МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Створили документальний серіал про українських митців «Мистецтво в країні війни»

Проєкт складається із 25 епізодів, кожен із яких присвячений українському митцю або мисткині, що залишилися в країні та продовжили творити

16 листопада відбулася прем’єра нового документального проєкту студії DocNoteFilms у співпраці з об’єднанням Babylon’13 — серіалу «Мистецтво в країні війни». Автори проєкту запитують, чи є місце митцю та мистецтву в країні, що воює, і яке воно? Артконсультанткою серіалу стала мистецтвознавиця Катерина Липа.

Перший епізод проєкту «Мистецтво в країні війни» вже представлений на ютуб-каналі Babylon’13 та на фейсбук-сторінці DocNoteFilm. Він розповідає про Алевтину Кахідзе — відому у світі українську художницю, перформерку, кураторку і дизайнерку. Початок повномасштабного вторгнення вона застала у себе вдома на Київщині та щодня спостерігала спочатку за просуванням російських загарбників, а згодом — за звільненням територій, через мистецтво реагуючи на події.

Друга серія, присвячений мистецькому об’єднанню «Літографія 30», вийде у неділю, 20 листопада. Молоді київські художники-графіки Тарас Коблюк, Ніна Савенко та Аліса Гоц також не залишали Україну, долучались до волонтерства, а потім повернулися до творчого процесу.

Нові епізоди «Мистецтва в країні війни» виходитимуть щосереди та щосуботи на ютуб-каналі Babylon’13, а також на фейсбук-сторінках обох продакшенів.

Режисер та співзасновник DocNoteFilms Костянтин Кляцкін розповідає:

«Цей проєкт був придуманий у квітні, коли всі представники культурного сектору не розуміли свого місця у країні, що воює. Багато з моїх колег волонтерили, будували барикади або взагалі нічого не робили, бо були розгублені та не знали, чим можуть бути корисні. Коли ми почали знімати митців з абсолютно різних сфер, то побачили, що питання, де ж зараз є місце митця, хвилювало всіх. І кожен по-своєму його розв’язав. І тепер українське мистецтво не просто рефлексує війну, але й формує наративи, що направлятимуть нашу культуру в наступні роки».

Серії проєкту також будуть виходити щочетверга та щопонеділка на всіх регіональних каналах Суспільного телебачення в ранкових слотах проєкту Суспільне. Спротив. Це всеукраїнський проєкт, який триває щобудня у прямому ефірі.

Крім того, побачити деякі фільми наживо можна буде в Києві в Національному художньому музеї України. Покази за участю творчої групи та митців — героїв проєкту анонсуватимуться у соцмережах музею та студії DocNoteFilms. Перша зустріч відбудеться 25 листопада.

Цикл документальних фільмів «Мистецтво у країні війни» — це короткі історії 25 українських митців, які формують культуру України в часи війни. За місяці бойових дій усі герої проєкту отримали новий суспільний статус — переселенця, солдата Тероборони, постраждалого від обстрілів, волонтера.

Кожен із них розповість про власний шлях виживання та повернення до творчості. Це стане певним дослідженням та рефлексією — адже знайти місце для чогось свого, внутрішнього та споглядального стало майже неможливим в інформаційному та емоційному вирі цього року війни.

Через спостереження за побутом і процесом творчості митців автори проєкту спробують відповісти на головне питання — яке місце митця у державі, яка воює? На що здатне мистецтво в часи війни та чи може персональна творчість існувати в суспільстві, що повністю стало на військові рейки.

DocNoteFilms — група професіоналів, що вирішили знімати сучасні українські реалії максимально чесно та відверто. Починаючи свій документальний шлях у 2013 році в рамках проєкту BABYLON’13, команда фіксує зародження громадянського суспільства в Україні, завжди перебуваючи у вирі історії та максимально рефлексуємо на події та людей що нас оточують.

У творчому доробку — короткометражні документальні фільми про Майдан та війну на сході України, повнометражні документальні фільми «Крим, як це було», «Крихка свобода», «Поліські Тенета», короткометражна стрічка «Тюрма на Стрийській», документальний серіал «Крутий Заміс» та інші.

BABYLON’13 («Вавилон’13») — незалежне об’єднання кінематографістів, що утворилося на початку Революції гідності. Під час повномасштабного вторгнення Росії кінематографісти об’єднання продовжили працювати та знімати війну.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter