МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Азовець «Орест» отримав фотопремію Grand Press Photo

Дмитро «Орест» Козацький, якого назвали очима «Азовсталі», виборов у Польщі престижну фотопремію Grand Press Photo 2022

Керівник пресслужби «Азову» 20 травня, перед тим, як вирушити у полон, розмістив у твіттері лінк на свої роботи в хорошій якості й попросив їх поширювати.

«До речі, поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії і фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі», — написав Дмитро Козацький.

 

Захисник Маріуполя зробив низку емоційних портретів побратимів, а також показав масштаби руйнувань, які завдали місту і зокрема промисловому гіганту «Азовсталь» російські окупанти, використовуючи важке озброєння, серед яких і заборонені боєприпаси. Ці роботи високо оцінили члени журі Grand Press Photo 2022.

 

«Ми віримо, що Дмитро отримає цей диплом особисто під час конкурсу наступного року. Ми чекатимемо на нього, живого і здорового», — зазначила голова фундації Grand Press Вероніка Міровська.

До слова, фото Дмитра, на якому світло перемагає темряву, стане обкладинкою третього номера журналу Reporters з назвою «Людина на війні», який вийде друком наприкінці червня.

«Обкладинкою номера стала фотографія, зроблена українським військовим із полку “Азов” Дмитром Козацьким. Подвиг захисників Маріуполя, з кінця квітня заблокованих на “Азовсталі”, вже став не лише символом героїзму, але й людяності. Попри важкі бої і відсутність постачання, азовці трималися до останнього і продовжували піклуватися про поранених побратимів та цивільних, які ховалися від російських бомб у сховищі заводу. Ми домовилися з автором про використання цього фото кілька днів тому, щойно воно було опубліковане. Це фото — історичне. І воно має бути збережене», — зазначають у Reporters.

Дмитро Орест Козацький підготував і низку відеоматеріалів для студії Babylon’13 для їхнього спецпроєкту «Фортеця Маріуполь», один із цих фільмів — його розлогий монолог про те, як це — бути в облозі на Азовсталі. Орест висвітлював ситуацію в місті та на Азовсталі від початку російського вторгнення.

 

«Якщо я вже пережив таке, то точно треба вижити, треба вийти звідси живим», — каже Орест на відео.

Безмовний фільм «Фортеця Маріуполь. Останній день на Азовсталі», автором якого теж є Дмитро Козацький, викликає масу емоцій, серед яких домінує захоплення захисниками Маріуполя, які виконували наказ та боролися, попри вкрай складні умови та брак необхідного.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter