Печерську, вул. Немировича-Данченка, 5

«Хтосями» називали себе у приватному листуванні Леся Українка та Ольга Кобилянська. Вистава «Твій хтось» об’єктом епістолярного звернення обирає глядача.

Леся Українка постає перед нами не стільки генієм модернової української літератури, скільки живою, з плоті та крові, жінкою, ексцентричною, сильною, вольовою, щасливою у багатьох речах.

Ціна квитка 250 грн

Коли: 22 вересня, 18:30
Що: Ladies Evening Stand-Up
Де: Squat 17b

Чотири фантастичні пані, Саша, Дар’я, Тамара і Вєста зустрінуться на одній сцені, щоб поділитись із гостями своїми спостереженнями та думками, гострими точками зору і важливими інсайтами, обійнятись із вами і зібрати кошти на зимовий одяг для військових.

Стендаперки:

Саша Кольцова — співачка, журналістка, композиторка, поетеса, продюсерка, солістка гурту «Крихітка Цахес» і «Крихітка», стендаперка.

Тамара Бабакова — резидентка «Радіо Аристократи», журналістка, незалежна медіаекспертка, співзасновниця проєкту «Сквот/Город», стендаперка.

Вєста Гунченко — креативна директорка, копірайтерка, драматургиня, стендаперка.

Дар’я Мангубі — портретна та артфотографка, членкиня Ukrainian Women Photographers Organization, відтепер ще і стендаперка.

Деталі

Вхід: free donate

Коли: 24 вересня
Що: благодійний захід «На часі»
Де: Стрічкоткацька фабрика, Нижньоюрківська, 31

Розвиток новітньої української культури — це, поміж усього, історія меценатства й підтримки. Українські митці дуже довго не отримували належної уваги як до своєї творчості, так і до власних персон. Те, що ми маємо зараз як приклади талановитої творчості українців, дійшло до наших часів у більшості випадків завдяки фінансовій підтримці митців та сприянню розвитку культури від впливових меценатів.

Сучасне українське мистецтво теж потребує більшої уваги та підтримки, аби мати змогу розширюватись та розвиватись далі. Тому наступний захід від ГО «Стрічкоткацька» присвятить темі його саппорту. А також разом із культурними діячами обговорять, чому це важливо та як кожен із нас може сприяти збільшенню значимості мистецтва у важкі для України часи.

Музична сцена від Mezzanine, у програмі Ptakh, Sheetel, Stonefromthesky, Last Void Quarrel

Передпродаж квитків — 450₴, на вході — 600₴

Усі зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку митців та творчих обʼєднань у складі ГО «Стрічкоткацька».

Коли: 29 вересня 19:00
Що: The Exploited MMXX Tour
Де: вул. Січових Стрільців, 37–41

Шотландська хардкор-панк група The Exploited з’явилася у 1979 році, а дебютний альбом під назвою Punks Not Dead вийшов у 1981 році, що моментально заробив собі ім’я безкомпромісним звучанням, анархічною естетикою та чарівними панк-гімнами на кшталт Army Life та Dogs of War.

Наступні чотири декади The Exploited провели, помножуючи свою славу та не звертаючи уваги на дрібниці зі зміною складу.

Ціна квитка від 550 грн

Коли: 30 вересня 18:00
Що: Лесь Подерв’янський
Де: Алея Героїв Небесної Сотні, 1

Яскравий концерт культового класика Леся Подерв’янського. Прозвучать невмирущі п’єси Леся та улюблені твори, знайомі ще з дитинства.

Частина прибутку буде передана захисникам на передову.

Коли: 30 вересня, 18:00 
Що: презентація поетичної збірки Катерини Калитко – «Люди з дієсловами»
Де: Молодий театр (вул. Прорізна, 17) 

Літературному вечору передуватиме неформальна зустріч з організаторами проєкту та автографсесія Катерини Калитко, яка почнеться о 16:00 на Камерній сцені Молодого театру.

«“Люди з дієсловами” — це вірші 2021–2022 років. До повномасштабного вторгнення рукопис, уже зданий у видавництво, був іншим. Після 24 лютого він приріс новими воєнними текстами, імпульсивними та безшкірними, і діалогами з родинною пам’яттю. І це теж про вірші в час війни: серед усього максимально непевного досі хочеться довіряти поезії – як території останньої щирості й людяності, де відмовляються вірити в цілковиту безпорадність мови, гідності та взаємної ніжності. І в розшматованих війною, постгеноцидних суспільствах поети продовжують говорити – тільки це щоразу вже інша поезія», – розповідає авторка Катерина Калитко.

Коли: 30 вересня з 17:00 до 21:50; 1 жовтня з 14:00 до 21:50; 2 жовтня з 14:00 до 21:50 
Що: благодійна зустріч Kureni Багряні
Де: Паркова дорога, 4 (10 хвилин від метро Арсенальна)

Хедлайнерами трьох благодійних вечорів стануть дослідник електроніки MONOCONDA, пристрасний та експресивний інді-електро-поп гурт KADNAY та артисти провідних Melodic House & Techno/Progressive House лейблів Monastetiq.

Крім музичних виступів, на відвідувачів чекатимуть маркет цікавих речей, спорт і йога просто неба, смачна їжа й напої, артпарк та мальовничі київські краєвиди.

Вхід: онлайн-квитки або 200 грн на вході з 17:00 до 18:00, та 400 грн до 21:30

Деталі

Коли: 2 жовтня 
Що: відкриття книгарні Vivat у Києві 
Де: вул. Сагайдачного, 8, Поділ

Що буде? Багато книжок! А ще?
13:00 — отримайте книжкове передбачення на наступний рік від Світлани Тараторіної.
16:00 — публічне обговорення графічного роману «1984» Ксав’є Косте. Чому антиутопії оживають, хоча мали б існувати виключно на сторінках художніх книжок, та навіщо читати графічні романи?
18:00 — книжковий стендап від Василя Байдака та Насті Зухвалої.
Серед книжок на полицях можна буде знайти три книжкові сертифікати: на 500, 800 та 1000 грн. Що потрібно зробити для того, щоб отримати один із них? Прийти у книгарню та знайти загублений сертифікат, який може чекати на вас де завгодно — у найнеочевидніших місцях. Тому вам знадобиться дрібка пильності та декілька грамів сміливості, щоб знайти свій скарб.
Можна пограти у настільну гру про книголюбів «Букмем». Що може бути кращим за блукання книжковою книгарнею в пошуках нових книжок? Настільна гра для книголюбів, у яку можна зіграти разом із друзями, обмінявшись не лише книжковими знаннями, а й гарним настроєм.
Приходьте і беріть друзів! Культурне життя у столиці має тривати!

Коли: 1-2 жовтня о 14:00 
Що: GENESIS. Opera of memory
Де: Музей Ханенків, вул. вулиця Терещенківська, 15 (5 хвилин від метро Льва Толстого)

Роман Григорів та Ілля Разумейко
OPERA APERTA
Музей Ханенків
За продюсування агенцією proto produkciia
GENESIS. Opera of Memory in 13 mise-en-scene
В 1544 році Джуліо Камілло завершує свій трактат «Ідея театру» — всеохопну
ренесансну театральну теорію, яка описує мнемонічну інсталяцію «Театр пам’яті». Водночас Лукас Кранах закінчує один зі своїх диптихів «Адам і Єва». Через 400 років картина опинилася у Києві. Послугувавши іконою у ортодоксальному монастирі,
диптих потрапить до Музею Ханенків, звідки буде вилучений комуністичною владою, і через європейські аукціони потрапить до Каліфорнії. 2022 році артисти Opera Aperta опиняються у пустому музеї, чистий простір якого розказує нам історію цієї війни та усіх попередніх війн. Музичні інструменти, тіні міфічних персонажів та голоси поступово заповнюють галереї і сходи палаццо, для того щоб зіграти містерію книги Буття — сім днів створення світу, що безкінечно повторюються. 13 кімнат музею перетворяться на 13 мізансцен політопічного «театру пам’яті» прогулянка яким буде нагадувати прочитання роману «Rauyela» Кортасара: блукаючи лабіринтами спогадів та звукових ландшафтів, крізь які можна потрапити в будь-який інший музей або театр світу, глядач створює власну драматургію опери, сповільнюючи час та деконструюючи
історію.

Коли: 1-2 жовтня з 11:00 до 18:00
Що: POP-UP виставка і продаж плакатів Sunseed Art
Де: Osnovy Store, Липинського, 4Б

Sunseed Art започатковує серію подій для популяризації українського плакату – поп-ап івенти, продажі й автограф-сесії. 

На цих вихідних в Osnovy Store проведуть поп-ап виставку плакатів. Під час події також влаштують продаж перших десяти відбитків колекційного і лімітованого плакату Maksym Palenko «Харон», який присвячений контрнаступу на Херсонщині. 

Вхід вільний

Коли: відкриття – 1 жовтня о 15:00. Фестиваль триватиме до 6 жовтня

Що: Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs

Де: кінотеатр «Жовтень»

Kharkiv MeetDocs — це міжнародний кінофестиваль документальних та ігрових фільмів, який фокусується на культурі східних областей України. 6-й фестиваль у кінотеатрі «Жовтень» розпочнуть фільмом-відкриття «Втеча» (Flee) Йонаса Поєра Расмуссена. Також у програмі — welcome drink, фото-зона, благодійний аукціон від кіноіндустрії на допомогу бійцям 132-го окремого розвідувального батальону, який захищає Харків. У рамках фестивалю також покажуть фільм «День українського добровольця» Володимира Тихого, «Між небом і горами» Дмитра Гришка, «Освітяни. Канікули в окупації» Костянтина Кляцкіна та інші.

Детальніше про фільми у програмі фестивалю – за посиланням.

Вхід за квитками

Дніпро

Де: Центр сучасної культури у Дніпрі (DCCC), Крутогірний узвіз, 21а

Коли: 20 вересня
Що: програма «Артсвіт дітям. Творчість єднає»

Щовівторка о 16:30 та щосуботи о 12:00 проходитимуть заняття для дітей, де вони зможуть дізнатися більше про історію мистецтва, а також створити групові проєкти на запропоновані теми.

Реєстрація: для дітей 10–13 років, для дітей 6–9 років.


Коли: 21 вересня о 19:00
Що: перша подія дискусійної програми — «Чому важливо говорити про деколоніальний погляд на українську культуру?»

Журналістка Дарія Бадьйор та культурологиня Ірина Старовойт за модерації Іллі Левченка спробують означити можливість, потребу і потенціал деколоніальної думки для України.

Деталі

Реєстрація


Коли: 22 вересня о 16:30
Що: «Артсвіт дітям. Мистецтво в мені»

Підлітки 13–15 років можуть долучитися до освітніх занять «Артсвіт дітям. Мистецтво в мені» та попрацювати в різних мистецьких напрямках.

Реєстрація


Коли: 22 вересня о 19:00
Що: показ добірки фільмів «Маріупольський феномен»

Показ відбудеться в рамках програми «Прифронтові географії». Це експериментальні короткометражні стрічки, що показують життя та повсякденність у Маріуполі до початку повномасштабної війни. На показ ми запросили режисера-експериментатора Сашка Протяга.

Реєстрація


Коли: 23 вересня о 19:00
Що: виступ харківського гурту «ТИСК»

Гурт поєднує електро, грайм, брейкс і геррідж. Колектив переосмислює британський електронний саунд у контексті культурного коду української електронної сцени.

Реєстрація


Коли: 24 вересня о 15:00
Що: воркшоп із графіки та друку на верстаті від художника Сергія Алієва-Ковики


Коли: 1 жовтня з 15:00 до 18:00, 2 жовтня з 15:00 до 17:00

Що: воркшоп з філдрекордингу

Як записувати різні звуки посеред вулиці? А як створювати на їхній основі власну музику? Про це ви зможете дізнатися на воркшопах в соціальному хабі, де проведуть воркшоп з філдрекордингу — запису звуків у «полі», за межами студії. 

Під керівництвом музиканта та звукорежисера Юрія Буличова ви дізнаєтесь, як правильно записувати різні звучання: від голосу людей до руху трамваїв, а також про те, яке обладнання можна для цього використовувати. 

Наступного дня, в неділю, відбудеться другий воркшоп, де ви зможете на основі попередніх записів створити власну музику. Оскільки це пов’язані події, бажано бути присутнім на обох. 

Відбір на воркшопи проводитиметься на конкурсній основі. Для участі потрібно володіти принаймні базовими навичками роботи з аудіоредакторами.

Подавайте заявку за посиланням. Зверніть увагу, що подаватися на другий воркшоп потрібно окремо.

Про результати відбору організатори повідомлять у п’ятницю — вам прийде лист на email, з якого ви реєструвалися.

Вінниця

Коли: 29 вересня 19:30
Що: благодійний концерт камерного хору імені Газінського
Де: Костел Святої Діви Марії Ангельської

Благодійний захід до Дня Музики Ad vitam aeternam, присвячений пам’яті загиблих музикантів.

Зібрані кошти спрямують на потреби ЗСУ. Зазначено, що в програмі будуть презентовані духовні твори українських композиторів та твір Габріеля Форе «Реквієм».

Квитки можна замовити за номером 0432 61 16 72

Коли: 30 вересня 19:00
Що: LvivcityStandUp
Де: Mont Blanc

Стендап-концерт в укритті.

Ціна квитка від 300 грн. Частина грошей піде на ЗСУ

Харків

Коли: 23-25 вересня
Що: фестиваль «П’ятий Харків»
Де: місце проведення буде повідомлене в листі з підтвердженням реєстрації на події

Фестиваль складатиметься із двох частин — публіцистичної та мистецької. Публіцистична частина об’єднає потужних сучасних українських мислителів і діячів, які говоритимуть про майбутнє Харкова, про мрії, про бажання та бачення. А також про переосмислення минулого, щоб переглянути персональну історичну і культурну пам’ять в контексті нового досвіду війни.
Мистецька частина складатиметься з концертів і театральної вистави. 

Вхід на події фестивалю — за попередньою реєстрацією на кожен фестивальний день Перший, другий та третій

Івано-Франківськ

Коли: 20 вересня
Що: вечір «Слова» в Івано-Франківську в рамках виставки «Харків — Залізобетон» від Харківського літературного музею
Де: Підземний перехід «Ваґабундо», вул. Пилипа Орлика, 7

Деталі

Вхід вільний
Під час вечора і в рамках періоду виставки «Харків — Залізобетон» прийматимуть благодійні внески у фонд «Доброчинець», який допомагає військовим та цивільним Харкова.

Коли: 23 вересня 18:00
Що: вистава «Навернений грішник»
Де: Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка

Вас турбує соціальний абсурд? Наслідки продажу землі? А безглузда трагічна смерть молодих хлопців? Чи, може, лише скоробагатьки поміж нас створюють вам душевний дискомфорт…

Дія антиутопії «Навернений грішник» відбувається 84 роки тому у Бориславі — єдиному місті у світі, що стоїть на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищі. Пропонуємо вам діалог з генієм Івана Франка, який міг би і сьогодні сказати: «… Світ «зовсім на пси зійшов. Роблять людиська, як ті коні в кираті!… Сказав би хто: дар божий! Золото! Маєтки! А глядіть но ви, десь усе те так пропадає, що й сліду нема. Так якби дідько всім тим давився».

Ціна квитка 180 грн

Коли: 28 вересня 18:00
Що: вистава «Станція, або розклад бажань на завтра»
Де: Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка

Три жінки опиняються на дивній станції, де відбувається щось незвичайне: жодних поїздів, але багато див. Їхні бажання починають здійснюватися, проте невиголошені, а потаємні… Чого хоче жінка? І чи здійснення бажань зробить нас щасливими? Оманливий рай виявляється пасткою, і вибратися з неї майже неможливо… Чи все-таки можливо?

Ціна квитка: 180 грн

Коли: 1 жовтня 12:00
Що: екскурсія «Відкриваючи двері — відкриваємо місто»
Де: старт від Urban Spase 100, вул. Грушевського, 19

Екскурсія із засновницею ініціативи «Франківськ який треба берегти» Марією Козакевич.

Під час екскурсії можна дізнатися цікаві історичні факти про Івано-Франківськ, відчути історію міста через відреставровані автентичні двері, познайомитися ближче з тонкощами місцевої архітектури.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter