МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Куди піти: дайджест культурних подій 10–18 вересня (оновлюється)

Попри війну культурне життя в українських містах не стоїть на паузі

Розповідаємо, які події відбудуться в Києві, Ужгороді, Львові, Івано-Франківську та Вінниці впродовж наступних двох тижнів.

Київ

Коли: 10 вересня, 15:00
Що: презентація роману Ірени Карпи «Тільки нікому про це не кажи»
Де: Squat 17b, Терещенківська, 17б

«Тільки нікому про це не кажи» — суміш трилера й детективної історії, дія якої відбувається у Парижі та Києві, в наш час.

На презентації Ірена Карпа відкриє найцікавіші факти про свій роман, окрім імені вбивці звісно. Книжку можна буде придбати та підписати під час презентації.

Вхід вільний

Коли: 10 вересня, 17:00
Що: сольний концерт Latexfauna
Де: тераса D12, Десятинна, 12

Latexfauna влаштовує концерт просто неба — на терасі майданчика D12. Запрошують провести останні теплі дні під «найлипкіші літні хіти про серфера, про мене всьо устраює, еротичні сни і все таке».

Квитки від 650 грн

Коли: 10 вересня, 17:30
Що: Живі спогади про Івана Миколайчука. Показ фільму «Вавилон XX»
Де: Будинок кіно, Саксаганського, 6

Після показу фільму «Вавилон XX» (1979) своїми спогадами про Івана ділитимуться українські актори, режисери, оператори. Ведучий вечора — кінознавець Сергій Тримбач.

Ціна: 80–150 грн
Квиток

Коли: 10 вересня, 17:00 
Що: стендап-концерт Антона Тимошенка
Де: Жовтневий палац

Антон Тимошенко — радіоведучий, резидент клубу «Підпільний Stand Up», один зі сценаристів «Телебачення Торонто». Під час війни проводив концерти у київському бомбосховищі й записав виступ англійською мовою для світової аудиторії.

«Жартую» — сольний стендап-концерт, до якого увійшли «довоєнні» жарти, а також «актуальні аналогії, компліменти для ЗСУ, образи та приниження для росіян (і деяких європейців)».

Ціна:400–550 грн

Квиток

Коли: 11 вересня, 18:30
Що: концерт «Пиріг і Батіг»
Де: Squat 17b, Терещенківська, 17Б

«Пиріг і батіг» — це музично-поетичний проєкт популяризації української культури. Цього разу «культурні шмагання вишуканою поезією і музикою» влаштують у Squat 17b. У програмі — Тичина, Антонич, народний пісенний спадок, «і останній, найсвіжіший альбом трагічно-урочистої кріпацької готики на слова Степана Руданського».

Виконують: Маркіян Турканик — скрипка/спів, Артем Каменков — контрабас, Всеволод Садовий — перкусія, Кріштоф Віков — фагот, Пиріг — гітара/спів.

Ціна: донати

Коли: 11 вересня, 18:00
Що:
Творчий вечір Кирила Булкіна «Легальний Ситдаун»
Де: Підвал Культури

Кирило Булкін уперше представить свої оповідання та літературні пародії, а також (не вперше) співану поезію.

Вхідний внесок — на розсуд гостей. Частину коштів спрямують на благодійність

Коли: з 9 вересня
Що: художньо-документальний проєкт «Навіть у темні часи є світло» від спільноти Pictoric
Де: Національний центр «Український Дім»

Коли: 30 серпня – 18 вересня, з 11:00 до 19:00
Що: проєкт Назара Білика «Сплав»
Де: Національний центр «Український Дім», вул. Хрещатик, 2

Робота над серією «Сплав» стала для художника практикою пошуку нової форми та її ознак, дослідження простору і меж його впливу. Лаконічність та виразність проєкту висловлено у його назві, багаторівневій та сповненій сенсами, яка відсилає нас також до технологічного процесу створення скульптур. Адже під час роботи з таким класичним матеріалом як бронза, автор віднаходить нове розуміння природи взаємозв’язків. 

Назар Білик скульптор, автор робіт у публічних просторах, відомий як професійному ком’юніті, так і широкому загалу.  Учасник групових та персональних виставок в Україні, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Великобританії, США.

Назар Білик про проєкт: 

«Виставка є початком нової серії робіт «Сплав», зроблених саме з бронзи  кольорового металу, що створюється поєднанням інших металів між собою.  Продовжуючи використовувати метод роботи із зворотними об’ємами,  “Контрформами”, я виявляю людські постаті, зіштовхуючи їх із розплавленими масами металу, що їх оточує».

Ужгород

Коли: 15-18 вересня
Що: Третій «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)»
Де: основна локація кінопоказівЗакарпатський академічний обласний театр ляльок «БАВКА» (пл. Театральна, 8). Лекції будуть проходити в закладі Olivye House (пл. Шандора Петефі, 11/1)

У межах програми кінофестивалю відбудуться:

  • покази художніх та документальних (короткий та повний метр) фільмів конкурсної програми та оголошення переможців кіно конкурсу CMIFF 2022;
  • покази художніх та документальних фільмів поза конкурсною програмою;
  • лекції про кіно, екологію і туризм;
  • творчі зустрічі з представниками кіноіндустрії (акторами, режисерами, сценаристами, кінознавцями та продюсерами);
  • тематичні екскурсії Ужгородом;
  • благодійний вечір Сharity dj marathon;
  • фотоконкурс «Природа зцілює».

Вхід на всі події вільний

Львів

Коли: до 18 вересня
Що: виставка Дмитра Молдованова «Гопакує Чорнобай»
Де: Я Галерея (Львів, вул. Шота Руставелі, 8)

Молдованов — художник фундаментальний, послідовний, масштабний. Творчий неспокій митця був спровокований безпосередньою близькістю до бойових подій у селі Чорнобаївка, відгомін яких долітав до рибальського поселення Парутине на березі лиману біля давньої Ольвії, де вже декілька сезонів працює художник, тікаючи від міської метушні.

Ця виставка дала авторові змогу — вперше від початку війни та пандемії — приїхати з Миколаєва до Львова. Це нагода зустрітися із найкращим сучасним українським наївом на гострому лезі сьогодення без затримок і очікувань.

Домінують нові роботи, які створені під час війни, але є і добірка з кількох попередніх проєктів, які тепер бачимо по-іншому. Звіряче тепер зовсім людське. Брудне (як Молдованов називає свою картину «Зненацька») тепер епічне й точне. Жертва тепер — це звичайна розірвана або поранена людська плоть без усіляких метафор — як у творах «В цьому парку не танцюють бугі-вугі» і «Лишився один кролик».

Вхід вільний

Коли: 18 вересня, 19:00
Що: концерт «Пиріг і Батіг»
Де: Львівська Копальня Кави

Музиканти обіцяють кілька прем’єр.

Деталі

Вхід: 300 грн

Івано-Франківськ

Коли: 15 вересня
Що: вистава «Той, хто платить»
Де: Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка

У нашому світі гроші вирішують усе! А у світі Олександра — за гроші можна купити навіть… але не будемо розкривати інтригу!

За предивним бажанням мсьє Амількара і волею його тугого гаманця троє цілком чужих людей сплітаються тісними родинними узами для того, щоб переконатися: є речі, які не продаються.

Інтригуюча французька драмо-комедія Іва Жаміака про кохання і бухгалтерію примусить і замислитись і чимало посміятися!

Ціна квитка: 150 грн
Квиток

Коли: 15-18 вересня
Що: Міжнародний кінофестиваль короткого метру 4:3 

Програма і деталі

Вхід на панельні дискусії та відкриті розмови, які відбуваються в рамках фестивалю є безкоштовними та не потребують попередньої реєстрації

Вінниця

Коли: 17 вересня
Що: концерт гурту «Скрябін»
Де: Royal Pub, вул. Коцюбинського 39

На великому концерті гурту «Скрябін» буде змога заспівати наші улюблені пісні, які написав Кузьма — «Люди, як кораблі», «Спи собі сама», «Танець пінгвіна», «Шампанські очі», «То моє море», «Мовчати», «Мам», «Старі фотографії», «Говорили і курили». Прозвучать усі легендарні пісні й незмінний «скрябінський» драйв від музикантів, із якими Кузьма створював музику, ділив сцену та дорогу останні 15 років.

Ціна квитка: 350 грн
Квиток

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter