МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Конкурс короткометражного кіно «Ліфт» назвав переможця

Нагородження переможця конкурсу та прем’єрний показ фільмів-фіналістів відбулися у столичному кінотеатрі «Жовтень» 1 березня

До короткого списку конкурсу «Ліфт» увійшло сім стрічок, наскрізною темою кожного з них стала війна. Творці висвітлювали такі болючі епізоди: вимушена еміграція, життя прифронтових міст, спільне відчуття втрати, незаконні затримання в окупованому Криму.

«Документальне кіно є нашою зброєю. Це доказова база злочинів проти українців, яку ми будемо використовувати після перемоги. Це архівація війни»
Євгенія Крігсхайм
засновниця Kharkiv MeetDocs

Переможцем конкурсу стало кіно «Родинна історія» режисера Олексія Чубуна. Стрічка про Світлану та її доньок, яким доводиться шукати притулку у Празі, адже у їхньому рідному місті на Київщині залишатися не можна. Нагорода переможцеві — популяризація на hromadske, грошовий приз 1000 євро від Чеського центру та спеціальний приз від партнера конкурсу Kharkiv Meet Docs — доступ до індустріальної секції фестивалю Kharkiv MeetDocs, що відбудеться у жовтні 2023 року (майстер-класів, тренінгів від фахівців європейського кіно). Фільм можна буде переглянути на YouTube hromadske з 7 березня.

Історія про зруйноване житло в Бородянці «Будинок 359-й» режисерки Алли Мітюкової припало до душі журі від Чеського центру, тож режисерку запросили у мандрівку до Праги для професійного розвитку. Зворушлива стрічка показує будинок, який через російську агресію перетворився на пустку. Він — як відкрита рана, спільна втрата людей, які підходять до нього. Кожен бачить в ньому того, кого ніколи не зможе повернути, те, що залишилося тільки в спогадах.

Стрічку «Паперовий лицар», над якою працювали Олександр Хоменко та Дмитро Шовгель, а також фільм режисера Жори Папоян «Мій Хрест» відзначили партнери конкурсу, — фестиваль Kharkiv MeetDocs. Вони матимуть докторинг нового проєкту переможця від менторів Kharkiv MeetDocs та Європейської платформи Pitch the Doc.

Фільм «Паперовий лицар» розповідає про перший після початку повномасштабного вторгнення літературний вечір у Харкові. У кадрі активіст та засновник найбільшої крамниці літературного мерчу Роман Алімаскін. 

Стрічка «Мій Хрест» — особиста розповідь режисера про вимушену розлуку з мамою Таліною, яка була в Маріуполі під час його окупації. Перед еміграцією до Канади, вона приїжджає на тиждень до сина. 

«Наше життя не просто змінилося з моменту розлуки. Мати пережила Маріуполь, утрату бабусі та нескінченне скитання у пошуках нового дому. Я тим часом будував своє життя у столиці, вчився існувати самостійно. Відтоді наша зустріч — це спроба порозумітися, знайти втрачену мову, познайомитись одне з одним знову й передати те, чим неможливо поділитись через відеозв’язок», — зазначає режисер фільму «Мій Хрест» Жора Папоян.

Конкурс організовували hromadske, фестиваль документальних фільмів Kharkiv MeetDocs та Чеський центр. 

Журі конкурсу: головна редакторка hromadske Христина Коціра, головний режисер YouTube-каналу hromadske, кінорежисер Олександр Назаров, асновниця й директорка міжнародного фестивалю документального і художнього кіно Kharkiv MeetDocs Євгенія Крігсхайм, виконавча директорка міжнародного фестивалю документального і художнього кіно Kharkiv MeetDocs Вікторія Водка та чеський журналіст, військовий репортер, політолог і режисер документальних фільмів Войтех Богач.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter