МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Український культурний фонд запускає інтерактивну «Мапу культурних втрат»

За попередніми підрахунками, понад 150 пам’яток та об’єктів культури були частково пошкоджені або повністю знищені внаслідок повномасштабного військового вторгнення росії на територію України

Для наочної демонстрації масштабів руйнації, Український культурний фонд запускає інтерактивну «Мапу культурних втрат». Візуалізація таких воєнних злочинів також спростовує заяви російського керівництва, що армія рф начебто завдає точкові удари виключно по об’єктах військової інфраструктури.

 

«Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України, можна буде переглянути в режимі реального часу. Така візуалізація їхніх злочинів вкотре буде доводити, що росія — брехлива країна-терорист, яка, всупереч будь-яким міжнародним правилам ведення війни, міжнародним конвенціям, нищить геть усе на своєму шляху. Також маємо надію, що ця карта стане вагомим аргументом під час дискусій із партнерами про виключення рф із лав різних міжнародних культурних організацій чи об’єднань», — сказав Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду.

 

На мапі розміщені заклади культури, пам’ятки архітектури та історичні будівлі. До них застосовують такі критерії ступеня руйнування:

«Знищені» — такі, що потребують будівельних робіт, нового проєктування будівлі, відбудови закладу на іншій території, на базі іншої будівлі:

  • зруйновані стіни будівлі, міжповерхові сполучення, пошкоджений/знищений фундамент та залізобетонний каркас будівлі;
  • наявність зруйнованих/завалених підвальних приміщень;
  • пошкоджена супутня інфраструктура — знищена система електро-, тепло-, водопостачання не піддається ремонту;
  • абсолютно знищене архітектурне оздоблення будівлі та прилегла територія (парк, подвір’я).

«Частково знищені» — такі, що потребують капітального ремонту, відновлення фасаду, перекриття даху:

  • вцілілий каркас будинку, стіни та міжповерхове сполучення, зруйнований/пошкоджений фасад та дах;
  • пошкоджені системи електро-, тепло-, водопостачання піддаються ремонту/відновленню;
  • внаслідок вибуху/пожежі зруйноване/пошкоджене внутрішнє оздоблення будівлі, потребує відновлення/реставрації;
  • втрачене унікальне архітектурне/дизайнерське оздоблення, знищене/пошкоджене старовинне обладнання, меблі, музейні експонати тощо.

«Пошкоджені» — такі, що продовжують функціонувати, побіжно ліквідовуючи пошкодження; зберегли цілісний зовнішній вигляд та внутрішнє наповнення; потребують реставрації, косметичного ремонту:

  • пошкоджений фасад, архітектурне оздоблення будівлі, посічений дах, розбиті вікна — щільно закладені;
  • частково пошкоджені системи електро-, тепло-, водопостачання;
  • пошкоджена/знищена прилегла територія будівлі, зруйноване бомбардуваннями подвір’я, парк.

 

До наповнення мапи може долучитися кожен. Якщо ви стали свідками пошкодження або знищення культурної спадщини під час збройної агресії російської федерації проти України, надсилайте докази до Міністерства культури та інформаційної політики через цей ресурс. Після підтвердження інформації дані будуть відображені на новоствореній інтерактивній мапі.

 

Нікіта Тітов

 

Читайте також: Маріуполь у вогні: очима художників і поетів
Географія війни в Україні: очима митців

 

Раніше ми писали, що Тиктор медіа успішно завершило збір коштів для створення культурної мапи України. Створена на сайті інтерактивна мапа України повинна була б містити різні категорії — мистецькі фестивалі, музеї, видавництва, книгарні, імена письменників, ілюстраторів. Назви не тільки відображались би на карті за місцем розташування, проживання чи створення, кожен з об’єктів також містив би коротку довідку. Також планували створювати більше інтерактивних тематичних екскурсій, популяризуючи в такий спосіб як локації, так і культурні продукти, пов’язані з ними.

Проте у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії робота над картою поставлена на паузу. Більшість культурних інституцій наразі не працюють, фестивалі, очевидно, будуть скасовані, розмінування територій та відновлення інфраструктури в Україні займе щонайменше кілька років, тому екскурсії й мандрівки будуть неможливі. Тож наразі такий інструмент як культурна мапа втратив актуальність.

Натомість медіа продовжує свою роботу — готуємо новини, великі матеріали, а також документуємо, як мистецька спільнота переосмислює війну в ілюстраціях і поетичних текстах. Уже опубліковані чотири тематичні підбірки. Плануємо також розширити кількість тем і форматів. Після завершення війни актуалізуємо тему карти — в тому варіанті, який буде максимально корисний читачам Тиктор медіа. Ви також можете долучитися до створення майбутніх матеріалів, підтримавши нас на Патреоні. 

 

Читайте також: Мінцифри запустило NFT-музей війни

 

Зображення на головній: з фейсбук сторінки УКФ

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter