МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

UKRAINE! UNMUTED: сучасне українське мистецтво у Каунасі

Восени в Каунасі відбудеться триєнале сучасного українського мистецтва «Український Зріз 2022». Проєкт UKRAINE! UNMUTED представляє твори сучасних художників. Інші складові проєкту — дискусійна програма і тематичне видання

Український Зріз, триєнале сучасного українського мистецтва, свого часу постав як спроба через мистецтво з’ясувати і розповісти, яким є українське мистецтво. Задум «Зрізу» — представити сучасне українське мистецтво передовсім за межами України.

П’ятий «Зріз» UKRAINE! UNMUTED відбудеться восени 2022 року в місті Каунас, Європейській Столиці Культури 2022 (Литва). Проєкт презентує твори художників з України. У команді проєкту — куратори Влодко Кауфман, Сергій Петлюк, Оксана Форостина; керівниця проєкту — Ліда Савченко-Дуда.

«До українських голосів почали пильніше прислухатися, коли зауважили вибухи та увімкнули звук. Війна є ціною, яку Україна заплатила за те, щоби потрапити у фокус уваги не тільки репортерів з усього світу, але й інституцій культури та освічених класів, у фокус уваги людей, які щодня формують мистецький канон, створюють та руйнують ієрархії, оголошують явища культури цікавими та вартісними, або прирікають на забуття…

Українські митці мають свою шкалу поділу часів на добрі й погані: періодами розквіту зазвичай ставали паузи між війнами та репресіями, і цей час, зокрема й останні 30 років, вони плідно використовували. Інша річ, що це мистецтво, хай як органічно вплетене у загальну канву європейської культури попри всі перешкоди, залишалося у «сліпій зоні», повсякчас присутнє, а все ж невидиме… «Український зріз» є оглядом того, що не було чути за прозорими стінами, що не було видно за оптичними ілюзіями, оглядом того, що наближає розуміння», — йдеться в кураторському описі UKRAINE! UNMUTED.

«Український Зріз 2022» матиме декілька частин. Експозиція буде розміщена у культурно-креативному центрі CulturEUkraine (колишня головна пошта Каунаса — Kaunas Central Post Office). На розкриття теми UKRAINE! UNMUTED націлена серія дискусій за участю спікерів(ок) з України та з-за кордону. А також двомовна українсько-англійська збірка текстів українських мистецтвознавців, філософів, літераторів, зокрема в контексті колоніалізму та реінтерпретації й актуалізації деяких питомо українських мистецьких явищ XX і XXI століть. Загалом триєнале реалізовується за підтримки Kaunas 2022 (Литва) та Фундації Змін (Україна).

Ідея «Українського Зрізу» з’явилася понад десять років тому у Львові в середовищі мистецького об’єднання «Дзиґа», одного із культових культурних осередків міста і країни, у співпраці з партнерами із Любліна фундацією Trans Kultura. Задум виник із бажання вловити й окреслити «українськість» у сучасному мистецтві, зібрати на одному майданчику авторів, для яких Україна — не просто «територія», а «своя, важлива територія», з якою взаємодієш, переживаєш, змінюєшся. Зріз є кураторським проєктом. Нині справу Зрізу продовжують ГО «Інститут актуального мистецтва» та муніципальна установа «Інститут стратегії культури».

Перше триєнале у 2010 році в Любліні було спробою самоідентифікації, пошуком ідентичності українського сучасного мистецтва. Згодом, у 2013 році, завдяки проєкту «Лиман» у Любліні, важливим став процес самоаналізу і самооцінки. А наступне триєнале «ПереТВОРЕННЯ» відбулося у Вроцлаві в рамках програми «Вроцлав-Львів: Європейська Столиця Культури Вроцлав — 2016». Воно відобразило актуальний стан мистецтва в Україні, що перебувало в кризі, перед обличчям війни та змін: тоді були втілені виставка, ретроспектива українського медіамистецтва й перформативна складова. У 2019-му Зріз відбувся у Львові в рамках міжнародного Конгресу Культури і став нагодою критично подивитися на себе зблизька, дослідити, чим українське мистецтво здатне зацікавити інших.

Щоразу у триєнале беруть участь митці та мисткині з різних міст України. Орієнтиром є трансформаційні процеси в українському мистецтві — на рівні медій, тем, дискурсів, інтерпретацій, імен, (не)змінності традицій, експериментування. Від 2010 року в межах «Українського Зрізу» було представлено 172 мистецькі проєкти і твори 123 авторів(ок) й артистичних груп із таких міст, як Львів, Київ, Херсон, Ужгород, Харків, Одеса, Івано-Франківськ, Ірпінь, Судова Вишня, Дрогобич, Дніпро, Чернівці, Луцьк, Черкаси, Запоріжжя, Донецьк, Вінниця, Суми, а також смт Понінка.

Інститут актуального мистецтва (Львів) — громадська організація, що має на меті розвиток актуального мистецтва, пропагування та поширення знань про актуальне мистецтво. Серед проєктів: Український Зріз, Тиждень актуального мистецтва, Дні мистецтва перфоманс у Львові та Школа перфомансу, Трансгресії.

Інститут стратегії культури (Львів) — муніципальна інституція, створена для координації процесу реалізації та моніторингу Стратегії розвитку культури міста Львова 2025. Місія ІСК: аналітична підтримка інституцій та ініціатив, які діють у сфері культури, підвищення інституційної спроможності, сприяння розвитку потенціалу культурних середовищ Львова. 

Вірменська 35 — незалежна неприбуткова громадська організація, створена у Львові 1998 року для того, аби сприяти розвитку різножанрового сучасного мистецтва: візуального, музики, літератури, театру, кіно, мультимедій. Серед цілей — розвиток міжнародної співпраці у сфері культури, реалізація соціальних та культурних інтересів суспільства.

Змін Фундація — приватна українська фундація, створена заради підсилення ефективних суспільних трансформацій та сталого розвитку. Візією фундації є проактивне інклюзивне громадянське суспільство, чутливе та спроможне об’єднувати зусилля для кращого завтра.

Kaunas 2022 — організація, відповідальна за втілення програми Каунас — Європейська столиця культури 2022. Організація націлена на об’єднання культурних організацій, творців у Каунасі, Литві та Європі для розкриття різноманіття європейських культур і місцевої ідентичності із залученням місцевих жителів та партнерів із різних секторів. 

 
Читайте також про минулорічний міжнародний поетичний фестиваль очима зіркових учасників
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter