МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Стефанія»: пісня, присвячена матері, стала саундтреком війни

Кліп Kalush Orchestra «Стефанія», знятий серед руїн, уже переглянули понад 10 мільйонів глядачів. Режисером ролика став Максим Ксьонда

Після перемоги на Євробаченні Kalush Orchestra опублікували нове відео на пісню «Стефанія», яке фільмували у містах, що зазнали руйнувань через свавілля російського війська.

Зйомки проходили на Київщині: у Бучі, Бородянці, Гостомелі та Ірпені, у Києві, а також у Львові упродовж трьох днів укінці квітня 2022 року.

За першу добу відео на новоствореному ютуб-каналі Kalush Orchestra зібрало 6 мільйонів переглядів. До слова, виступ гурту у фіналі Євробачення переглянули понад 13 мільйонів, а на Spotify пісня набрала понад 12,5 млн прослуховувань, повідомляють у Forbes.

«Я присвятив цю пісню матері, і коли почалася війна, пісня набула багатьох нових значень. Хоча в ній немає жодного слова про війну, багато людей почали пов’язувати її з матір’ю-Україною. Навіть більше, кажуть, що вона — гімн війни. Та, якщо “Стефанія” зараз гімн війни, я хотів би, щоб вона стала гімном нашої перемоги!», —  зазначив лідер гурту Олег Псюк в описі до відео.

 

Читайте також: 10 цікавих фактів про Євробачення

Стефанія — ім’я матері соліста гурту Олега Псюка, тому й у відео центральним образом є материнський: жінки-військові, які рятують дітей, матері, які забавляють дітей в прихистках для вимушених переселенців, а ще Україна, яку болить кожна рана її дітей.

 

«Стоїш в Ірпені в оточенні машин, доля господарів яких незрозуміла, — розповідає режисер кліпу Максим Ксьонда. — Нашою метою було не допустити того, щоби це замовчувалося. Ми хотіли, щоб люди побачили кліп та зрозуміли: це поруч, а не десь далеко і їх не стосується».

 

Зйомки видалися складними не тільки через особливості воєнного часу: обмеження в пересуванні та труднощі у пошуку безпечних ділянок, комендантську годину, логістичні особливості, а й через емоційну складову, адже у зйомках брали участь не тільки актори, а й звичайні люди, на долю яких цієї весни випало забагато болю.

На Київщині знімальну групу супроводжували бійці Тероборони, які вказували на очищені від мін місця. У Києві фільмували в зруйнованому ракетами ТРЦ «Ретровіль»

Є у кліпі й чимало пронизливих кадрів зі Львова, міста, яке стало прихистком для тих, чий дім відібрала війна: із залізничного вокзалу, Янівського цвинтаря (поховання Січових стрільців), притулку для вимушених переселенців та із церкви святого Андрія.

 

Слухайте також плейлист пісень війни

 

Єдиною яскравою деталлю похмурого воєнного відео є рожева панама соліста Kalush Orchestra Олега Псюка. Оригінальна панама виконавця створена брендом Shkoura з овечої вовни ручної роботи. Екологічне виробництво розташоване у Карпатах.

Фото: Shkoura
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter