МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Рембрандт, Архипенко і Тьєполо: Національний музей у Львові створить NFT-колекцію графіки

V-Art анонсує NFT-колекцію «Альтернативні виміри», реалізовану спільно з Національним музеєм у Львові імені Андрея Шептицького

Проєкт вперше представить широкій авдиторії цифрові версії творів видатних українських та європейських митців, що ніколи не потрапляли до постійної експозиції. Через свої фізичні властивості, зокрема надмірну чутливість до вологи і світла, та недостатню охорону приміщень музею ці зразки зберігались у фондах музею.

Шедеври, які Національний музей у Львові збирав протягом усього свого існування, будуть оцифровані та доступні на маркетплейсі V-Art 27 жовтня 2022 року.

Це, зокрема, рисунки італійських художників XVII-XVIII століть, українські народні гравюри в техніці деревориту XVIII-XX століть і офорти Рембрандта. Занепокоєння щодо збереження цих творів загострилося з початком повномасштабної війни росії проти України. Організатори проєкту прагнуть, аби в контексті постійної руйнації культурної спадщини, віртуальний простір став своєрідним безпечним прихистком для українського мистецтва.

«Виставковий майданчик, яким став цифровий простір, є чи не єдиним безпечним місцем, де одне обмеження — рамки екрана. Віртуальний вимір, крім цього, також уперше наблизив глядача/-ку до творів, яким був “заборонений” такий близький контакт. Вивільнені й убезпечені, ці роботи митців та мисткинь різних епох уперше постають у спільному просторі, цифровій галереї. Цінність такої мозаїчної збірки не тільки в її віртуальності та доступності, але й в кожному з виставлених предметів окремо. У такому контексті спільного розташування вони набувають досвіду взаємодії як одне з одним, так і з глядачами та сучасними митцями», — коментує Олексій Гаврилюк, представник платформи V-Art та співкуратор проєкту.

Кошти, виручені з продажу робіт, будуть спрямовані на посилення системи безпеки музею, подальшу диджиталізацію фондів і підтримку функціонування інституції. Частину виручених коштів Національний музей у Львові передасть на відбудову Чернігівського обласного музею імені Галана та Харківського художнього музею. 

Окрім того, в межах колекції «Альтернативні виміри» буде представлено сучасні твори мистецтва. Елеонора Брізі, кураторка цифрового та криптомистецтва з Нью-Йорку, долучить до проєкту декількох міжнародних діджиталмитців. Вони створять власні інтерпретації класичних творів майстрів. Усі роботи будуть об’єднані в одній віртуальній галереї, що стане доступна на платформі V-Art 27 жовтня. 

V-Art — платформа для креативних цифрових активів, що об’єднує NFT маркетплейс і права інтелектуальної власності для продажу та управління цифровими активами з імерсивними технологіями.

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (НМЛ) містить одну з найвизначніших в Україні та світі колекцій національної культури та мистецтва. Понад 175-тисячне зібрання НМЛ віддзеркалює еволюцію художньої культури України впродовж дев’яти століть.

 

Фото надані платформою V-Art

Читайте також: Запустили NFT-колекцію SPADOK, натхненну українськими етнічними образами
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter