МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Цивільні на війні: журнал мальописів Inker презентував новий випуск

Мальовані оповідання «Берег свободи», «Куля в серці», «Ковчег» та «Чорнобиль. Окупація» — свідчення цивільних, для яких війна змінила все

Другий номер Inker «Незламні. Цивільні на війні», який містить чотири коміксові історії, виклали у вільний доступ.

«Всі ті історії, які ви прочитаєте далі, — про людей із найвищим ступенем зрілості. Ви будете вражені температурою їхньої крові і ясністю голови, яку вони зберігали, опинившись там, де опинились…

Отже, цей випуск Inker про незламних людей зрілого народу. І так — це все реальні історії. Герої самі розповіли їх нашим журналістам, аби світ знав, що відбувається і хто такі українці», — пише редактор журналу Сергій Колесніков у передмові до видання.

Мальопис «Берег свободи» за сценарієм Володимира Кузнєцова, намальований Захаром Поліщуком, переносить до села Страхолісся на Київщині. Це село — одне з багатьох, які опинилися в окупації в перші ж дні повномасштабного вторгнення. Ця історія починається з місії порятунку: місцевий рибалка має доставити до пологового будинку у столиці жінку, якій вже от-от народжувати. Без зв’язку, у холод та негоду рибалки зі Страхолісся допомогли евакуювати з окупованої території більш ніж 2000 людей.

«У тому, певне, головна риса українців: не чекати, поки хто прийде на допомогу, вирішить все за тебе, не скаржитися, що тебе покинули напризволяще, дбати про своїх близьких та рідних, про своїх земляків і свою землю, попри страх, попри небезпеку, всупереч втомі та зневірі. Робити, що мусиш», — щемка цитата з коміксу «Берег свободи».

Мальопис «Куля в серці» за сценарієм Руслани Коропецької, намальований Наталею Тарасенко, розповідає мало не фантастичну історію про хлопця, який з кулею в серці протримався не один день і навіть чергував на блокпостах. Як він її отримав? Разом з другом вирушив з’ясувати, що сталося з товаришем, коли зник зв’язок, і потрапив під приціл окупантів. Одна куля влучила у груди, вижив він дивом. Тепер його чекає складна і небезпечна операція, адже в будь-яку мить його життя може обірватися.

Комікс «Ковчег» за сценарієм Олексія Чорного, намальований Максимом Солнцевим, розповідає про Freedom Trust — благодійну організацію з Чернівців, яка займається евакуацією людей із зони бойових дій. В гарячих точках залишається багато людей з інвалідністю, похилого віку, маломобільних, які не можуть виїхати самостійно. За місяць волонтери успішно евакуювали понад тисячу цивільних з Луганщини. Переконати виїхати, затримати евакуаційний поїзд і постійно бути на сторожі, адже за волонтерами часто полюють диверсанти, — ось така історія в «Ковчезі».

Мальопис «Чорнобиль. Окупація» за сценарієм Дениса Борисюка, намальований Танею Приймич, про героїчних працівників ЧАЕС, які залишалися на посту, попри тиск окупантів, брак засобів та накопичену втому. Тут і про, їм вдавалося берегти ясність розуму, і про недалеких російських загарбників, які до кінця не розуміли, з чим мають справу на аварійній атомній електростанції, адже трагедію Чорнобиля у рф так і не осмислили.

Нагадаємо, що у першому випуску оновленого Inker — історії про Маріуполь, записані й замальовані зі слів очевидців.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter