МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

У Прип’яті презентували платівку з доданою реальністю «Звуки Чорнобиля»

До неї увійшли 10 композицій від ісландців GusGus, українського гурту KAZKA, технодіджея Bjarki, бітбоксера Dub FX, французького гурту TELEPOPMUSIK, Олександра Чемерова, гуртів «Вагоновожатые», ATOMIC SIMAO та соло-виконавців — Стасік і KRUTЬ.

У місті-привиді Прип’ять презентували колекційну платівку «Звуки Чорнобиля». Платівка має обмежений тираж в 500 примірників, вініл, що світиться у темряві, обкладинку з доданою реальністю, на якій, за допомогою мобільного додатку CHRNBL, портрети музикантів оживають та розповідають про написані пісні.

В основі кожної композиції проєкту «Звуки Чорнобиля» / Sounds of Chornobyl закладені характерні для Зони відчуження звуки: тріск дозиметра, скрип оглядового колеса, шум рудого лісу, відлуння, гуркіт течії, навіть, звуки з середини Чорнобильської АЕС.

 

Автор проєкту Валерій Коршунов:

Весь прибуток із продажу платівок піде на допомогу ліквідаторам та постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС за допомогою нового сервісу HELP CHORNOBYL. Адже, Звуки Чорнобиля — перш за все, соціальний проєкт, створений з метою культурного переосмислення трагедії в минулому й подолання її наслідків у майбутньому. Це сучасне переосмислення відомої катастрофи музикантами, які з різних боків розповідають історії Чорнобильської катастрофи, що торкнулась мільйонів людей по всьому світу».

 

Читайте також: У Києві триває Бієнале Цифрового та Медіа Мистецтва

 

Також у Прип’яті презентували продовження проєкту. В новому сезоні Sounds of Chornobyl. Radiation українські електронні музиканти Woo York, Voin Oruwu, Na Nich, Zavoloka теж напишуть музичні композиції для проєкту та відіграють живі виступи у Зоні відчуження, які будуть презентовані на YouTube у найближчі два тижні. 

Прослухати альбом можна у вільному доступі на платформах Spotify, Apple Music і Youtube Music.

Другий альбом проєкту Sounds of Chоrnobyl. vol. 2: Radiation презентуватимуть найближчим часом.

Через творчість різноманітних талановитих музикантів цей проєкт допомагає по-іншому подивитися на історію Чорнобильської катастрофи.

Електронні музиканти проєкту Sounds of Chornobyl у 2021 році — перш за все композитори, які самостійно пишуть, а тоді виконують свою музику наживо, граючи на сучасних модульних синтезаторах. Виступ кожного артиста проєкту Sounds of Chornobyl. Radiation запрошує в атмосферну годинну подорож Зоною Відчуження у супроводі музики зі Звуками Чорнобиля та сучасної 3D графіки.

Виступають артисти в тематичних місцях, ретельно підібраних для кожного музиканта. Зйомка, крім звичайних камер, відбувалась за допомогою унікальних швидкісних дронів ZBROY.

Про проєкт
  • Проєкт «Звуки Чорнобиля» було розпочато громадським та культурним діячем Валерієм Коршуновим у 2018 році. У 2019-му році найвідоміший бітбоксер світу та хедлайнер ATLAS WEEKEND 2019 — Dub FX відвідав Зону Відчуження, де створив та записав пісню про Чорнобиль.
  • У 2020-му році відбулось залучення нових міжнародних та українських артистів, які створили пісні та перший альбом «Звуки Чорнобиля».
  • У 2021 році, проєкт продовжується, але вже з залученням електронних музикантів, які також пишуть нові композиції та мають живі виступи у Зоні відчуження, які ми побачимо у супроводі 3D-графіки на Youtube.

 

Про створення проєкту зняли документальну стрічку, яку презентували на каналі «Телебачення Торонто» напередодні роковин аварії 2021 року:

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Центру організаційно-технічного та інформаційного забезпечення УЗВ та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного Музею Чорнобиль, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та проєкту ARTEFACT.

 

Читайте також: Вийшов музичний альбом «Стус: Перехожий»
 

Фото надані проєктом

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter