МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Обстріли Харкова: якого удару війна завдала українським видавництвам і книгарням

Потужні бомбардування Харкова та величезні руйнування міста внаслідок артилерійських обстрілів неабияк позначилися на виданні нових книжок, адже саме там розміщені найбільші друкарні та низка великих видавництв

Чи вдалося галузі впоратися з першим шоком, як харківські видавництва адаптуються до умов війни і що планують робити далі, з’ясувало видання Forbes Ukraine.

 

На першому етапі українським видавництвам допомогли кошти, отримані з ажіотажних покупок за кошти «єПідтримки» — йдеться про 1,2 млрд грн від продажів у мережевих книгарнях та книгарнях видавництв. Однак із початком повномасштабного вторгнення все зупинилося: друкарні, офіси та склади опинилися під обстрілами, багатьом фахівцям довелося евакуюватися в безпечніші регіони чи за кордон. Станом на початок квітня продажі книжок знизилися в 95% видавців.

Опитування Українського інституту книги свідчить про те, що тільки 32 % українських видавництв можуть працювати повноцінно.

Харківське видавництво «Ранок», яке спеціалізується на літературі для дітей та підлітків, а також навчальних матеріалах, зазнало чималих втрат (говорять про збитки у кілька мільйонів гривень), оскільки його склад обстріляли з «Градів». Протипожежна система врятувала книжки від знищення вогнем, але їх пошкодила вода.

Вороги обстріляли й офіс «Фоліо». Видавництво відновлює роботу та планує готувати по 30 книжок щомісяця, друкуючи їх на заході України. Серед найбільш обговорюваних новинок «Фоліо» — збірник промов Президента України Володимира Зеленського за перший місяць повномасштабного вторгнення, який вийшов на початку травня.

Видавництво Vivat обрало шлях релокації: склад перевезли у безпечніші міста, команда працює віддалено, а новинки поки друкують на невеликих потужностях на заході України.

До речі, до початку повномасштабного вторгнення найбільша харківська друкарня «Юнісофт» обслуговувала українські та закордонні видавництва, друкуючи близько 50 000 книжок щодоби. Наразі про відновлення роботи в попередніх обсягах не йдеться, адже іноземні клієнти вичікують сприятливіших часів. Іще однією з проблем є брак паперу, з яким Україна стикнулася в кінці 2021 року, до нього додався також дефіцит інших необхідних для типографій засобів та загальне здорожчання виробництва.

Однією з парадоксальних проблем, із якими стикнувся книжковий ринок, є брак у продажу популярних книжок, помножений на неможливість друкувати нові тиражі.

Інтернет-книгарня Yakaboo евакуювала частину книжок до Буковини під час обстрілів, зараз також планує відновити роботу столичного складу. Крім того, тепер ритейлер здійснює доставку книжок за кордон. Однак штат скоротили майже вдвічі. У видавництва «Ранок» згоріла книгарня в київському ТРЦ Retroville та ще дві постраждали від обстрілів. Дві книгарні Vivat у Харкові наразі зачинені, а от у їхній львівській книгарні продажі навпаки зросли.

Тим часом Громадська спілка «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» звернулася з офіційним листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом віднести книговидання до категорії об’єктів критичної інфраструктури, забезпечити галузі пільгове кредитування та сформувати резерв книжкового паперу. За даними спілки, заявки на отримання фінансової допомоги подали понад 80 видавництв, які постраждали внаслідок військової агресії росії.

 

Читайте також: Книжки на набої: як фейсбук-спільнота зібрала понад 250 тис. грн на ЗСУ

 

Фото на головній: Phil Hearing / Unsplash

Facebook
Telegram
Twitter