МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Варто переглянути: «Спадок Терещенків» — документальна сага про українських меценатів

Цукрові магнати та благодійники Терещенки у підручниках з історії згадані побіжно. Герої, про яких ми мало знаємо, — тепер у документальному серіалі на «Суспільне Культура»

Архівні свідчення, спогади, листи та тогочасні газетні публікації — все це виліплює постаті магнатів, які витрачали на розвиток українського шалені гроші. 

«Спадок Терещенків» — восьмисерійний документальний серіал про видатну родину українських магнатів та меценатів, які мали неабиякий вплив і водномить усе втратили і канули у забуття.  

«Родина Терещенків — найбільші українські землевласники і цукрозаводчики кінця XIX — початку XX століття. Мабуть, найбагатші українці свого часу. Це надзвичайно цікавий і важливий період становлення України. Якщо дуже спрощено — про перехід України від полів з кріпаками до автоматизованих підприємств. Період українського капіталізму, ринкової економіки, наукових винаходів, перших залізниць, автомобілів та літаків. Ми мало про нього знаємо, адже цей світ був стертий більшовицькою та радянською пропагандою, а на Терещенків та інших підприємців майже на сто років навішено ярлики “капіталістів-буржуїв”», — розповіла Тиктору авторка проєкту Наталка Пономарів.

Чому говорити про них так важливо для нашого розуміння себе? На це дають відповіді коментарі істориків, культурологів та збирачів свідчень, майстерно поєднані Наталкою Пономарів. Вона не тільки пройде шляхами Терещенків у Глухові й Києві, завітає до маєтків, де вони жили. А й зазирне до Червоного, де колись розміщувалася авіамайстерня Федора Терещенка.

Одним зі спікерів документального серіалу є онук Михайла Терещенка Мішель, який переповідає спогади свого дідуся в еміграції.

Кожна серія фільму охоплює певний період становлення династії Терещенків та виокремлює персоналію, яка його найкраще представляє. Все починається з Артемія Терещенка — купця, який, завдяки своїй здатності тримати слово, збудував прибутковий бізнес.

Бізнес, який ґрунтується на чесності, був чимось немислимим на території російської імперії, однак для українця з Глухова став прибутковим стартапом. Він поєднував здатність добре рахувати гроші з умінням їх інвестувати не тільки у підприємництво, а й корисні для громади проєкти. Подейкують, що саме один із Терещенків став прототипом еталонного скнари «Хазяїна» Івана Карпенка-Карого.

«Вони віддали мільйони на розвиток України, та чи вболівали за її незалежність?» — на це запитання, яке рефреном звучить у вступі кожного відео, неможливо відповісти однозначно. Однак Терещенки заслуговують і того, щоб нащадки віддавали їм шану і цікавилися їхньою історією.

Торгівля зерном, цукровий бізнес, літакобудування, колекціонування культурних артефактів, будівництво лікарень та пологових будинків, створення притулків для бездомних і навіть фінансова реформа — сфера зацікавлень родини Терещенків вражає своєю багатогранністю.

«Федір Терещенко створив літак, який розганявся до 150 кілометрів за годину, міг піднімати вантаж у 360 кілограмів і мав запас пального на 5 годин лету, однак “Терещенко-7” став останнім літаком Федора Федоровича», — йдеться у серіалі.

Наталка Пономарів і Лук'ян Галкін

Талановиту родину спіткало забуття на майже сотню років. Однією з причин цього є те, що радянському союзові було вигідно про них забути. Адже колективізація та створення спільного нічийого простору, великого колгоспу, тюрми народів, не передбачали ні того, що благодійність — чеснота, ні захоплення підприємницьким хистом.

«Це наша історія, і нам важливо розказувати її від себе, позбуваючись численних міфів та узагальнень, які ми отримали в спадок від радянської історії. Серіал не компліментарний. Він показує Терещенків різними — і шляхетними, і жорсткими. Підіймає питання національної самоідентифікації. Тому це історія і про те, як треба приймати своє минуле.

Говорити про Терещенків треба як і про усіх інших постатей нашого становлення. Тим більше зараз, коли і в самій Україні, і у світі підвищена увага і попит до українського продукту, української культури — коли, як не зараз, пропонувати такий контент», — додає авторка проєкту Наталка Пономарів.

Тож зараз саме час для того, щоб відновити для себе частину історії та дізнатися більше про родину Терещенків, які могли б стати доброю рольовою моделлю для відродження України.

Рубрика: Новини, Ктитор
Facebook
Telegram
Twitter