МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Дорога з пекла і назад» — комікс про Маріуполь виклали у вільний доступ

У першому номері журналу соціальних мальописів Inker зображені чотири історії від очевидців цинічного знищення Маріуполя російськими військами

Випуск із коміксами «Медик», «Дорога з пекла і назад», «Врятований морем» та «Драмтеатр» виклали у вільний доступ, тож тепер кожен через призму художнього бачення має змогу відчути, що пережили очевидці.

«У першому номері нашого журналу зібрані історії людей, яким вдалося врятуватися з епіцентру кривавої бані. Вони самі розказали їх нам. Для когось це було терапією, для когось обов’язком розказати про злочин, свідком якого вони стали. “Світ має знати”, — повторювали вони. Вони не знімали нічого на камеру не робили фото. Важко робити це, коли в тебе немає доступу до електроенергії, води та їжі, а найперша задача — вижити. Але завдяки журналістам, сценаристам і художникам ми відтворили їхні спогади з максимально можливою точністю. Узгодили кожен кадр і сцену. Тепер ви зможете побачити те саме, що бачили вони. На жаль», — зазначає редактор журналу Сергій Колесніков.

 

Трагедію незламного Маріуполя Сергій Колесніков порівнює з нищівними бомбардуваннями Алеппо, надто що в обох випадках виконавці були тими ж. 

 

«Шість років тому увесь світ нажахано дивився на моторошні кадри останніх днів облоги Алеппо. Місто, яке тисячі років було епіцентром торгівлі та культури на Близькому Сході перетворювалося на руїни. Бої за Алеппо почалися у 2012-му і за чотири роки там вже не було жодної неушкодженої будівлі, жодної родини, яка б не зазнала втрат. Артобстріли, некеровані авіабомби та хімічна зброя — все це протягом років руйнувало домівки людей. Український Маріуполь пережив все те саме, але протягом лише десяти тижнів. Наслідки були таким ж руйнівними. Безжальна, вбивча концентрація, щільність та швидкість. Не дивно, адже на східноєвропейське місто падали ті самі бомби, ті самі люди віддавали накази тією самою мовою, що і в Сирії. Після років тренувань росіяни точно знали, як знищити непокірне місто в сотні разів швидше, ніж вони зробили це з Алеппо», — йдеться у передмові до номера.

Авторами стали Володимир Кузнєцов, Ярко Філевич та Олексій Чорний. Малювали Захар Поліщук, Наталя Тарасенко, Максим Солнцев та Ярко Філевич. Випуск створений громадською організацією «Криголам» у співпраці з UA Comix за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

 

«Уявіть собі, заможне приморське місто з населенням, як у Ліоні, Нюрнберзі чи, скажімо, Новому Орлеані фактично зникло з мапи всього за десять тижнів кривавої облоги. Але це все про статистику. А тепер про людей. Уявіть, як це усвідомлювати, що міста, в якому ти народився і прожив усе життя, раптом не стало. Ніби на центральну площу впав метеорит чи виверження вулкана спалило все вщент за лічені дні. Ще два з половиною місяці тому у тебе був дім, рідні, друзі, плани і тепер нічого з цього вже немає. Все, що в тебе залишилось — це пам’ять про те, як ти жив раніше і як вижив в цьому жахітті», Сергій Колесніков.

 

До слова, це не єдина благодійна коміксова ініціатива. Антологія Comics for Ukraine: Sunflower Seeds, до створення якої долучилася низка відомих коміксових авторів, серед яких Стен Сакаї, Курт Бусєк, Дейв Ґіббонс, Луїза Сімонсон та Метт Ваґнер, збирає кошти з продажу для допомоги українським переселенцям у Польщі.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter