МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Оксані Забужко вручили Премію Станіслава Вінценза

Цією премією за видатні досягнення в популяризації культури Центральної та Східної Європи нагороджує міська рада Кракова.

Днем раніше виступ письменниці намагалися зірвати «активісти» крайньоправої організації Всепольська молодь із вигуками про Волинську різанину і Бандеру — популярні наративи російської пропаганди.

Новина про цю подію розійшлася і набула ознак інформаційно-психологічної операції, щоб вбити клин між українцями та поляками. Оксана Забужко звернулася із проханням не поширювати неперевіреної інформації.

«Дорогі українські журналісти, не пишіть, будь ласка, дурниць. А то, бачу, поки я в ці церемонійні дні в Кракові протистою російській ІПСО (ті ультраправі організації, які вчора влаштували на моєму виступі “кургінянистий” перформенс із криками й плакатами, а сьогодні пробували повторити те саме на Міжнародному самміті Open Eyes’22, де відбувалася церемонія вручення мені нагороди ім. Станіслава Вінценза, давно мають славу організацій російського прикорму), — удома ЗМІ представляють цю новину за принципом “глухий що не дочує, то збреше”. Не розумієте, що діється, — почекайте день-два, повивчайте польські ЗМІ: вони всі цього тижня пишуть про цю подію, бо вона дійсно багато в чому виявилась шоком для Польщі: ніхто вже не вірив у те, що профашистські (читай — проросійські) сили спробують, на 9-му місяці війни і продемонстрованої неймовірної солідарности польського суспільства з Україною, взяти реванш, увімкнути фсбшні методички, і відпрацювати на український День Свободи й Гідности справжній “антимайдан” — коли, наприклад, оголошення присутности в залі українського віце-консула зустрічається дружним клакерським “бууу”… Є тут свої-польські, внутрішньополітичні причини, але для нас головне розуміти  — що Росія вже зо два місяці дуже інтенсивно пішла “розгойдувати Європу” в антиукраїнський бік, а я виявилася всього лиш ідеальною мішенню — дуже вже помітною з усіма моїми книжками, виступами й преміями, а головне, з “Найдовшою подорожжю”: організувавши бешкет на моєму виступі, можна і швиденько збити собі політичний капітал, і з блиском відзвітувати кураторам за освоєння бюджету. Тому, будь ласка, не вигадуйте відсебеньок. Я готова буду відповісти на всі ваші питання, коли виїду з Кракова, а поки що спробуйте трошки попрацювати й самі — інформації і про вчорашній скандальний вечір, і про сьогоднішній мій виступ на церемонії вручення премії ім.Станіслава Вінценза в інтернеті більш ніж доволі», — написала на своїй сторінці у Facebook.

 

Читайте також: Оксана Забужко. «Ваш дєдушка, Ю. Ш.»

 

Церемонія нагородження проходила в ICE Kraków Congress Center 22 листопада як частина програми Економічного саміту Open Eyes.

«Величезна праця пані Оксани Забужко щодо усвідомлення світу історичної, культурної та екзистенційної специфіки України в ширшому контексті цивілізації, сучасної історії та зв’язків між народами, а також її літературні досягнення, які в особливий спосіб наближають чутливість нашого макрорегіону, змусили журі майже одноголосно прийняти її кандидатуру», — зазначив віце-голова міської ради Кракова Артур Бушек під час нагородження (цитата за Polska Agencja Prasowa). 

Під час нагородження Оксана Забужко згадала про напад ультраправих і прокоментувала це так: 

«Темні сили, які вигнали Станіслава Вінценза в еміграцію в 1939 році, ще мають шанс повернутися в цю країну. Велика війна, велика боротьба за свободу, за вільну людину, боротьба, якій присвятив своє життя Станіслав Вінценз, ще триває в Україні, у Польщі, в усьому світі. Я сприймаю цю нагороду як визнання міста Кракова того, що ми не маємо права програти цю боротьбу», — сказала Оксана Забужко.

 

Читайте також: Катерина Єгорушкіна: «Я надто чесна перед собою і читачами, аби прибирати з книжок життя»

 

Фото: Polska Agencja Prasowa / Łukasz Gągulski 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter