МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Фільм «Чубай. Говорити знову» виходить у прокат

Документальну стрічку про поета, перекладача, художника та мистецтвознавця Грицька Чубая «Чубай. Говорити знову» демонструватимуть у кінотеатрах Львова, Києва, Сум та Дніпра з 19 січня

Грицько Чубай — мало не легендарна постать літературно-мистецького андеграунду 1960-1980 років. Через свою позицію — антиімперську та антирадянську — він потрапив під пильний нагляд КДБ і зрештою помер у 33 роки, оскільки радянські силовики під час затримань відбили йому нирки, а необхідну пересадку затримали настільки, що стало надто пізно.

Самвидавний літературно-мистецький журнал «Скриня», який Грицько Чубай видав у Львові, був своєрідним осередком, який гуртував довкола себе українських культурних діячів.

Чотири поетичні збірки Грицька Чубая вийшли посмертно: «Говорити, мовчати і говорити знову», «Плач Єремії», «Скоромовка не для вовка», «П’ятикнижжя». Багато віршів батька стали піснями «Плачу Єремії», лідером якої є Тарас Чубай.

А донька Грицька Соломія Чубай створила мультимедійну дисидентську кімнату імені Грицька Чубая в тюрмі на Лонцького у Львові.

Фото зі знімального майданчика фільму

Фільм починається з приїзду Грицька Чубая до Львова. Його поезія відразу знаходить прихильників серед молоді. Вечори поезії збирають гурт небайдужих, а для подружжя Калинців бере його під своє крило. Та цей благословенний час триває недовго, бо КДБ починає полювання на культурних діячів, Чубая арештовують, Ігоря та Ірину Калинців відправляють у табори. І, хоч Грицькові щастить, і він залишається у Львові, та це тільки початок його персонального пекла.

У документальному фільмі спогадами про Грицька Чубая діляться близькі люди: Галина Чубай, Тарас Чубай, Соломія Чубай, Василь Герасим’юк, Юрій Брилинський, Микола Рябчук, Роман Кісь, Орест Яворський, Роман Готра, Юрій Винничук, Ігор Калинець, Богдан Стельмах, Влодко Кауфман, Йосип Іванкевич, Катерина Немиря, Святослав Максимчук, Мирослав Греділь.

Над фільмом працювали: 

Авторка ідеї: Соломія Чубай
Композитор:  Тарас Чубай
Автор і режисер: Михайло Крупієвський
Ведучий: Сергій Жадан
Виконавча продюсерка: Ірина Сабанадзе

Де можна переглянути фільм?

З 19 січня до 15 лютого

Київ  

Кінотеатр «Жовтень»

З 19 січня до 25 січня

Київ

«Планета кіно» (ТРЦ River Mall та РТЦ «Блокбастер»)

Львів

«Планета кіно» (ТРЦ Forum Lviv та ТРЦ King Cross Leopolis)

Суми

«Планета кіно» (ТРЦ «Мануфактура»)

Дніпро

«Планета кіно» (ТРЦ APPOLO)

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter