МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Тиктор медіа відтепер використовує шрифт Mariupol

Дизайнер Андрій Шевченко розробив його у 2016 році для брендингу Маріуполя. З 1 березня 2022 року місто перебуває в облозі. Тиктор медіа змінює шрифт і надалі використовуватиме Mariupol на сайті та в соцмережах. У такий спосіб ми висловлюємо свою підтримку місту-герою та його мешканцям

Маріуполь — велике українське місто на узбережжі Азовського моря, важливий центр металургії та один із найбільших торговельних портів України. Місто засноване греками й історично багатонаціональне. До повномасштабного вторгнення важка промисловість тут співіснувала із морським відпочинком.

Після 2014 року Маріуполь дуже змінився, перетворившись на центр інновацій, експериментів і культури. Щоб означити й візуалізувати ці зміни та окреслити нову стратегію розвитку міста, активісти вирішили переосмислити імідж Маріуполя і побудувати новий яскравий та позитивний бренд. У 2016 році в межах програми формування бренду міста розробили логотип, слогани, брендбук і шрифт.

 

«Про Маріуполь за останні роки дізналися в усьому світі. Він з’являвся на шпальтах американських газет, на екрані Берлінського кінофестивалю й у репортажах польських журналістів. Усі вони говорили про війну. Вона дала місту чимало історій: надихаючих і сумних, простих і заплутаних, про відкриття і розчарування. Усі об’єднані головним — людьми. Саме для них і з ними ми починаємо іще одну розповідь — про місто, яке спільними зусиллями перетворюють на краще його мешканці», — йдеться на сайті бренду міста.

 

 

Читайте також: Маріуполь у вогні: очима художників і поетів
Географія війни в Україні: очима митців

 

Дизайнер Андрій Шевченко поділився історією створення шрифта:

«Шрифт Mariupol є частиною ідентифікації міста, яку розробляв переможець відповідного конкурсу Сергій Родіонов. Він запросив мене до участі й таким чином проєкт став настільки приазовським по духу, наскільки це можливо, адже Бердянськ, де я мешкаю, менш ніж за сто кілометрів від Маріуполя. Сергій, як автор цілого проєкту, поставив чітко окреслене завдання і був артдиректором шрифтової частини. Крок за кроком ми розробляли, тестували, вносили зміни».

 

Шрифт Mariupol — це геометричний гротеск, натхнений, з одного боку, швейцарською та німецькою плакатною графікою, з іншого — сучасними технологічними гарнітурами San Francisco, Graphik, Walsheim. Доступний у трьох базових накресленнях: звичайному (Regular), напівжирному (Medium) та жирному (Bold). Також до комплекту додане спеціальне накреслення з піктограмами (Symbols). Підтримуються українська, англійська та грецька мови.

Охочі можуть його завантажити.

 

 

Читайте також: Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко написали пʼєсу «Маріуполь»

 

Зараз у Маріуполі велика гуманітарна катастрофа. За місяць загинули тисячі громадян, знищено понад 90 % будівель. Команда бренду міста створила онлайн-архів історій маріупольців, щоб задокументувати військові злочини та створити базу для майбутнього меморіалу. Активісти закликають ділитися своїми історіями на сайті ініціативи.

 

На головній — приклади використання шрифта

Джерело: Читомо, mariupol.today

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter