МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Колядки, свити й… Майнкрафт від Музею Івана Гончара

Онлайн-курс про традиційну українську культуру нетрадиційно висвітлює інформацію про спадщину.

Данило Гайдамаха, або ж Чорнобровий, перший україномовний блогер зі 100 тисячною аудиторією в Тік-Тоці, записав відеорозповіді до першого, Різдвяного, модуля онлайн-курсу «Знай свою Україну». Данило вперше дізнався про існування Музею Івана Гончара з інстаграму: шукав красивий контент і натрапив на привабливі картинки на сторінці музею.

Тепер Данило — частий гість у музеї:

Моя мета — популяризувати українську мову й українську ідентичність серед моїх однолітків і молодших за мене. Часто батьки й вчителі звертаються до мене за допомогою, бо ми з дітьми майже в одному полі, й вони їх не будуть слухатись так, як мене. Тому подекуди я себе відчуваю перекладачем зі світу дорослих до світу юних.

 

Читайте також: Надійка Гербіш. Маленькі деталі людяності

 

Музей Івана Гончара, благодійний фонд «Коло» і студія онлайн-освіти EdEra вже близько року працюють над розробкою курсу про традиційну українську культуру, який матиме чотири модулі, зосереджені навколо головних свят традиційного українського календаря — Різдва, Великодня, Купала і Покрови. Проєкт передбачає створення сучасного цифрового культурного продукту про матеріальну і нематеріальну культурну спадщину українців.

Курс познайомить дітей і підлітків з обрядами, народним мистецтвом, ремеслами, музичними інструментами, танцями, іграми, піснями, вбранням, традиційною кухнею тощо. Кожен модуль складається з інформаційних відео, спеціально записаних майстер-класів, анімації, тестів, інфографіки, світлин, словника головних понять, окремих елементів у стилістиці гри Майнкрафт, сценаріїв інтерактивних занять (для вчителів), ігор і так далі.

 

 

У листопаді організатори презентуватимуть Різдвяний модуль курсу. В ньому розкажуть про різдвяно-новорічний цикл свят, символіку й атрибути різдвяних свят, про зимовий традиційний одяг Гуцульщини та Наддніпрянщини, про хатні прикраси й частування. Навчать готувати традиційні українські страви, виготовляти різдвяну зірку, павука, дідуха, дадуть інструкцію з колядування.

 

Читайте також: У Києві відкрили виставку українського футуризму ФУТУРОМАРЕННЯ

 

Заступниця директора Музею Івана Гончара Мирослава Вертюк:

Це один із наших найбільш відповідальних проєктів. Перед нами стоїть непросте завдання — познайомити два різні світи: сучасне покоління Альфа із традиційним, що формувався більше тисячі років.

 

У листопаді команда ЗСУ планує презентувати перший модуль курсу для вчителів, преси та представників МОНу, а далі фахівці Музею Івана Гончара та студії онлайн-освіти EdEra розроблятимуть три наступні модулі.

 

Читайте також: Виставку до 125-річчя від дня народження Івана Тиктора продовжили

 

Фото Юлії Івакіної

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter