МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Учетверте вручили премію Women in Arts. The Resistance

ООН Жінки в Україні та Український Інститут назвали імена переможниць премії Women in Arts. The Resistance 7 березня

Нагорода покликана наголосити на досягненнях мистецьких та культурних діячок та підкреслити їхній внесок у перемогу.

Цьогоріч премія мала гасло «Вогонь запеклих не пече» та стала підсумком двох років, оскільки у 2022 церемонію не проводили. 

Цього року лауреатками премії стали:

  • Жінки в візуальному мистецтві — Алевтина Кахідзе
  • Жінки в музиці — Алла Загайкевич
  • Жінки в театрі — Ніна Захоженко
  • Жінки в кіно — Аліна Горлова
  • Жінки в літературі — Галина Крук
  • Жінки в культурному менеджменті — Юлія Ваганова
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях — Анастасія Платонова
  • Особлива відзнака (Special mention) — Юлія Сідорова (Куба)
«У часи невизначеності культура відіграє важливу роль: об’єднує людей, зміцнює суспільство та прокладає шлях до майбутнього країни. За останні роки премія Women in Arts стала платформою для підкреслення таланту та демонстрації досягнень українських мисткинь і діячок культури. Цього року Премія ще більш особлива для нас, адже вона вшановує досягнення за два минулі роки і внесок номінанток у спротив та відновлення. Це наш спосіб відзначити виняткову гідність, мужність, стійкість і талант українських жінок»
Сабін Фрейзер
Представниця ООН Жінки в Україні

Під час церемонії презентували жіночий маніфест «Ти є велика сила». Трек виконують Саша Кольцова («Крихітка»), Марина Круть, ROXOLANA та Олена Карась («Тонка»), яка створила музику. У кліпі знялися номінантки цьогорічної Премії: Алевтина Кахідзе, Альбіна Ялоза, Вікторія Амеліна, Галина Крук, Лізавета Герман, Любов Якимчук, Ніна Захоженко та Оксана Черкашина.

«Дуже важливо, що попри складний час повномасштабної війни, премія Women in Arts відзначає українських мисткинь і діячок культури. Росія веде геноцидну війну та намагається стерти українську культуру та ідентичність як такі, тому їхнє збереження та розвиток настільки важливі. Номінантки та лауреатки премії відіграють тут ключову роль. Премія також сприяє зміцненню людського потенціалу України, який матиме критичне значення у повоєнному відновленні», — зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Статуетку-нагороду для Премії Women in Arts щороку створює українська скульпторка Марія Куліковська. Форма статуетки — кисті жіночих рук, які переплітаються, вони символізують підтримку і захист, а ще — жіночу працю.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter