МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Презентували 40 фотопроєктів про війну в Україні

Odesa Photo Days Festival провели менторську онлайн-програму з фотографічного сторітелінгу для 17–21-річних фотографів та фотографок восени 2022 року за підтримки USAID

Під час програми провели 40 фотосерій про те, як повномасштабна війна росії проти України вплинула на життя молодих українців та країни. Фотографії розповідають про біль втраченого дому та біль фізичний, про радість волонтерської згуртованості і про кохання, яке зустріли на війні, про важливість власної культури та відчищення її від колонізаторського бруду, про новонабуте і те, що залишилося тільки у спогадах, про вимушену втечу і віру в перемогу, яка триває на плаву.

У менторській програмі взяли участь 44 учасники з 27 українських міст, які зараз живуть у 12 країнах світу. Вони створили 40 фотоісторій. Їхніми менторами були Тарас Бичко, Валерій Мілосердов, Михайло Палінчак, Аліна Смутко й Ігор Чекачков.

«Я була приємно вражена, коли 40 з 44 відібраних учасників завершили та вчасно здали фінальні проєкти. Щиро вдячна менторам та авторам за наполегливу роботу і такий результат, незважаючи на складні умови, в яких доводиться жити та працювати під час повномасштабної війни», — розповідає Катерина Радченко, кураторка Odesa Photo Days Festival та менторської програми.

Фотопроєкти доступні до перегляду як електронний каталог (автоматично завантажується на пристрій) або ж як відео з музикою Мар’яни Клочко.

Деякі з робіт вже вирушили у мандри світом, зокрема роботи трьох авторів — Івана Самойлова, Харків; Тіма Мельникова, Одеса; Станіслава Бойка, Київ — у листопаді експонувалися на поп-ап виставці в Парижі у рамках фестивалю Un week end al Est.

Ще чотири серії учасників програми (Катерина Алєксєєнко, Кременчук — Варшава; Маргарита Рубаненко, Попасна — Торунь; Надія Тарасевич, Львів — Копенгаген; Юрій Голік, Харків — Львів) відібрані Рафалом Мілахом до проекту UAtlas — візуального архіву історій з України часів війни.

Фото: Іван Самойлов

Під час менторської програми лекції для учасників провели документальна фотографка Оксана Парафенюк та військовий фотограф, медіахудожник Максим Дондюк. Їхні лекції викладені у вільному доступі.

Лекція Оксани Парафенюк «Основи документального сторітелінгу»

Лекція Оксани Парафенюк «Основи документального сторітелінгу»

Odesa Photo Days — міжнародний фестиваль сучасної фотографії, заснований 2015 року як реакція на війну на сході України та анексію Криму. Фестиваль, який є потужним майданчиком для фотомитців та дослідників, раніше відбувався щовесни. Від початку повномасштабного вторгнення фестиваль провів більш як 40 виставок у 13 країнах світу, низку лекцій та презентацій.

Фото на головній: Анна Погорєлова

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter