МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Онлайн-тур виставкою українських модерністів від іспанського музею

Виставка «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900-1930-х» триватиме у музеї Тіссена-Борнемісса (Мадрид, Іспанія) до 30 квітня 2023 року

«Виставка “В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900-1930-х” представляє новаторське мистецтво, створене в Україні в перші десятиліття ХХ століття, демонструючи напрями від фігуративу до футуризму та конструктивізму. Розвиток українського модернізму відбувався на складному соціально-політичному тлі розпаду імперій, Першої світової війни, революцій 1917 року з подальшою радянсько-українською війною (1917–21) і остаточного створення радянської України. Жорстокі сталінські репресії проти української інтелігенції призвели до розстрілів десятків письменників, театральних режисерів і художників, а Голодомор, штучний голод 1932–33 років, убив мільйони українців», — йдеться у передмові до виставки на сайті музею.

Серед представлених на виставці творів полотна, ескізи, театральні дизайни, колажі Олександра Богомазова, Олександри Екстер, Володимира і Давида Бурлюків, Михайла Бойчука, Віктора Пальмова, Василя Єрмилова, Анатоля Петрицького та інших. Загалом 70 модерністських робіт.

«Незважаючи на ці трагічні обставини, українське мистецтво того часу пережило справжній ренесанс творчих експериментів. “В епіцентрі бурі” відновлює важливий, хоча й маловідомий на Заході, розділ європейського модернізму, демонструючи близько 70 робіт у повному діапазоні творів: від олійних картин й ескізів до колажів і театральних дизайнів.

Дотримуючись чіткого хронологічного порядку, в експозиції представлені роботи майстрів українського модернізму, таких як Олександр Богомазов, Василь Єрмілов, Віктор Пальмов, Анатоль Петрицький. Досліджуючи поліфонію стилів та ідентичностей, виставка включає неовізантійський живопис послідовників Михайла Бойчука та експериментальні роботи учасників Kultur Lige, які прагнули популяризувати своє бачення сучасного українського та їдиш мистецтва відповідно.

Тут представлені твори Казимира Малевича та Еля Лисицького, квінтесенції митців міжнародного авангарду, які творили в Україні та залишили вагомий слід у розвитку вітчизняної мистецької сцени. На виставці також представлені роботи всесвітньо відомих художників, які народилися та розпочали свою кар’єру в Україні, але стали відомими за кордоном, серед яких Олександра Екстер, Володимир Баранов-Россіне та Соня Делоне», — повідомляють у музеї.

Переглянути виставку онлайн можна, влаштувавши самостійний віртуальний тур, або ж з коментарем кураторки Катерини Денисової.  

До слова, після експонування у Мадриді виставка поїде до Музею Людвіга в Кельні.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter