МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Куди піти: дайджест культурних подій 21–30 жовтня (оновлюється)

Попри війну культурне життя в українських містах не стоїть на паузі

Розповідаємо, які події відбудуться у Києві, Львові, Вінниці, Івано-Франківську та Дніпрі впродовж двох тижнів.

Онлайн

Коли: 27 жовтня о 19:00
Що: Книжковий клуб Тиктор медіа: читаємо «Подорож ученого доктора Леонардо…» Майка Йогансена
Де: Zoom-зустріч

Запрошуємо вас доєднатися до Місяця українського модернізму і взяти участь в онлайн-обговоренні безперечного модерністського хіта — бешкетливого авангардного роману Майка Йогансена «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швайцарію».

Модеруватиме зустріч Галина Глодзь — ініціаторка МУМ, літературознавиця, перекладачка, редакторка, авторка книжок «Залюднена планета. Як нас стало сім мільярдів» і «Бустрофедон та інші. Коротка історія читання».

Місяць українського модернізму — це нагода переосмислити відоме, дізнатися про нове й відчути себе вдома в цікавезній культурній традиції. Упродовж жовтня на сайті Тиктора з’являються статті про модернізм (не тільки літературний) і модерністів, добірки вартих уваги книжок, фрагменти з маловідомих модерністських текстів і цілий серіал від Ярини Цимбал — цикл історій про «Наші 20-ті». Також усі охочі можуть долучитися до читацького челенджу і прочитати цього місяця п’ять модерністських книжок. А одну пропонуємо обговорити спільно.

Умови участі: безкоштовно, обов’язкова реєстрація за лінком
Подія

Київ

Коли: з 20 по 26 жовтня
Що: 6-й Київський тиждeнь критики
Де: кінотeатр Жовтeнь (вул. Костянтинівська, 26)

Уже вшосте кіноподія першою знайомить глядачів з найяскравішими новинками, переможцями фестивалів та українськими знаковими стрічками.

До цьогорічної програми увійшли 28 стрічок.

Загалом програма 6-го Київського тижня критики складатиметься з п’яти секцій:

  • ретроспективна програма «Історія української комедії»;
  • міжнародна програма;
  • тематична ретроспектива культової кінокласики;
  • програма «Фокус» — добірка нових картин з України та іншої фокусної країни, яку сформувала комісія; кінокритиків обох країн;
  • також програма «Українські Ґала-прем’єри»: три фільми, які репрезентували український кінематограф у світі, але досі не були продемонстровані в Україні.

На фестивалі діє система абонементів, їхня вартість — 500 (денний за ранньою ціною) та 1100 (повний) гривень. Продаж уже відкритий на сайті фестивалю. Кількість абонементів обмежена.

Коли: 22 жовтня 21:00
Що: Wellboy. Благодійний концерт
Де: OSOCOR Residence (вул. Виноградна, 2)

Wellboy — один із найяскравіших українських артистів із власним стилем, впізнаваним із перших нот. Кожен виступ артиста — це неймовірна, приголомшлива експресія з актуальною музикою та видовищем. Це відточений до блиску унікальний стиль самобутнього таланту. Це сміливе поєднання музичних жанрів та безтурботних рим у безперечні хіти.

Квиток: від 400 грн

Коли: 28 жовтня 19:00
Що: концерт Godsmack
Де: Stereo Plaza (просп. В. Лобановського, 119)

Автори добре нам відомих треків I stand alone, Awake, Voodoo, Bulletproof та інших хітів уперше завітали до нас у 2019 і були вражені теплою зустріччю з українськими фанатами. 

Godsmack навряд чи потрібно представляти, адже ця четвірка — буквально ікони американського металу. У 2001 вони стали «Артистом року» за версією Billboard Music Awards, а пізніше чотири рази були номіновані на премію Grammy. Вони продали понад 20 мільйонів копій платівок по всьому світу, а їхні альбоми Faceless, IV та The Oracle отримували першу сходинку чарту Billboard 200.

Квиток: від 1350 грн

Коли: 27 жовтня 18:00 
Що: концерт Микола Лисенко. Національний духовий оркестр України
Де: Національна філармонія України

До 180-річчя від дня народження Миколи Лисенка Національний академічний духовий оркестр України влаштовує концерт.

Диригент: Микола Лисенко

Солісти:

  • Єлізавета Ліпітюк (сопрано)
  • Анатолій Юрченко (баритон)
  • Роман Смоляр (бас)
  • Тарас Паращук (труба)

Квиток: від 200 грн 

Коли: 21 жовтня – 12 листопада
відкриття 21 жовтня 18:00 – 20:00
Що:  виставки Alter Ego Олексія Малих і Гната Чугая 
Де: галереї сучасного мистецтва Imagine Point (Голосіївський пр-т 86/1)

21 жовтня 2022 року відбудеться довгоочікувана, бо, на жаль, відтермінована війною на 7 довгих місяців зустріч двох друзів-художників: Олексія Малих і Гната Чугая. За сім місяців війни обидва митці змінилися: у пошуках нових сенсів віднайшли «невідомих себе», «інших всередині себе». Вони весь час продовжували творити, підтримуючи Батьківщину у священній битві з проклятою поганню.

Олексій Малих жив і працював у польських Карпатах, у селі Яворник, давньому місці зустрічі та співпраці польських та українських художників, написав там понад 60 нових робіт, називаючи їх «днями» — «День #1», «День #17», «День #35»…

Це дні війни… «Дні» Олексія надихають пильно вдивлятися, читати дивні знаки, вимовляти слова незбагненних письмен, бо їх почали заселяти непрОсті, мавки, чугайстри та всі інші…

Гнат Чугай, попри плідну багаторічну мистецьку практику, не має професійної освіти, і презентує свої роботи вперше. Гнат творив свої дерев’яні обереги вдома, у Буковці, промовляючи над кожним замовляння, закликаючи сили світла і добра перемогти темряву.

У жовтні художники зустрілися та об’єднали сили українських та польських Карпат. Відтак нові твори доповнили заплановану ще до початку війни виставку.

І надали їй зовсім іншого сенсу. Бо мистецтво — це справді потужна зброя.

Проєкт «Ти не Я», але «Ми Разом» об’єднав творчість двох митців: київського художника Олексія Малих і самобутнього буковецького майстра Гната Чугая.

Коли: 29 жовтня о 18:00
Що: Літературні забави: авторський вечір Микити Луніна «Ковзани»
Де: MODI Art&Wine Gallery

Готуємо ковзани з осені!
Адже треба вміти філігранно кресати зимовий лід. А навчатиме цьому охочих Микита Лунін — медійник, що пише вірші. Він не дуже любить розповідати про себе, натомість радо відповідає на питання.
 
Розклад вечора:
18:00 — теревені, фотосети та обійми;
18:30 — авторські читання Микити Луніна “Ковзани”;
19:45 — перерва, вино, обійми;
20:00 — вільний мікрофон.
 
У розкладі можливі невеликі зміни та відхилення у часі.
Умови участі — депозит 100 грн на вході, які відвідувачі витрачають на свій розсуд.

Коли: до 30 жовтня
Що: виставка-аукціон графіки «Сяйво всередині»
Де: Squat 17b (вул. Терещенківська, 17б)

Роботи створені об’єднанням українських ілюстраторів ВМІЮ. Кожна робота надрукована в єдиному екземплярі та не буде тиражуватися до закінчення виставки. Роботи продаються під час виставки-аукціону. Частина зібраних коштів піде на потреби волонтерського штабу «Зграя».

Роботи, які не придбали під час відкриття, виставлені на онлайн-аукціон, що триватиме до кінця виставки і відбувається у фейсбуці на сторінці заходу.

Вхід безкоштовний

Львів

Коли: 21 жовтня 18:00
Що: опера «Аїда»
Де: Театр опери та балету (просп. Свободи, 28) 

Одна із найкращих і найграндіозніших опер в історії музики й творчості славетного Джузеппе Верді. Колоритна музика, яскраві декорації та костюми переносять слухачів у стародавній Єгипет і часи правління фараонів.

Із невимовною гостротою розгортається любовний трикутник і драма почуттів, що засліплюють і руйнують життя. «Аїда» — пристрасний гімн коханню, вірності та любові до Батьківщини, що робить її сюжет актуальним у всі віки.

Квиток: від 100 грн 

Коли: до 27 жовтня
Що: виставка «Львів і Вода»
Де: Львівський історичний музей (Площа Ринок, 6)

Виставка пропонує крізь призму музейних пам’яток вкотре звернутись до, напевно, найбільш обговорюваної та дискусійної теми в найсухопутнішому місті України, місті над Полтвою на головному європейському вододілі, у місті — «порті двох морів».

На виставці будуть представлені графічні та живописні твори, світлини й архівні матеріали, пов’язані з річками, потоками та струмками, що відіграли роль у формуванні обличчя міста — його рельєфу та мальовничих ландшафтів.

Коли: 22 жовтня 18:00 
Що: В Укритті# 31: Die Weisse Rose| MOINEAU | Charity gig by Kyiv Kills
Де: Нижній зал в Театрі ляльок (Площа Данила Галицького, 1)

Die Weisse Rose їдуть в Україну, щоб допомогти зібрати кошти для пришвидшення перемоги нашої країни над загарбником.

У 2015 році гурт завітав у Київ у рамках туру The Honor of Silence 2015. Тут разом із Death in June, вони провели концерт, який правильніше було б назвати пам’ятним ритуалом. Склад учасників був вражаючим: Томас Бойден, Кім Ларсен (Of The Wand & The Moon) та Гері Кері ( Joy of Life).

Квиток: 250 грн 

Читайте також інтерв’ю з режисером та акторами виставки: «(Не)свої у місті»: Дрогобич. Історії внутрішньо переміщених акторок і режисера

Коли: 22 жовтня 18:00
Що: концерт «Zwyntar»
Де: FESTREPUBLIC (вул. Старознесенська, 24)

Потойбічну банду ZWYNTAR нелегко витягти з Києва до інших міст, але заради ЗСУ — можна! ZWYNTAR грає в таких стилях як дарк-кантрі, готик-американа, саузерн-рок і мертво-фолк, співає балади про гріхи та спокуту, життя і смерть, земне та вічне. 

Саме оригінальне поєднання традиційного американського звучання з українською лірикою робить ZWYNTAR упізнаваним з перших акордів, а кожен концерт банди нагадує чи то протестантську месу, чи свято на мексиканський Día de los Muertos.

Квиток: 500 грн 

Коли: 24 жовтня о 19:00
Що: концерт Оксани Мухи «Пісні нескореного сеця»
Де: Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1)

У жовтні відома українська співачка, заслужена артистка України, переможниця телепроекту «Голос країни» Оксана Муха дасть у містах України серію концертів, приурочених до Дня Захисників та Захисниць України. «Пісні нескореного серця» — так називається нова концертна програма виконавиці, яка є творчим, емоційним, щиросердечним відгуком на те, чим живе зараз Україна.

«Пісні нескореного серця» об’єднають у собі як українські народні пісні та популярну класику естрадної пісні, так і нові твори, створені для Оксани Мухи. У цих піснях — душа українців, їхня природа, філософія, доля і звитяга.

Концерти Оксани Мухи «Пісні нескореного серця» будуть благодійними. Зібрані кошти підуть на підтримку Збройних Сил України.

Квиток можна придбати за посиланням 

Вінниця

Коли: 25 жовтня 17:00
Що: рок-опера «Біла ворона»
Де: Академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського

Незвичний формат рок-опери точно має чим зацікавити. 

Квиток: від 150 грн

Коли: 27 жовтня 19:00
Що: концерт IVAN NAVI 
Де: Mont Blanc

Сольний концерт IVAN NAVI в рамках туру «Пишу тобі листа». Презентація нового альбому.

IVAN NAVI — український поп-артист, багаторазовий номінант українських музичних премій. Практично всі його пісні ставали радіохітами, а в 2019 та 2020 роках саме його музика найчастіше звучала на радіостанціях серед українських та закордонних виконавців.

Квиток: від 300 грн

Коли: 30 жовтня 18:00 
Що: благодійний концерт гурту Пиріг і Батіг
Де: ПІЧ, вул. Григорія Сковороди 25 (колишня Пушкіна)

«Пиріг і Батіг» неймовірно переосмислюють і ретранслюють класику української поезії. Львівський гурт модернізує народну пісню та музично трактує поезію українських поетів, зокрема Павла Тичини, Степана Руданського, Тараса Шевченка, Богдана-Ігоря Антонича, Володимира Сосюри, Василя Стуса, Михайла Петренка та інших.
 
Квиток: 200 грн на монобанку (скрін платежу є квитком, в коментарі до платежу вказуйте своє ім’я)

Івано-Франківськ

Коли: 22 жовтня 19:00
Що: концерт гурту TEMBER BLANCHE
Де: Підземний Перехід Ваґабундо (вул. Пилипа Орлика, 7)

Повернувшись з європейського турне, київський інді-дует одразу ж почав підготовку до виступів в Україні. Вже 22 жовтня 2022-го Tember Blanche дадуть концерт у Івано-Франківську в підземному переході Ваґабундо.

Тільки гітара, плейбек і кохання — це все, що потрібно Саші та Владу, аби створити вечір ніжної інді-музики й змусити вас плакати та сміятися, радіти життю й обійматися з близькими людьми. На вас чекають вже знайомі пісні з дебютного альбому «Тут нема нікого, окрім нас‎» (без хітових «Вечорниць» не обійдеться) та свіжі сингли, що увійдуть до майбутнього лонгплею гурту.

Квитки: 400 грн

Коли: 21 жовтня о 18:00
Що: вистава «Нація»  
Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка (вул. Незалежності, 42)

Драма-реквієм на основі реальних подій за однойменною книгою М. Матіос

Вистава на основі реальних подій 40-х років XX сторіччя на скривавленій Гуцулії — своєрідний спіритичний сеанс.

Молитва-реквієм у містичному коловороті сценічного простору крізь час роз’ятрить та відкриє навічно незагоєні рани давно минулого, подарує сповідь та прощення «своїм» та «чужим», «невинним» та «винним» мученикам історії. Бо тільки з любові та у муках народжується нове чисте життя. Народжується НАЦІЯ.

Інсценізація, режисура, візуальне рішення, музичне оформлення — н.а. України Ростислав Держипільський

  • Сценографія — з.д.м. України Олександр Семенюк
  • Пісенна режисура — лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка Наталка Половинка
  • Пластика — Андрій Кирильчук

Квиток можна придбати за посиланням

Коли: 31 жовтня о 18:00
Що: вистава «Фелікс Австрія»  
Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка (вул. Незалежності, 42)

У Драматичному театрі відбудеться вистава «Фелікс Австрія» в Івано-Франківську за мотивами роману Софії Андрухович. Цікаво, що поставив її французький режисер Жюль Одрі. Це історія про життя і стосунки двох жінок, які мешкали в тодішньому Станіславі. Одна з них господиня, інша — служниця. Такі різні зовні і за характером, вони виросли в одному будинку і ніколи не розлучалися. Тепер їх поєднує щось більше за родинні зв’язки чи дружбу. Щось, чому важко знайти визначення чи підібрати слова.

Вистава-спогад а 2 дії.

Текст роману наповнений діалектизмами і відтворює неповторну атмосферу Австро-Угорської  імперії на початку ХХ століття. Тоді місто було околицею шляхетної європейської держави, яка доживала свої останні десятиліття. І хоча небо над ним було ще мирним, у повітрі, в думках і розмовах вже відчувався неминучий розпад і руйнування всіх ілюзій, якими жили  на вулиці Липовій дві жінки — Аделя і Стефа.

Квиток можна придбати за посиланням

Коли: 28 жовтня о 18:00
Що: лекція «Майк Йогансен. Мандрівник, мисливць і філософ, якого ми не знаємо»
Де: Промприлад.Реновація 

28 жовтня виповнюється 127 років від дня народження Майка Йогансена.

Саме цього дня розпочнеться цикл подій, що мають на меті ближче познайомити учасників книжкового клубу «Читай» із цим письменником, поетом, сценаристом, винахідником нових жанрів, автором численних перекладів із мов «усіх народів світу».

Лекцію «Майк Йогансен. Мандрівник, мисливець і філософ, якого ми не знаємо» проведе Ярина Цимбал — літературознавиця, дослідниця літератури 1920-х років, українського авангарду, зокрема життя і творчості Майка Йогансена. Авторка каналу «Наші 20-ті».

Також організатори пропонують до читання роман «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швайцарію». Обговорити роман можна буде 3 листопада.

Як відвідати цю подію чи приєднатися до Книжкового клубу — дійзнаєтеся за посиланням

Дніпро

Коли: 22 жовтня о 15:00
Що: зустріч «Ком’юніті кухні»
Де: Dnipro Center for Contemporary Culture (Крутогірний узвіз, 21а)

Відбудеться вже третя зустріч «Ком’юніті кухні». Це формат, під час якого обговорюють історію певних продуктів і готують разом різні страви. Цього разу говоритимуть про цукор. Перші цукрові заводи з’явилися в Україні на початку ХІХ-го століття. А власники цих заводів — цукрові магнати — були відомими громадськими діячами й робили чималі інвестиції в розвиток культури. Україна досі є важливим експортером бурякового цукру.

Про те, як повномасштабна війна вплинула на цукрові справи, про минуле цього продукту в Україні та його роль в місцевій культурі харчування розповість Діана Халілова — кураторка «Ком’юніті кухні».

Страва для приготування — карамелізовані волоські горіхи.

Вхід вільний.

Кількість місць обмежена. Реєстрація за посиланням

Коли: 22 жовтня з 16:00 та 23 жовтня з 10:00
Що: дводенний воркшоп зі створення мозаїк
Де: Dnipro Center for Contemporary Culture (Крутогірний узвіз, 21а)

На початку першого дня дослідниця Тетяна Журій розкаже про цінність, особливості та значення цього виду мистецтва в контексті місцевої культурної спадщини. Чим цікаві мозаїки, як вони створювались та яким чином відображали суспільні процеси минулого століття.

Під час практичної частини разом із художницею Оленою Приходько відвідувачі зможуть власноруч відтворити фрагмент однієї з дніпровських мозаїк. Усі роботи можна буде забрати з собою.

Воркшоп безплатний, та потрібно зареєструватися

 

Коли: щовівторка о 16:30 для дітей 10-13 років; щосуботи о 12:00 для дітей 6-9 років  
Що: «Артсвіт дітям. Творчість єднає»
Де: Галерея Артсвіт (DCCC, Крутогірний узвіз, 21а)

Продовження програми з мистецтва для дітей від 6 до 13 років. Новий курс має соціальне спрямування й називається «Артсвіт дітям. Творчість єднає». Ця програма є одним із напрямків діяльності соціального хабу, що функціонує на базі Центру сучасної культури у Дніпрі (DCCC) з початку повномасштабної війни. Тут проходять події, які сприяють посиленню комунікації між різними спільнотами міста та інтеграції вимушених переселенців, підтримують українських митців та мисткинь, а також надають простір для дослідження та розуміння української культури й ідентичності.
Для найбільш ефективної роботи в межах навчальної програми рекомендовано обрати для регулярного відвідування один із днів відповідно до віку.
 
Проєкт «Артсвіт дітям» має на меті познайомити дитину із багатогранним і цікавим світом мистецтва та спростувати думку, що він нудний чи важкий для сприйняття. Через мистецтво дитина краще пізнає світ і набуває різні навички, які стануть у нагоді в дорослому світі та в будь-якій професії, навіть технічній.
 
Протягом нової програми «Артсвіт дітям. Творчість єднає» учасники дізнаються більше про історію мистецтва, його напрями, техніки, про митців і мисткинь та створять групові проєкти на запропоновані теми. Заняття відбуватимуться в галереї, де проходять виставки, завдяки чому мистецтво стане основою для роботи в групах і провідником у дослідження себе та світу.
 
Робота в команді – це передусім взаємодія з іншими задля досягнення спільної мети – створення проєкту. Завдяки такому формату діти зможуть навчитися пропонувати власні ідеї, слухати один одного, знаходити компромісні рішення та розподіляти між собою відповідальність. Груповий проєкт дозволить кожному подивитися на питання не тільки своїми очима, а й під іншим кутом, що сприятиме більш глибокому дослідженню. Працюючи над проєктом як єдиний організм, діти зможуть відчути свою важливість та приналежність до суспільства, а також виявити та посилити свою ідентичність.
 
Формою проєкту виступає модель суспільства, у якій внесок кожного важливий і впливає на кінцевий результат, а продуктом є артоб’єкт.
Мета курсу – через створення мистецького проєкту показати важливість соціалізації та комунікації в суспільстві, навчити взаємодії в команді й надати дитині можливість відчути себе артдіячем, пройшовши шлях від ідеї до реалізації та презентації проєкту.
Авторки і викладачки програми: Алевтина Ковтун та Альона Самофалова.
Зверніть увагу! Для участі потрібно реєструватися на кожне заняття.
 
Програма складається з 15 занять*, розбитих на три блоки:
1. Живопис. Картина «Портрет друга»:
1) Вступ до теми «Живопис. Картина “Портрет друга”»
2) Історія жанру портрета
3) Психологія кольору
4) Портрет друга. Історія героя
5) Презентація робіт першого блоку
Додаткове заняття для обох груп – «Мій портрет в техніці флюїд арт»
 
2. Інсталяція-дослідження «Людина і
соціум: взаємовплив»:
1) Вступ до теми «Інсталяція-дослідження “Людина і соціум: взаємовплив”»
2) Фігура як особистість
3) Створення інсталяції
4) Завершення інсталяції
5) Презентація робіт другого блоку
 
3. Перформанс, театр тіней, фото-, відеоколаж:
1) Вступ до теми «Перформанс, театр тіней, фото-, відеоколаж»
2) Дискусія тіней як символу
3) Створення відео
4) Презентація робіт третього блоку
5) Монтаж виставки
За результатами програми планується групова виставка в галереї Артсвіт.

*Тривалість заняття — 60 хвилин: 10-15 хвилин – теоретична частина та 45 хвилин – практична.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter