МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Пароль: паляниця»: українське кіно на фестивалі Sheffield DocFest у Британії

Програма «Пароль: паляниця» від Docudays демонструватиме українські фільми в межах британського фестивалю Sheffield DocFest з 23 по 28 червня

Sheffield DocFest — провідний фестиваль документального кіно у Великій Британії та один із найвпливовіших ринків документальних проєктів у світі. Кожного червня у місті Шеффілд фестиваль представляє широту документальної форми — у кіно, телебаченні й мистецтві. Цьогоріч Sheffield DocFest відбудеться 29-й раз.

На знак солідарності з Україною фестиваль підготував спільну з Docudays UA документальну програму «Пароль: Паляниця». Вона відкриє програму Британської Ради та Українського інституту «Сезон культури Велика Британія/Україна» світовою прем’єрою фільму «Один день в Україні» від колективу кінематографістів Babylon’13. Цей фільм розповідає про один день війни в Україні — 14 березня 2022 року.

На майданчику Sheffield DocFest покажуть чотири фільми з національного конкурсу Docudays UA-2022: «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі, «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка, «Привоз» режисерки Єви Нейман та «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського, а також стрічку «Терикони» режисера Тараса Томенка, що мала відкривати 19 Docudays UA, і короткометражне кіно Андрія Бондаренка та Миро Клочко «Мир та спокій», який фільмували на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Після демонстрації «Териконів» і «Мир та спокій» режисери обговорюватимуть з публікою насущні питання під час Q&A-дискусії: «Що потрібно знати, коли йдеться про Україну?».

 

«Від імені всієї команди фестивалю Docudays UA дякую дивовижним людям із Sheffield DocFest за ініціативу створити цьогоріч програму солідарності з Україною. У рік, коли в нашій країні почалась повномасштабна війна і коли ми вимушені перенести наш фестиваль до звільнення від ворога, це неоціненний крок. Нині особливо сприятливий час, аби почути голоси українських авторів та авторок. Відчути їхню поезію, силу й особливу мотивацію. Час, аби по-справжньому відкрити самобутність України, перестати розглядати її, як одну з “пострадянських” колоній. Побачити якою сучасною й свіжою може бути наша кіномова», — зазначає артдиректор Docudays UA Роман Бондарчук.

 

Роман Бондарчук на Sheffield DocFest буде учасником журі призу International First Feature Competition.

Також на фестивалі відбудуться покази чотирьох українських стрічок у програмі Sheffield DocFest Official Selection: «Крихка памʼять» Ігоря Іванка, «Назовні» режисерки Ольги Журби, «День українського добровольця» режисера Володимира Тихого та «Долаючи темряву» кінооб’єднання Кінодопомога.

 

«Те, що ця співпраця розширилася й нині представлена у всій нашій програмі — свідчення не лише того, що Україна виробляє чудові документальні фільми, а й витривалості та самовідданості наших українських колег, які попри немислимі виклики життя у стані війни продовжують боротися за майбутнє української культури», — додає Клер Стюарт, в. о. директорки фестивалю Клер Стюарт.

 

У межах артпрограми «Альтернативні реальності», яка демонструє новаторське неігрове та імерсивне документальне кіно, покажуть «Позатілесний досвід» групи молодих українських медіахудожників/-ниць Photinus studio та науково-популярний фільм «Полонити завданням небувалим» (1982, режисер Лев Удовенко) кіностудії «Київнаукфільм».

Повна програма фестивалю буде оголошена 31 травня разом із відкриттям продажу квитків.

 

Дивіться також добірку фільмів про російсько-українську війну: повний та короткий метр
та слухайте плейлист пісень війни

 

Фото на головній: кадр із фільму «Між небом та горами» Дмитра Грешка

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter