МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Модуль тимчасовості» запрошує на виставки, лекції, кіно

Тимчасовий культурний простір на Контрактовій площі у Києві звели з 27 контейнерів з металу з «Азовсталі» та комбінату Ілліча. До 14 травня тут влаштовуватимуть виставки, кінопокази та лекції.

Культурний об’єкт, організований don’t Take Fake, показує тимчасовість у кожному можливому вимірі, а тим паче у буремні часи. Тимчасовість не має зупиняти мистецтво, вона навпаки має його підживлювати, тому що немає нічого постійнішого за тимчасове. 

«Це наша спроба зафіксувати плинність життя та часу в мистецтві, показати невизначеність і водночас підтримати бажання продовжувати — жити, творити, боротися», — розповідають у МОТ.

Мета «Модуля тимчасовості» — зібрати гроші на відновлення культурних інституцій, які постраждали внаслідок російської агресії.

«Ми живемо в часи, коли мистецька реакція на події має вплив на мільйони людей. Мистецтво — універсальна мова. Не треба говорити французькою, португальською чи корейською, щоб зрозуміти художника, народженого в іншій країні. Але кожен з них може бути почутим усім світом і допомогти почути інших», — розповідають організатори.

У МОТ вже діє виставка з творами 28 художників з 10 країн, серед представлених там українських митців: Жанна Кадирова, Марія Куліковська, Роман Мінін, Олексій Кондаков, Олексій Сай, Нікіта Кравцов, Володимир Манжос (WAONE).

Графік роботи MOT:

будні — 12:00–19:00

вихідні — 11:00–20:00

«Формуючи програму спеціальних івентів ми хотіли продовжити розмову на тему тимчасовості, яку підіймає виставка. І в цій розмові не обійтись без фактів та ситуацій, зафіксованих режисерами-документалістами. Тому ми звернулись до команди Docudays UA, головного фестивалю документального кіно в країні, щоб не просто сформувати програму показів, а й додати контексту та ще більше сенсів, залучивши до обгорень режисерів, експертів, правозахисників та активістів», — розповідають в МОТ. 

Для показу вже анонсовані три стрічки.

«Завдяки Всеукраїнській мережі кіноклубів DOCU/CLUB, в Docudays UA показують та обговорюють найкраще фестивальне кіно про права людини протягом усього року. Ми раді стати партнерами амбітного проєкту don’t Take Fake, що виявляє потужний потенціал українців та українок одразу на кількох рівнях: мистецькому, естетичному, етичному та суспільно-політичному. У межах нашої співпраці ми покажемо кілька стрічок, які, віримо, здатні змінити Україну», — зазначає Ксенія Шиманська, директорка Правозахисного департаменту Docudays UA.

«Євромайдан. Чорновий монтаж» (Україна, 2014, 60 хв)

20 лютого 19:30

Режисура: Володимир Тихий, Андрій Литвиненко, Катерина Горностай, Роман Бондарчук, Юлія Гонтарук, Андрєй Кісєльов, Роман Любий, Олександр Течинський, Олексій Солодунов, Дмитро Стойков

«Євромайдан. Чорновий монтаж» — хроніка трьох місяців революції, «від обуреного протесту до народного єднання, від каструль на голові до кийків і бронежилетів, від ейфорії перемоги до оплакування загиблих Небесної сотні».

«І кожна річка» (Україна, 2022, 80 хв)

Дата показу буде оголошена згодом

Режисерка: Олеся Моргунець-Ісаєнко

Річки — це про пам’ять, про зростання і розвиток. Якісь з них зникають, якісь вибухають повенями. Цей фільм про те, як люди впливають на ріки, а ріки впливають на людей.

«Євромайдан SOS» (Україна, 2016, 21 хв)

Дата показу буде оголошена згодом

Режисер: Сергій Лисенко

Документальний фільм про волонтерську ініціативу «Євромайдан SOS», яка переросла у частину «Центру громадянських свобод» та збирає докази воєнних злочинів на окупованих територіях, готує матеріали до Гаазького суду та бореться за звільнення українських політичних в’язнів.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter