МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Виходить музичний альбом «Стус: Перехожий»

Його реліз заплановано на 20 жовтня 2021 року. До аудіоальбому увійшли 10 треків проспіваної поезії Стуса під супровід фортепіано та контрабасу у виконанні команди ЦСМ «ДАХ».

Уже понад рік у Києві, в Центрі сучасного мистецтва «ДАХ» іде вистава під назвою «Стус: Перехожий», заснована на дослідженні поезії Василя Стуса. Це мінімалістична та медитативна камерна опера про любов, чесність, шлях людини й тендітність її життя. Метою створення вистави є актуалізація персони поета та його творчості.

Проєкт створила та реалізовує команда «ДАХу», до якої входять: KLIM (тренер та автор ідеї), Влад Троїцький (художній керівник), Софія Баскакова (спів), Ігор Димов (контрабас, спів), Володимир Руденко (композитор, фортепіано, спів), Астхік Григорян (художниця з освітлення), В’ячеслав Соболєв (звукорежисер). Співтворці та виконавці стверджують, що для них Стус — учитель, а його вірші — молитви. Вони впевнені в тому, що його тексти мають магічну силу: вказують шлях до чистоти, людяності й нагадують про служіння своєму призначенню.

 

Фото: фейсбук-сторінка проєкту
 
Читайте також: У Харкові відбулася прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

 

Цього року вистава отримала грант від Українського культурного фонду на запис альбому з композиціями на вірші Василя Стуса, створені акторами ЦСМ «ДАХ» під керівництвом KLIMа — ідеолога та тренера «Стус: Перехожий». За словами співавторів проєкту, принцип створення альбому полягає не просто у покладанні віршів Василя Стуса на музику, а базується на глибокому опрацюванні тексту, передбачає виявлення слів-месиджів, на які робиться музичний наголос.

Софія Баскакова, Ігор Димов та Володимир Руденко працювали безпосередньо над записом аудіоальбому наприкінці літа — на початку осені. У перших числах жовтня він уже був готовий.

20 жовтня відбудеться онлайн-презентація альбому «Стус: Перехожий», після чого він з’явиться на всіх доступних цифрових платформах.

«Долі не обирають… Її приймають — яка вона вже не є. А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас» (Василь Стус)

 
Читайте також: У Києві відкрили виставку українського футуризму ФУТУРОМАРЕННЯ

 

Фрагменти вистави «Стус: Перехожий» можна переглянути на ютуб-каналі проєкту:

 


Нагадаємо, що ЦСМ «ДАХ» — це перший в Україні незалежний київський театр, центр створення музичного етногурту ДахаБраха, фрік-кабаре Dakh Daughters, формації сучасної академічної музики NovaOpera, соціального рейв-гурту ЦЕШО. Засновник і художній керівник театру — Владислав Троїцький.


 
Читайте також: Вийшли друком поезії Олександра Ройтбурда з ілюстраціями Сергія Жадана
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter