МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Три кінопрем’єри влаштують під час 6-го Київського тижня критики

Фестиваль триватиме з 20 до 26 жовтня у кінотеатрі «Жовтень»

Серед фільмів програми «Українські Ґала-прем’єри» є й оскарівський номінант — «Клондайк». Стрічка розповідає про українську родину, яка жила неподалік від місця, де росіяни збили пасажирський літак MH17.

Герої «Клондайку» Ірина та Анатолій чекають народження первістка, аж раптом у небі розриває літак. Його уламки падають зовсім поруч. Разом із ним на скалки розсипається їхнє життя. Однак жінка нікуди їхати не хоче, навіть після того, як село окуповують. 

Фільм Марини Ер Горбач вже встиг зібрати нагороди на кількох фестивалях, серед яких «Санденс» та «Берлінале», та його демонстрація в Україні досі не відбулася. Фільм номінований на «Оскар-2023» як «Найкращий міжнародний художній фільм».

Наступним фільмом стане «Цензорка», знята словацьким режисером Петером Керекешом. Вона розповідає про Лесю, ув’язнену в одній з одеських тюрем. Вона не стерпіла чоловікових походеньок, а тепер хвилюється, що її народженого в неволі сина заберуть у сиротинець. Що ж їй робити, адже, коли йому виповниться три, її ніхто не питатиме. Драма сподобалася словацьким глядачам та отримала там низку нагород, зокрема стала «Найкращим фільмом року».

Серед прем’єр — і «Бачення метелика» (фільм відомий і за робочою назвою «Спас»), яку вже мали змогу подивитися глядачі Каннського кінофестивалю. Стрічка розповідає про українську аеророзвідницю, яка потрапила в полон до російських нелюдів. Після обміну жінка вчиться жити заново і прагне забути те, що з нею робили, мов страшний сон. Та як забути, якщо тепер вона вагітна від наглядача, який її ґвалтував.

Крім того, 6-й Київський тиждень критики оголосив ретроспективну програму «Історія української комедії».

«Це шість гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року. До списку ввійшли як добре знайомі українцям фільми, так і відносно недавні знахідки, які тривалий час були недоступні для перегляду. Програма створена спільно з Довженко-Центром», — розповідають організатори.

Серед них: 

  • «Шкурник» (Україна, 1929. Режисер: Микола Шпиковський),
  • «Штепсель одружує Тарапуньку» (Україна, 1957. Режисер: Юхим Березін, Юрій Тимошенко), 
  • «За двома зайцями» (Україна, 1961. Режисер: Віктор Іванов),
  • «Пропала грамота» (Україна, 1972. Режисер: Борис Івченко), 
  • «Вперед, за скарбами гетьмана» (Україна, 1993. Режисер: Вадим Кастеллі),
  • «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди / Фучжоу» (Україна, Росія, 1994. Режисер: Михайло Іллєнко).
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter