МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Пів сотні ідей книжкових подарунків до Миколая і Різдва. Гайда вибирати!

Як вгадати з книжковим подарунком до Миколая? Попросити список бажань або ж узяти якусь із найгарячіших новинок

Ми промоніторили, що цікавенького видали українські видавництва і готові поділитися своїми ідеями

Художня література

Цей блок тематично поділений за темами, щоб вам простіше було вибирати книжки за смаками близьких.

Книжки про кохання

Луїз Міллер «Кондитерка-втікачка», переклад: Марія Росіл, «Видавництво Старого Лева», 2022

Кондитерка Олівія Ролінґз — надзвичайно талановита, із цим погоджуються навіть критики. Та одного разу все йде не так: підгорілий десерт підпалює ресторан, а його авторка… просто тікає подалі від пожежі, стосунків, які не вигоріли (пардон за каламбур) у маленьке містечко. На новому місці їй доведеться не тільки дорослішати, а й навчитися не тікати від стосунків і проблем.

Тіллі Коул «Тисяча пам’ятних поцілунків», переклад: Ганна Литвиненко, Book Chef, 2022

Історія, з якою неможливо стримати сльози та починаєш вірити, що кохання ніколи не перестає. Батьки п’ятирічного Руна емігрували до США з Норвегії. Хлопцеві некомфортно на новому місці в штаті Джорджія. Він сумує і мучиться. Все змінюється після знайомства із сусідкою Поппі, яка за бабциним заповітом збирає тисячу особливих поцілунків.

Сара Джіо «Ранкове сяйво», переклад: Лілія Александронець, Vivat, 2022

Аді погано в Нью-Йорку. Хоч із роботою ведеться добре, та все нагадує про втрачену сім’ю. Тож жінка вирішує змінити місце праці, щоб відпустити біль. Плавучий будинок на озері Юніон має стати тим новим стартом. Та будиночок із секретом: у старій скрині Ада знаходить свідчення історії кохання юної Пенні Вентворт. Дівчина зникла 50 років тому. Та, схоже, у неї й Ади чимало спільного. Мабуть, нове кохання теж можливе?

Теріз Енн Фаулер «Зельда», переклад: Юлія Любка, «Книги 21», 2022

Історія кохання Зельди Сейр та Френсіса Скотта Фіцджеральда — іконічна й добре відома, однак переважно про неї говорять через призму письменника. Ця книжка — погляд його коханої, яка разом з одним із найгучніших голосів покоління джазу, творила та була коханою. Буремні роки американської богеми, яка все частіше вибирала Париж. Час Зельді розповісти свою версію.

Ніколас Спаркс «Повернення», переклад: Дарина Березіна, Vivat, 2022

Тревор Бенсон так довго служить у війську, тож звик до думки, що більше ніколи не побачить Нью-Берн, а після поранення йому потрібен тихий притулок, тому дідусів будинок видається непоганою ідеєю. Чоловік планує залягти на дно, та знайомство з поліціянкою Наталі позбавляє його спокою. Проте ці стосунки враз закінчуються, бо жінка має секрети. Зрештою, саме пошук правди покаже Треворові, що таке справжня любов.

В. Е. Шваб «Незриме життя Адді Лярю», переклад Ірина Вернигора, #книголав, 2022

Вічне життя чи вічне забуття? Ще 1714 року Адді Лярю вибрала безсмертя, тож досі мандрує країнами і континентами, де її ніхто не запам’ятовує. Вона може лишатися невпізнаною, не те щоб невидимою, а ніби невловимою. От тільки за 300 років її прокляття, схоже, втрачає силу, адже цей юнак називає її на ім’я. Звідки він її знає? Невже справді пам’ятає?

Марлон Джеймс «Чорний леопард, рудий вовк», переклад: Ганна Яновська, «Жорж», 2022

Старт зіркової трилогії «Темна зірка» від майстра об’ємної прози. Славнозвісний мисливець Слідопит завжди працює сам. Тільки не цього разу, цього разу він шукає дитину, яка загубилася. Химерна пошукова компанія дивніша навіть за Слідопита, та все ж найбільшою дивовижею є хлопчик, якого треба знайти. Чому стільки істот (бо ж не тільки люди) прагнуть, щоб на його слід ніколи не вийшли.

Роберт Джордан «Колесо часу», «Навчальна книга — Богдан», 2021-2022

Українською вийшли вже чотири частини цієї величезної серії (і виходять вони регулярно, до слова), тож це ідея для подарунка на віки. Цей всесвіт фактурний, а кожен том — величенька цеглина. Колесо Часу обертається, створюючи Візерунок, який визначає, що буде із цим світом. Воно вже сигналізує прихід Морока. Починається все з далекого села Емондів Луг. І саме місцевим доведеться стати носіями пророцтва, які все ще можуть відвернути катастрофу.

Майкл Свонвік «Донька залізного дракона», переклад Євгена Онуфрієнка, «Видавництво Жупанського», 2022

Технофентезі й фейріпанк, який розгортається у всесвіті, співмірному з толкієнівським, а в чомусь навіть і більшому. Тут вирує війна, механічні дракони визначають, хто має вогневу перевагу. Ними керують напівкровки. А що ж стається з драконами, які витратили свій ресурс? Звалище? Що ж, саме про це мова, адже тут головна заруба починається зі списаного дракона, який прагне помсти та вже знайшов собі пілота до пари.

Девід Мітчелл «Кістяні годинники», переклад: Остап Українець, Катерина Дудка, «Жорж», 2022

Голлі Сайкс кипить від люті: їй майже шістнадцять, тож вона може й сама вирішувати, як їй бути, а не слухати не в міру турботливу матусю. Вона тікає з дому, і цей епізод стає зав’язкою неймовірного сюжету. Вікенд у 1984 році, який змінив усе не тільки для неї, а й для людей, яких вона і не знала. Дивачка Голлі знову почала чути голоси Радіолюдей, а потім кілька годин просто випали з її життя, щоб повернутися всепоглинаючим відлунням.

Курт Елліс «Серед вовків», переклад: Наталія Тисовська, «Нора-Друк», 2022

Нік Крід — колишній профайлер ФБР, полювати на маніяків — його робота. Та вже ні, з нього досить. У відставці він не полюватиме на вбивць, він спокійно житиме у рідній ПАР. От тільки невідомий вбивця не залишить Кріда без роботи. Неподалік Йоганнесбурга виявляють понівечене жіноче тіло. Місцевий поліцейський, який добре знає Кріда, просить про допомогу. Хоч тому зовсім не хочеться знову братися за розслідування, та цього вбивцю потрібно зупинити.

Донато Каррізі «Я — безодня», переклад: Любов Котляр, «КСД», 2022

Кінематографічні трилери італійського письменника для читачів зі сталевими нервами. Моторошна історія розгортається на мальовничих берегах озера Комо, яке милується Альпами. Збирач сміття не заводить знайомств, але знає все про всіх, копирсаючись у зужитих уламках життя. Він щось приховує, і самотня підлітка це відчуває. А ще за ним стежить полювальниця на мух, яка рятує жінок від біди. Жодна із цих трьох людей не вільна, але й не поспішає зробити крок у безодню, яка пильно вдивляється в них.

Жорж Роденбах «Брюґґе-як-Смерть», переклад: Петро Таращук, «Навчальна книга — Богдан», 2022

Дуже концентрований твір, у якому не набереться навіть сотні сторінок, але пристрастей вистачить на кілька томів. Символіст Жорж Роденбах створив головоломку, у якій історія кохання вживається з кримінальними секретами та моторошними епізодами. І все це — у романтичному бельгійському Брюґґе, з якого мовби малювали всі ті листівки із затишними вуличками й будиночками, ніби складеними з імбирних пряників.

Антті Туомайнен «Чоловік, який помер», переклад: Олександра Ковальова, «Фабула», 2022

Дуже специфічних детектив і один із небагатьох представників фінської літератури на українському книжковому ринку. Якщо ваш читач любить щось незвичайне з домішкою чорного гумору, — це саме  його/її книжка. Головний герой цієї історії Яакко Каунісма виявив, що помирає. Хтось його отруїв, ще й так, що органи за кілька днів просто перестануть функціонувати. Це не лікується, але Яакко вірить, що йому вистачить часу, щоб дізнатися, хто ж його вбив.

Кшиштоф Бохус «Чорний манускрипт», переклад: Микола Ярмолюк, «Фоліо», 2022

Початок серії історичних нуарних детективів про Кристіана Абеля — амбітного слідчого з Данциґа, якому вдається ловити навіть найхитріших злочинців. Зараз він перебуває в рідному Квідзині, де хтось жорстоко вбиває священнослужителів із заплямованою репутацією. Вбивця ніби залишає послання про відплату за гріхи. Та чи справді в усьому винен якийсь хворий фанатик, чи це просто намагання збити Абеля зі сліду?

Дженні Тінхвей Джан «Чотири скарби неба», переклад Інна Бодак, «Лабораторія», 2022

Лін Дайю ніби судилося розділити долю героїні китайського фольклору, на честь якої її назвали. Підліткою її викрали і завезли у США, змусивши надавати сексуальні послуги. Штати кінця ХІХ століття важко назвати країною мрії, тим паче у ставленні до іммігрантів з Китаю. Лін доведеться неабияк боротися за виживання, щоб повернути собі життя, яке здавалося назавжди втраченим.

Курт Воннеґут «Божої вам ласки, містере Роузвотере», переклад Тетяна Некряч, «Вавилонська бібліотека», 2022

Мультимільйонер Еліот Роузвотер може дозволити собі примхи і химери. Ось і зараз йому спало на думку щось дивовижне. Він залишає «Велике яблуко» та мандрує до містечка в Індіані, де виріс. Саме тут він влаштує атракціон небаченої щедрості: роздаватиме майже необмежені суми будь-кому, хто завітає до офісу. Ви б не проти туди зайти, правда ж? Які ж наслідки це матиме для товстосума…

Аманда Лі Коу «Світло далекої зірки», переклад: Анна Вовченко, «Видавництво Старого Лева», 2022

Чи можуть три зірки випадково зустрітися? Звісно, у житті буває всяке. У цій книжці перетинаються долі Марлен Дітріх, Анни-Мей Вонг і Лені Ріфеншталь. Культова німецька актриса, яка завоювала Голлівуд, американка китайського походження, яка ніде не почувалася своєю, та режисерка, непересічний талант якої визнавали в усьому світі, тільки от важкий чобіт Адольфа Гітлера просто його розтоптав. Як воно — бути в сяйві трьох зірок?

Джозеф Конрад, Форд Медокс Геффер «Романтична історія», переклад: Андрій Бондар, «Темпора», 2022

Історичний пригодницький роман, який водночас і романтична історія (яка несподіванка!). Друга спільна робота Конрада і Геффера — карколомна мандрівка авантюриста Джона Кемпа, молодого англійця, який понад усе прагне цікавого життя. Що ж, він це отримує у Вест-Індії. Йому та коханій Серафіні доведеться втікати, переховуватися, мріяти про порятунок і випробовувати на міцність свій дух, та й, зрештою, почуття.

Жауме Кабре «Голоси Памано», переклад: Петро Таращук, «Фоліо», 2022

Коли доводиться робити вибір, якого не хочеш, важко зберегти себе. Учитель Оріол Фонтельєс із вагітною дружиною на новому місці — у Торені мусить вибрати для себе табір. Хоча, чи справді там вибір є? Не ті часи, коли все можна переграти. Коли через 50 років його щоденник знаходить шкільна вчителька, вона розуміє, що все життя вірила у брехливу історію. Цей старий зошит стає для неї одкровенням. Адже важливо бути правдивим хоча б із собою.

Хуліо Кортасар «Бестіарій», переклад: Олександра Лактіонова, Інна Адруг, «Вавилонська бібліотека», 2022

Чудовий зразок магічного реалізму і водночас дебют славнозвісного аргентинця. Чому його збірка називається «Бестіарій»? Які істоти — бестії — причаїлися на сторінках, заховалися серед персонажів восьми історій? Десь захоплений дім, а десь майже домашній тигр. Десь головний біль притягує дивовижних істот. А десь за допомогою щоденника можна перескочити через океан і навіть більше… За задумом Кортасара читач теж має свою партію. Тож як він її зіграє?

Владислав Івченко «Спочатку їх було шістдесят», «Темпора», 2022

Дванадцять оповідань найрізноманітніших жанрів: від детектива до романтики, від прози з історичним підґрунтям до вибуху фантасмагоричної фантазії. Тут ніколи не знаєш, що чекає в наступному реченні. Комусь вдається обдурити долю. Комусь по смерті жити повніше, ніж до того. А чого варта крамничка в дачному селі, де вирують такі пристрасті, що й мегаполіси не бачили… Заходьте в цей світ, який ще довго не відпускатиме.

Андрій Любка «Щось зі мною не так», Meridian Czernowitz, 2022

А з ким так? — можна було б спитати, але цікавіше спостерігати за роздумами, спогадами і вигадками Андрія Любки, який сумнівається, а, може, й ні. Можливо, він знає, що саме не так і не планує це змінювати. А, може, й не знає і хотів би щось зробити, та не знає що… А яким має бути так? Мабуть, звичним? А для чого нам таке? Розгортайте «Щось зі мною не так» і шукайте новизни, порад, ідей для мандрівки (а чому б ні?).

Анатолій Дімаров «Сільські історії», «Фоліо», 2022

Проза Анатолія Дімарова викликає залежність (чи ж не прекрасно?). Та починати з роману не кожен зможе, тож збірка «Сільських історій» — хороший варіант для знайомства. Тут про людей із двох сіл Полтавщини, які в часи Другої світової та повоєнні роки намагаються жити, виживати й допомагати іншим. Звісно, серед них немає ідеальних людей, але кожен із цих персонажів заслуговує уваги письменника.

Тед Ченг «Історія твого життя та інші оповідання», переклад: Євген Ширинос, Book Chef, 2022

Збірка, яка буквально підважує наші уявлення про світ. Вона затягує у вир умовного способу — а що, якби? Як далеко ви готові зайти? Тед Ченг готовий експериментувати з фантазією, поки не набридне. Тобто завжди. Що, якби Вавилонська вежа досягла неба і встояла? Що, якби всі біблійні жахачки були правдивими, а пекло не те, що було досяжним, а нікого б не дивувало? Що, якби ви подарували на Миколая саме цю книжку?

Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін «Я іду шукати», Vivat, 2022

Миколай не прийде… Скільки жаху в цьому для підлітка, який чекає святого весь рік. Та, схоже, тільки він розуміє важливість дива. Іншим якось не до того. Хтось хайпує, хтось розважається на повну, а хтось намагається врятувати те, що ще можна врятувати. А безпосередній хлопець тим часом самостійно везе листа Миколаєві аж до Харкова, адже де ще йому бути… Головне, що він вірить, а хто вірить, той знайде.

Марина Гримич «Лара», «Нора-Друк», 2022

Продовження історій «Клавки» (роману про молоду жінку, яка була своєю в письменницькій спільноті) та «Юри» (де вона вже матір студента фізичного факультету). Лара — онука Клавки, обдарована дівчинка, яка крокує в доросле життя. Ми часто бачимо її очима бабусі, яка тепер має піклуватися про значно більшу родину. До слова, третій роман у серії добряче перекликається з першими двома, тож подбайте і про них, якщо є потреба.

Іван Лукавий «Кривава сівба», «Дім химер», 2022

Серія «Пломінь» — постмодерний горор, який міксує середньовічну війну з романтизмом епохи Відродження. Фентезійний всесвіт, насичений цілком сучасними проблемами: брехливі та вертляві політики, секти, які полюють на людей, викрадення дітей і, певна річ, торгівля наркотиками. Вишукувати пасхалки тут особливе задоволення, тож для кожного мандрівка цим світом буде своєю, не схожою на інші.

Марина Манченко «Гіркі апельсини», «Темпора», 2022

Поцілована сонцем Сицилія — прекрасна у своїй легкій пошарпаності. Туристи її люблять за краєвиди та розумну ціну. А як тут живеться тим, хто працює та вчиться в цьому мальовничому куточку консерватизму та конкуренції? Роман у новелах розповідає про українців та українок на італійському острові, який вабить романтикою та блакитними хвилями. Там зайди не зможуть стати своїми, а апельсини, викохані палючим сонцем, із кожним днем усе більше гірчать.  

Оксана Забужко «Найдовша подорож», «Комора», 2022

Війна — це щось настільки жорстоке і всепоглинаюче, що де б ти не був, відчуваєш її холодний подих. Вона водночас змушує бігти швидше і ніби знерухомлює, випиваючи всі сили. З нею ти ніде і ніколи. Оксана Забужко розмірковує про російські загарбницькі амбіції у двох вимірах — за тридцять і за триста років, про те, як історія твориться просто зараз і як багато вона коштує для українців та всього світу.

«Українська демонологія», «Стилет і стилос», 2022

Дізнатися більше про своє, ще й у красивезному оформленні — чудова ідея для подарунка, правда ж? У виданні вміщенні дослідження історика Володимира Антоновича, який вивчав документи відьомських процесів; етнографа Володимира Гнатюка, який збирав народні перекази про нечисту силу; письменника та фольклориста Івана Нечуя-Левицького, який прагнув підняти українську міфологію на ту сходинку світової спадищини, що їй належить.

«77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни», «Лабораторія», 2022

Збірка репортажів журналістів Reporters за 77 днів, кожен із яких у пам’яті українців позначений як безкінечне 24 лютого. Вир емоцій, серед яких домінує надія. Так, героям боляче і страшно, вони ненавидять тих, хто вирішив, що має право руйнувати їхні життя. Часом їм здається, що в цьому світі вже ніколи не буде щастя. Але надія перемагає і дає сили та наснагу рухатися далі, боротися, перемагати. Ті 77 днів лютого були зовсім недавно, а стільки всього вже змінилося…

Тоні Джадт «Нещасна земля», переклад: Павло Грицак, «Човен», 2022

Щось не так із гарантіями безпеки в цьому світі, бо нічого вони не гарантують. Після Другої світової Європа жила тихим і ситим життям, якому нічого не загрожувало. Вона розвивала в собі толерантність і любов, і виявилася беззахисною перед грубою силою. Бо мир так просто зруйнувати, якщо не маєш ні принципів, ні перепон. Тоні Джадт звертає увагу на те, як важливо і зараз перевіряти свої дії простими запитаннями: Чи це добре? Чи це справедливо? Чи зробить це світ кращим?

Девід Маккін «І сталася тьма. Рузвельт, Гітлер і західна дипломатія» переклад: Юлія Лазаренко, «Лабораторія», 2022

Американці завжди знають, що відбувається у світі. Як же так сталося, що вони не розгледіли загрози в Гітлерові? Саме про це міркує Девід Маккін. Адже Рузвельт — один із найвидатніших президентів США мав непогану команду, яка постійно стежила за подіями у Європі, та якось зростання Третього Рейху спочатку пройшло повз їхню увагу. Недооцінили, не знешкодили, не відвернули біду, а потім стало над пізно… Сталася тьма. Чи не щось подібне ми бачимо зараз?

Любов Загоровська «#Моя УПА», «Видавництво Старого Лева», 2022

39 історій про боротьбу за незалежність України, про повстанців та їхніх симпатиків, для яких не було нічого важливішого за свободу. Ці історії не тільки про віру, а й про страждання, репресії, переслідування, арешти, за яким ховався всеохопний страх радянської влади перед вільною Україною. Вони про спадщину, яку нам потрібно зберегти та примножити. А ще це особиста історія, викладена покаліченими долями українців.

Роберт Сапольські «Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас», переклад Олени Любенко, «Наш Формат», 2022

Як пояснити людську поведінку? Чому комусь вдається бути врівноваженим, а хтось ніяк не приборкає емоції. У чому ж причина? Біологія поведінки комплексна, настільки, що в ній не буває простих відповідей. Так, частину відповіді можна знайти і у вихованні, і у середовищі, і в гормонах, і в емоційності. Але жодна з них не є вичерпною. Саме тому Роберт Сапольські вдається до системного, біологічного підходу. Буде цікаво. І часто несподівано.

Ольга Дубчак «Перемагати українською. Книга 3. Про мову ненависті й любові», «Віхола», 2022

Мабуть, у 2022 році українська стала мовою ненависті, адже як же інакше, якщо тебе намагаються знищити. Ненависть дає сили боротися. Хай навіть це й пряма дорога до бану у Facebook. Як знищити ворога словом? Як його розпізнати? Чи достатня наша русофобія? Перемагати українською — хай нелегко, але можливо, підтверджено століттями спротиву. Та все ж наша мова більше про любов, про довіру, про підтримку та бажання берегти своє.

Сергій Плохій «Ядерне безумство. Історія Карибської кризи», переклад: Роман Клочко, «КСД», 2022

Карибська криза — точка кипіння холодної війни, після якої, здавалося, припинився ядерний шантаж, а протистояння пішло на спад. Та 2022 рік показав, що ядерна зброя в руках божевільної держави так само небезпечна і в будь-який момент може похитнути безпеку всього світу. Людство не вивчило уроку, даного Карибською кризою, це щонайменше. Тож зараз саме час зрозуміти, як можна боротися з ядерним шантажем і яким має бути світовий порядок, що великі війни залишилися тільки в історії.

Метью Вокер «Чому ми спимо. Користаємо з усіх можливостей сну та сновидінь», переклад: Ксенислава Крапка, «Видавництво Старого Лева», 2022

Хто з нас не стикався з проблемами зі сном? Коли падаєш із ніг, але якісно спати все одно не виходить. Американський професор нейронауки та психології Метью Вокер роками досліджує вплив сну на здоров’я людини і стверджує, що це — найкраще, що можна вигадати для здоров’я мозку та попередити старіння організму. Чи можна керувати тим, що ми бачимо уві сні? Як прогнати безсоння? Відповіді на ці та інші запитання знайдете у книжці. 

Валерій Пекар, Владислав Рашкован «Українські основи», «Фоліо», 2022

Масштабна збірка есеїв про Україну: її сьогодення і майбутнє, у якій розміщені твори 124 інтелектуалів. Якою буде Україна, що треба робити, щоб вона стала країною мрії? Що визначає політичну націю, що в основі української ідентичності? Що є об’єднавчими факторами, а що навпаки — викликає тільки суперечки? Тож нехай ця збірка буде відкритим діалогом, у якому кожен знайде щось до душі.

Володимир Саркісян «Дослідники смерті. Від Шерлока Голмса та Агати Крісті до лабораторії судмедексперта», «Віхола», 2022

Якщо шанувальник детективів ще й любить почитати нонфікшн, то ця книжка, яка водночас і зробить екскурс історією криміналістики, і розповість про хімію процесів, які супроводжують розслідування злочинів. Нова книжка Володимира Саркісяна докладно розповідає про роботу судмедекспертів і що не так у класичних детективах. Але й не тільки про це, про боротьбу з нечистю теж трохи буде.

Наталія Матолінець «Всі мої Ключі і Ґайя», Vivat, 2022

Незнайомих Дверей краще не чіпати. Це знають всі чаклуни. Бо інакше біди не оминути, Іґніс це чудово знає і не прагне випробовувати долю. Та коли поруч з’явилася Ґайя — усе пішло шкереберть. Небезпеки чатують, а давні легенди часом справджуються. Іґнісові варто пам’ятати, що за чаклунськими Дверями можна знайти що завгодно, особливо, якщо дозволяти собі відступати від правил. 

Наталія Довгопол «Знайти країну амазонок», Vivat, 2022

Зірки вкажуть шлях до країни амазонок. Але знайти її може тільки справжня амазонка. Княжна Катря вірить у це, як і те, що її матір була воїтелькою, але сама вона… Сама вона в себе не вірить: хвороблива калічка, яку батько вважає своєю ганьбою. Тому, коли він програв її в карти шляхтичу нижчого рангу, вона вирішує тікати. Разом із нею в мандрівку вирушає пихатий панич, красуня-скоморошка та волоцюга, який нічого про себе не розповідає.

Керолайн О’Доног’ю «Наші приховані дари», переклад: Вікторія Зенгва, «Видавництво Старого Лева», 2022

Мейв покарали за погану поведінку прибиранням, а вона знайшла там собі нову забавку — колоду карт Таро, з якими стане найпопулярнішою в класі. От тільки в колоді цій є карта, значення якої не знає навіть ґуґл. Невже зайва? Мейв виклала її, щоб не заважала. От тільки, коли дівчина ворожить Лілі, з якою розсварилася майже рік тому, карта Господині чомусь опиняється в її руках. Лілі зникає без жодного сліду. Чи зможе Мейв її врятувати і виправити те, що накоїла? 

Володимир Арєнєв «Скарбничка історій», «Видавництво Старого Лева», 2022

Читати захопливу історію і водночас творити свою? А чому б ні, адже ця книжка саме це й спонукає робити. Магічна історія, яка почалася з необережної обіцянки (кожен пам’ятає, що обіцянок треба дотримуватися!), а потім переросла у величезну халепу. Бо чи варто визволяти того, кого ув’язнили три тисячі років тому (це ж не якийсь дрібний переступ, звісно ж). Тож приготуйтеся до неабияких пригод, чарів і небезпечних поворотів. І наготуйте олівець чи ручку, щоб написати свою історію.

Шеннон Мессенджер «Хранителька загублених міст», переклад: Святослав Зубченко, «РМ», 2022

У серії про школярку Софі, яка до того всього ще й телепатка, вже п’ять книжок, тож приготуйтеся до видовищних пригод із дрібкою детективу. Адже головна героїня ніде не почувається своєю, вона ніби з іншого світу. Вона страждає аж поки не зустрічає Фітца, — хлопця, який має такі ж здібності, як і в неї. Він каже Софі, що її сховали серед людей і насправді її місце не тут. Але де ж? Саме це й доведеться з’ясовувати.

Дитяча с

Оксана Лущевська, Катерина Степаніщева «Це тиха ніч, між астронавте», #книголав, 2022

Щирий щоденник семирічної дівчинки Ії, яка пише про свої почуття в перші десять днів повномасштабного вторгнення. Вона розгублена й налякана, але й для радості в її житті є місце, для мрій і надій відведене особлива кімнатка в серці. Ія пише про свої щоденні турботи, і читач бачить, як же змінилося її ще таке маленьке життя, коли вся країна здригнулася від удару. А що ж астронавт? Йому добре видно з космосу те, що може заспокоїти маленьку дівчинку з України. 

Катріна Каленґула, Фальтазіус «Коти і Чародійки. Магічні пригоди справжніх друзів», переклад: Валерія Космідіс, Vivat, 2022

Роуз мріяла потрапити до школи (дивна якась, скажіть?). Може, тому що це школа магії, де кожен учень має партнера — Кота-Чарівника, який допомагає вчитися і чаклувати. Тільки з Іскрою, Кішкою Роуз, сталася якась біда — у неї виросли крила! І вона полетіла! Потрібно відшукати втікачку. Мерліна і Ніна зі своїми Котами-чарівниками допоможуть Роуз шукати Іскру, а ще разом поринуть у неймовірні пригоди!

Жоріс Шамблен «Щоденники Вишеньки», переклад Денис Тимошенко, Nasha Idea, 2019‒2022

У цій серії про юну детективку вже п’ять томів. У кожному з них вона розкриває таємниці. Вишенька мріє стати письменницею, але для цього їй потрібні сюжети. Тож вона спостерігає, розслідує, аналізує. Найбільше їй подобається дивитися за дорослими, адже в них, знаєте, завжди купа секретів і того, що ти ще мала, не розумієш… Та одного разу Вишенька розслідуватиме й себе. 

Маруся Щербина «Усі під підозрою», «Видавництво Старого Лева», 2022

Коли стається злочин, нікого не можна виключати зі списку підозрюваних, поки не буде надійного алібі. Тож, коли у школі зникають козацькі монети, юний детектив Остан підозрює всіх (крім себе, звісно). Разом з ним до розслідування береться брат Олег та новенька у школі Соня. Треба добряче проаналізувати докази, допитати кожного, хто міг щось бачити, і не загубитися серед усього цього.

Тед Вільямс «Пісня Ловихвоста», переклад: Анна Свередюк, «Апріорі», 2022

Захоплива котяча сага, яка могла б скласти конкуренцію «Пісні льоду та полум’я» і навіть затьмарити її пухнастим вайбом. Сміливець Фрітті Ловихвіст закликає свій Народ бути мужніми, хоч ширяться загадкові зникнення котів. От і Тихолапки слід пропав. Тож Фрітті Ловихвіст із несподіваними союзниками — старим диваком Жучкожером і кошеням Прудкоплигом — вирушає на її пошуки заради порятунку. 

Різдвяні історії для дітей, підлітків і дорослих

Том Флетчер, Шейн Дервіс «Різдвозавр. Відкрий магію Різдва…», переклад: Мар’яна Савка, «Видавництво Старого Лева», 2022

Різдвозавр — це вже класична різдвяна історія для української малечі (деякі дорослі теж його люблять). У цій книжці-картинці летючий динозавр, намріяний Віллі Трандлом, хлопчиком, який разом із батьком просто обожнює Різдво. Тож тут блакитний динозаврик, ймовірно, нарешті здійснить свою мрію та попрацює одним з оленів Санти! Літати він уміє, хоч і не так філігранно, як рогаті побратими. 

Олександр Гаврош «Різдвяна історія ослика Хвостика», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2022

Ослик Хвостик — зірка вертепу, бо ніхто краще за нього не зіграє віслючка в різдвяній виставі. Він готується до чергового сценічного тріумфу. Але от халепа — його викрадають просто перед виступом. Ослик, як справжній супергерой, зміг втекти, але… загубився в лісі! Там холодно, сніжно і чигають небезпеки, а Хвостик — всього лиш актор, хоч і надзвичайно талановитий. Чим же закінчиться його різдвяна пригода?

Наталія Пашинська, Анастасія Хмара «Різдвяні історії під подушку», «Чорні вівці», 2021

Теплі історії про непересічних персонажів, які люблять фантазувати, пустувати, задовільняти свою допитливість і робити це дуже мило. Короткі оповідки можуть стати своєрідним святковим адвентом, а теплі ілюстрації подарують відчуття свята, якого зараз так бракує. Тож покладіть їх під подушку малечі, а потім насолоджуйтеся атмосферою різдвяного дива.

Віталій Кириченко «Різдво. Книга, в якій сховалася душа», «Час майстрів», 2022

Капризун Миколка народився на Різдво, тож свято це нетерпляче чекає. Тільки цього року йому геть зіпсували настрій, тож він тікає з бабусиного дому на Святвечір. Хлопчик потрапляє у паралельний світ, де янголи-охоронці показують йому збоку, як він поводився, вередував, як це бачили інші. Миколка розуміє, що вчинив неправильно. З янголами він вчиться пробачати і готовий повернутися до рідних, щоб відсвяткувати своє найщасливіше Різдво. 

Фрідерун Райхенштеттер, Аліса Келін «Різдвяна Мишка в зимовій країні чудес», переклад: Світлана Орлова, Vivat, 2022

Ліс готується до Різдва. Його гарненько засніжило. Мишка теж виглядає Санту, аж раптом отримує від нього листа, що до лісу він не зможе завітати. Як так? Що сталося? Невже захворів? Тож отримує Мишка вирішує відшукати його, адже, може, Різдвяному Дідові потрібна допомога, та й що краще наблизить Різдво, як не неймовірна пригода. До речі, книжку, можна використовувати як адвент, бо в ній 24 історії.

«Моє тихе Різдво», «Видавництво Старого Лева», 2022

Щорічна збірка різдвяних історій від сучасних українських письменників цьогоріч з особливим настроєм, бо й рік виявився не таким, як інші. Тут і традиційне Різдво в галицькій родині, і волонтерка, яка понад усе мріє отримати в подарунок смс із фронту. Є й мусульманка, яка обожнює розпаковувати адвент-календарі, й атеїстка, яка, проте, ретельно підбирає і готує дванадцять страв на Святвечір. Тут шанують традиції та мріють про різдвяне диво, бо час його настав.

Фенні Флеґґ «Різдво з червоним кардиналом», переклад: Олександра Гординчук, «КСД», 2022

Життя Освальда — добре продумана схема, яка ніколи не мала збоїв. Аж тут діагноз, який усе розбиває. Тепер те, чим чоловік переймався раніше, вже зовсім не має сенсу. То чому б не влаштувати собі справжнє Різдво, а не той сурогат, що був у надто залюдненому Чикаґо. Останнє Різдво Освальд хоче провести у віддаленому містечку Лост-Ривер, де ніхто не поспішає, а в крамничці живе пташка — червоний кардинал Джек.

Кортні Коул «Різдвяна сукня», переклад: Олена Лісевич, #книголав, 2022

Меґан працює в модному часописі й мріє, що і про неї колись писатимуть, адже має стільки ідей для дизайну одягу. Та, схоже, доля має на неї інші плани. Потрібно вертатися в рідне місто, щоб продовжити батькову справу — керувати багатоквартирним будинком: дбати про ремонт, вислуховувати мешканців… Тут головне не збожеволіти. Та передріздвяна метушня дарує Меґан неймовірну історію про сукню, яку залишає їй старенька пані Вейд. Здається, це буде найкраще Різдво.  

Дженні Колґан «Різдво в “Капкейк-кафе”», переклад: Оксана Дятел, «РМ», 2021

Різдвяна історія про невгамовну кондитерку Іссі Рендал, богиню випічки та десертів (варто починати знайомство із серією з книжки «До зустрічі в “Капкейк-кафе”»). Підготовку до свят їй руйнує звістка про те, що коханий мусить їхати в раптове відрядження далеко-далеко, та й у подруг якось не ведеться. Та в Іссі чималий запас кориці та креативу, щоб зробити це Різдво найкращим. Обережно: у книжці є рецепти випічки, які захочеться випробувати.

Кетрін Райдер «Поцілунок в Нью-Йорку», переклад: Євгенія Кузнєцова, «Видавництво Старого Лева», 2022

Як думаєте, книжка «Забудьте своїх колишніх за десять простих кроків!» допоможе впоратися з болем розбитого серця? Шарлот й Ентоні сподіваютьсяна це. Вони ще не знайомі, але вже недовго. Шарлот переживає розлуку, а Ентоні дівчина кинула буквально щойно! Вони зустрічаються в аеропорту, де їм обом не щастить. Та, може, кілька порад із книжки допоможуть врятувати Різдво та подарувати нове кохання?  

Ярослав Світ, Тарас Ярмусь «Троє проти зла», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2021-2022

Друком вийшли вже три томи епічних пригод підлітків Антона і Ореста, які втрапили в казковий світ через телепорт біля речового ринку. Озброєні пакетом Boss хлопчаки мають врятувати друга Романа, який періодично вигулькує на їхньому шляху, а потім віддаляється. Кого тільки не зустрінуть друзі… Когось, може, й ні, але бойового їжака зустрінуть точно. Чи вдасться їм врятувати Романа і повернутися додому — от у чому питання.

Макото Юкімура «Сага про Вінланд», переклад: Олександр Бєліков, Nasha Idea, 2022

Чи чули ви сагу про Вінланд? Суворий край у Північній Америці, який першим відкрили вікінги? Мужні воїни зі своїми родинами поселилися там і жили у злагоді. Та підступний Аскеладд убив побратима, і Торфінн, який малим став свідком цього страшного злочину, поклявся помститися за батька. Ця манґа — його шлях до відплати… Або ж до переосмислення старої рани. Українською вже вийшло три томи історії.

Еліс Осман «Коли завмирає серце», переклад: Софія Залізняк, Лідія Кривцова, «Видавництво», 2022

Мальопис, який став хітом TikTok, Instagram та всіх можливих книголюбних соцмереж (так, екранізація теж є, і вона неабияк популярна), який розповідає про кохання, дружбу, вірність і добре вирішення складних проблем. А починає все з того, що Чарлі й Ніка посадили за одну парту, і хлопці, які ніколи не перетиналися, побачили один в одному цілий світ.

Мацуда Джюко «Привид Києва», переклад: Микитко Костянецький, «Ранок», 2022

Українські пілоти, які героїчно захищали Київ на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, надихнули відомого автора манґи на цю історію, і він виклав сучасну легенду в мальованій історії. Вона про Привида Києва — пілота МіГ-29, який за перші 30 годин великої війни здобув шість повітряних перемог у небі над столицею: збив два Су-35, два Су-25, Су-27 і МіГ-29.

Людмила Самусь, Нестор Лісовський «Арідник. Сотворення світу», UA Comix, 2022

Ви мали чути про Арідника, якщо читали «Тіні забутих предків». Про нього мовлять гуцульські легенди, адже він повеліває полонинськими духами та дає силу Карпатам. У цьому мальописів ви побачите одну з легенд про Арідника, але дізнаєтеся не тільки про нього. А й про те, як творився світ, адже про це Арідник знає добре, він дуже давній і багато може розповісти.

Рубрика: Полиця, Добірка
Facebook
Telegram
Twitter