МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Нові книжкові закони: допомога книгарням та сертифікати дітям

Президент України підписав законопроєкт, який передбачає компенсацію за оренду приміщень книгарень, а для маленьких українців — сертифікати на книжки

Сертифікати видаватимуть разом зі свідоцтвами про народження та першими національними паспортами.

Підпис президента 7 липня отримав законопроєкт № 6287 про «внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження», який передбачає субсидії для книгарень та підтримку дитячого читання завдяки цільовій допомозі.

«Держава гарантує надання розповсюджувачам книговидавничої продукції державної субсидії у повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету. Державна субсидія надається для відшкодування витрат, здійснених розповсюджувачем книговидавничої продукції у кварталі, що передує місяцю звернення із заявою про надання державної субсидії», — йдеться у змінах до закону.

Щоб отримати цю субсидію, уповноваженим особам книгарень необхідно подати до Українського інституту книгу заяву встановленої форми та низку зазначених у законі документів. Передбачена і процедура, за якою книгарням можуть відмовити у наданні такої допомоги.

Щодо сертифікатів для покупки книжок, то видаватимуть їх разом зі свідоцтвом про народження або ж паспортом громадянина України у 14 років. Сертифікати можуть мати паперову або електронну форму та діятимуть упродовж року з дня видачі. Придбати на них можна тільки книжки українською мовою, обмеження щодо форми книжок немає:

«Сертифікат видається на суму, що становить 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб*, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому видається сертифікат, та може бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою у паперовій та/або електронній формі, у тому числі в аудіофайлах, видань для осіб з вадами зору (крім книжкових видань, що мають походження або виготовлені та/або ввезені з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України), у розповсюджувача видавничої продукції, який у встановленому порядку внесений до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та до переліку розповсюджувачів видавничої продукції, що забезпечують придбання громадянами книжкових видань з використанням сертифіката», — зазначено у законі.

*на момент написання матеріалу це приблизно 750 грн

 

Читайте також, якого удару війна завдала українським видавництвам і книгарням

 

Чекає на підпис президента й законопроєкт № 7459 про «внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», який врешті розчистить книжковий ринок для українських видавців, прибравши з нього ворожий продукт.

 

Читайте також: «Цифри вкотре вказують на те, що перекладацька робота недостатньо захищена»
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter