МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

22 жовтня в Києві відбудеться перформанс «EXTER.Live»

Захід пройде в рамках презентації книжки Георгія Коваленка «Олександра Екстер» видавництва РОДОВІД.

22 жовтня о 20.00 у Мистецькому арсеналі відбудеться імерсивний contemporary dance перформанс «EXTER.Live». Він народився з бажання не просто дослідити творчість всесвітньо відомої художниці-авангардистки Олександри Екстер, а й зробити новий твір, натхненний інноваційними ідеями мисткині, дати імпульс триванню цих ідей у часі, перекласти їх на мову іншого медіуму — сучасного танцю.

 

Хореографиня шоу Стефанія Нолл (США):

Наш перформанс про те, як подивитися на мистецтво 100-річної давнини поглядом сучасної людини. Як 100 років тому Анатоль Петрицький, Олександра Екстер говорили про необхідність подивитися в історію і черпали ідеї з бароко і ще давнішого мистецтва, прагнучи на цій основі зробити щось для майбутнього, так і ми дивимося назад, на авангард, і створюємо contemporary art. Це дуже захопливий процес.

«EXTER.Live» не має сюжету, танцюристи ніби живуть у музеї як картини, як живі виставки, вони є частиною мистецтва. Вони танцюють не про картини Екстер і художників її кола, вони танцюють авангардні ідеї.

 

 

У шоу залучені сім українських і троє американських танцівників (збірна команда з учасників танцювальних колективів KYIV MODERN-BALLET Theatre, Totem Dance Theatre, Ballet BC, Sleep No More). Репетиції на дві країни ще один виклик цього проєкту, але любов до contemporary dance, інтерес до ідей Олександри Екстер і «спільна мова танцю» долають цей виклик. Тим більше сама Екстер часто працювала в інтернаціональних командах у Росії, Франції, Італії Великобританії.

Перформанс створюється в рамках виставкового проєкту Мистецького арсеналу «ФУТУРОМАРЕННЯ», присвяченого темі футуризму в Україні 1910–1930-х років як мистецького експерименту та системи ідеологічних поглядів новітньої доби. Тому усі танцювальні номери контекстуалізовані, вписані в простір і пов’язані з творами Екстер і художників її кола, експонованими в кожній залі. Шоу складається з сольних номерів, які відсилають то до пошуків перших авангардистів «боротьба з гравітацією», «розподіл ваги в невагомості» (Малевич), то до лялькових персонажів із творів Петрицького, Екстер та інших авангардистів, то до контрасту суворої, жорсткої, індустріалізованої форми та форми вільного потоку, то до взаємодії тіла й одягу.

 

Читайте також: У Києві відкрили виставку українського футуризму ФУТУРОМАРЕННЯ

 

Fashion-дизайнер Федір Возіанов створив для перформансу колекцію XTR, що складається із 10 суконь-картин, в якій він рефлексує на тему ідей авангарду, деконструкції полотен Олександри Екстер і по-своєму експериментує з динамікою зображень. Діалог із творчістю Олександри Екстер продовжує «авангардистську лінію» Возіанова: раніше він працював із мистецькими ідеями й формами Казимира Малевича й Олександра Архипенка.

 

Федір Возіанов:

Для мене як для дизайнера дуже цікаво попрацювати з творами Екстер у контексті пошуку подібностей та протилежностей між дизайном і мистецтвом.

 

Тему взаємодії одягу й тіла в руслі ідей авангарду продовжує колекція капелюшків Лідії Захарченко (Zahara Clothes).

 

 

Фільмує перформанс хореограф, режисер і лідер танцювальної команди Apache CREW Анатолій Сачівко:

Не щодня в Києві робляться подібні проєкти. Мені написала Стефанія, авторка й хореографиня перформансу, дівчина з дуже цікавим баченням руху.

Імерсивність це близький контакт із глядачем у пропонованих обставинах, а кадр для передачі та введення в емоційний стан має концентрувати увагу на певних деталях та мати ритм лінійної або антилогічної послідовності дії для сприйняття, щоб склалося відчуття власного дослідження у пропонованому авторами світі сцени або кадру.

Мене надихає сміливість у рішеннях перформансу, у них є синтез тенденцій часу, якими були захоплені митці початку XX століття з оточення Екстер, особливо мені подобається Богомазов. У важкі, жорстокі часи ці люди намагалися жити й бути собою, створювати світи через образи в мистецтві.

 

Стефанія Нолл народилася в Києві, але виросла в США, де проходила навчання за програмою Joffrey Trainee Program, Marymount Manhattan College, Arts Umbrella Graduate Program. Останнім часом вона танцювала з Ballet BC (Ванкувер). Впродовж виконавської кар’єри вона отримала гранти від McCall MacBain Foundation та Charlotte Street Foundation. У 2020 році вона стала однією з шести виконавців, які мали змогу працювати з видатною хореографинею Крістал Пайт через програму хореографічного менторства Art Umbrella. Вона виконала репертуар Marco Goeke, Johan Inger, Mats Ek, Sharon Eyal, а також нові твори Crystal Pite, Amos Ben-Tal, Lesley Telford, and Emily Molnar. Зараз вона працює у складі вечірнього шоу Alejandro Cerrudo, створеного спільно з Joyce Theatre NYC.

 

Читайте також: Художник Олександр Грехов: «Не треба консервувати людей у їхніх епохах»

 

Усі фото: Анатолій Сачівко

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter