МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

300 років Григорію Сковороді: події, фестивалі, марафони

«Світ ловив мене, та не спіймав» — ми й не намагатимемося спіймати Григорія Савича, але можемо доторкнутися до величі його духу та спробувати осягнути його просту і водночас філігранну філософію

Щоб ушанувати мислителя, українські митці запланували чимало цікавих подій. Ось деякі з них. 

Сквот божественних пісень

Майже місяць культурний простір Squat 17b та музична ініціатива Open Opera святкуватимуть 300-річчя з дня народження влаштують святкування довжиною майже в місяць, протягом якого пройдуть концерти, виставки та лекції. Старт о 15:00 26 листопада.

«Проєкт Open Opera відкриває в Squat 17b серію виступів камерного бароко – Scovoroda Conversazione. Організатори запланували шість зустрічей, присвячених музичному всесвіту епохи Сковороди, на яких можна буде послухати клавесин, хроматичну сопілку, тафель-клавір, спінет, скрипки, а також спів. Оскільки формат conversazione — це поєднання музики та спілкування, кожному з виступів передуватиме бесіда з експертами. Говоритимуть про творчість філософа, дотичні контексти, а також точки перетину між його часами та нашими. Серед гостей проєкту: філософ Тарас Лютий літературний критик Євгеній Стасіневич, мистецтвознавиця Ольга Балашова, перекладачка й літературознавиця Галина Глодзь», — розповіла кураторка культурних подій в Squat 17b Дар’я Криж.

Тож дня відкриють попап- виставку, присвячену постаті Григорія Сковороди в сучасному мистецтві. Зокрема, будуть представлені роботи Сергія Майдукова, Олександра Грехова, Molly Route, Sisters Feldman, Данила Мовчана та інших.

300 хвилин про Сковороду: камерний фестиваль

Фестиваль триватиме 28 листопада до 3 грудня у стінах музею НаУКМА. 

«Нас усіх єднатиме Сковорода, його час і позачасовість. Поговоримо про Київ XVIII ст., про спудейські традиції старої Академії, спротив імперіалізму та інші контексти. Матимемо нагоду дізнатися про сковородинську концепцію щастя, про засоби повчального і комічного у творах філософа, про сковородіану в літературному контексті, в образотворчому мистецтві та кінематографії.

Наші лектори: Катерина Липа; Максим Яременко, Володимир Маслійчук, Тарас Лютий, Ростислав Семків, Діана Клочко, Лариса Довга, Ольга Петренко-Цеунова, Тетяна Тарасенко, Юлія Карпець (НаУКМА); Олена Кохан (НМІУ); Олександр Юнін, Олександра Савенок (Музей-майстерня І. Кавалерідзе)», — розповідають організатори.

Вхід на всі події вільний, однак за попередньою реєстрацією

Проєкт «САД Божественних Пісень» театру «Слово і голос» (Львів)

Театр започатковує цілу низку вистав, натхненних постаттю Григорія Савича Сковороди. Режисерка — Наталія Половинка.

«Сад Божественних Пісень — це театральний проєкт у розвитку, зерном і звершенням якого є свідчення людини в часі — персональний монолог актора через пісню — танець — текст. Особисте зусилля миру. Це діло смирення — дати рідній землі звучати, явити всім собою якість, яка зцілює землю у всі часи, яка перемагає війну, яка і є проростанням в цьому часі вічно молодого саду Духа», — зазначають організатори.

Музична вистава «Сад божественних пісень»

Українських музикантів Володимира Андрущака та Всеволода Садового на поезію Григорія Сковороди. Композитором виступив польський митець Мачєй Рихли, а режисерка — Ану Альмагро (Фінляндія). Виставу спочатку покажуть у Фінляндії та Польщі, а тоді вона примандрує до України.

«Спіймай Сковороду»: презентація нового підручника з української мови як іноземної

Подія відбудеться 2 грудня о 16:00 онлайн (потрібна попередня реєстрація).

Виставковий мистецький проєкт «Світ Сковороди»

Виставка триватиме в Українському Домі з 3 до 11 грудня.

Серед експонатів виставки: рукописи, автографи, першодруки, списки, графіка та малюнки самого Григорія Савича, ексклюзивно надані Інститутом літератури.

Інтерактивні рішення і майстер-класи дозволять кожному спробувати себе у створенні байок-коміксів. А живі виступи і барокова музика будуть супроводжувати відвідувачів протягом усієї виставки.

«Лише тут ви зможете побачити вцілілу і вже легендарну статую Сковороди зі зруйнованого російськими обстрілами національного музею в селі Сковородинівка.

Унікальні експозиційні рішення дозволять мандрувати стежками Світу Сковороди, пізнаючи його ідеї, Україну та світ XVIII століття», — розповідають організатори.

У проєкті будуть:

  • 3D-тур Сковородинівкою
  • портрети Сковороди — від єдиного прижиттєвого до сьогоднішніх експериментальних
  • барокова музика та живі виступи
  • мікс реконструйованої музики XVIII століття та сучасних професійних аранжувань
  • сцена діалогів
  • майстер-класи для дітей та дорослих зі створення коміксів за допомогою штампів
  • спеціально створені для експозиції комікси від українських художників
  • інтерактивна гра-тест на планшетах
  • кураторські екскурсії.

Більше читайте у нашій новині.

Сковорода Експрес

Укрзалізницею можна мандрувати стежками філософа — від Полтавщини та Харківщини до Карпат.

«Відтепер рейс №17/18 Харків — Ужгород носитиме горде ім’я “Сковорода Експрес”, а вирушатиме та прибуватиме під спеціально створену музичну присвяту українського піаніста-віртуоза Євгена Хмари», — повідомляє сторінка Укрзалізниці у Facebook.

Перший рейс вирушив з Ужгорода 2 грудня о 13:25, а до Харкова прибуває о 10:01 наступного дня.

Чільне фото — поштовий блок «Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди» від Укрпошти

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter