МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

У Києві покажуть мультимедійну танцювальну виставу P.A.N.TER із доповненою реальністю

В її основу лягло оповідання «Голодар» Франца Кафки.

15, 16, 17 жовтня на Сцені 6 Довженко-Центру в Києві відбудуться перші покази танцювальної вистави з доповненою реальністю P.A.N.TER, а вже 29 жовтня її покажуть у Харкові у Палаці студентів НЮУ. Доповнена реальність створена на платформі «ALTstage. Крок з екрана» — унікальній технології, що дозволяє використовувати доповнену реальність разом із живими подіями або відеоконтентом. Розробкою технології займалася міжнародна команда, очолена українцями. P.A.N.TER — спільний проєкт Платформи сучасного танцю (Україна) та Post Theater (Німеччина).

Митці настільки захопилися можливостями ALTstage, що навіть театральну програмку зробили з доповненою реальністю.

 

Ідейною основою спектаклю стало оповідання «Голодар» Франца Кафки. У ньому письменник оповідає історію старого циркача, чиїм фірмовим трюком було довге і виснажливе голодування, однак голодар зазнає фіаско поруч із новим атракціоном — блискучою молодою пантерою. Творці вистави порівнюють цю пантеру з опціями віртуальної й доповненої реальності, а самого голодаря — із митцем до ери інформаційних технологій. Свою позицію щодо такого протистояння автори зашифрували у назві вистави: P.A.N.TER — Performing Arts Never Terminate / Перформативні мистецтва ніколи не закінчуються.

Драматург вистави Макс Шумахер (Post Theater, Німеччина) проводить паралель між стосунками голодаря та пантери й різницею поколінь у сучасному світі:

Раніше багато молодих людей мріяли про артистичну кар’єру, прагнули стати тими, хто живе і творить поза звичними соціальними рамками. Сьогодні це змінилось, їхні мрії — успішні стартапи й технологічні прориви. Зараз IT-спільнота представляє новий тип креативного класу.

На думку драматурга, завдяки знанням у специфічних галузях, обізнаності у світових трендах, мобільності та схильності до інновацій, ці люди стають новим взірцем альтернативного способу життя. Саме про них розповідатиме мультимедійний проєкт P.A.N.TER.

 

 

Ще одним матеріалом для вистави стала серія інтерв’ю з митцями (актори, танцівники, хореографи) та представниками IT-сфери (програмісти, ґеймдизайнери тощо), які записала команда проєкту. Шукаючи зв’язки між інформаційними технологіями та мистецтвом, команда опитала 33-х респондентів і включила цей документальний матеріал у постановку.

Мультимедійна вистава P.A.N.TER створена на платформі «ALTstage. Крок з екрана» — новій технології, розробленій в рамках попереднього спільного проєкту Платформи сучасного танцю та Post Theater навесні 2021 року. Спільно з IT-компанією WeAR Studio команда розробила інструмент для сценічних практик, що дозволяє синхронізувати різні медіа: відеопроєкція, живі виконавці й живий план, доповнена реальність — все це взаємодіє у часі й просторі вистави. Крім того, у доповненій реальності ALTstage використовуються не анімовані цифрові моделі, а відео справжніх танцівників. Нині ця технологія є унікальною для театральних практик як України, так і світу.

 

 

Читайте також: У Харкові відбулася прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

 

 

Менеджер проєктів ALTstage та P.A.N.TER Олександр Маншилін:

Влітку 2021-го нам вдалося вивести живого виконавця у доповнену реальність — танцівник зробив той самий крок з екрана. Це можна побачити у чотирьох перформансах на сайті altstage.com.ua. Кожен з них триває 7 хвилин — цього цілком достатньо в рамках розробки прототипу технології й демонстрації її можливостей. У виставі ж P.A.N.TER ми будемо використовувати всі опції «на повну».

 

Співавтор P.A.N.TER, медіахудожник Микита Худяков  про процес створення віртуальних об’єктів:

Для втілення alter ego голодаря у цифровому світі ми використали технологію фотограмметрії — відсканували одного з перформерів та відтворили його як 3D-модель. Далі ми трансформували його візуальний образ, комбінуючи матеріал відеозйомки з комп’ютерною графікою. Так виникає візуальний ряд, що є мультимедійною метафору змін у сприйнятті…

 

Познайомитись із тим, як працює доповнена реальність ALTstage глядачі зможуть ще до початку показу за допомогою своїх смартфонів: навівши камери на порожню сцену, вони побачать AR-програмку та alter ego танцівників.

 

«Якщо у Станіславського театр починався з гардероба, то в ALTstage — з доповненої реальності», — жартує Олександр Маншилін.

 

 

Команда проєкту:
  • Автор ідеї, драматург — Макс Шумахер
  • Медіахудожники — Світлана Житня та Микита Худяков
  • Хореографи — Олександра Литвин та Олена Чучко
  • Музика — електроакустичний імпровізаційний ансамбль «Niebiezdny_Drokon»
  • Перформери — Анастасія Біляєва, Ірина Клименко, Ігор Курінний, Міланія Медведєва, Артем Присяжнюк, Галина Щупак.
  • Менеджери проєкту — Антон Овчінніков та Олександр Маншилін

 

Проєкт P.A.N.TER реалізовано в межах програми «Інноваційний культурний продукт» Українського культурного фонду.

Квитки

 

Довідка:

«ALTstage: Крок з екрана» — унікальна технологія використання доповненої реальності разом з живими подіями або відеоконтентом. Її створює міжнародна команда на чолі з українцями. Унікальність ALTstage у синхронізації в часі та просторі різних цифрових реальностей, відображенні волюметричного (об’ємного) відео реальних людей, і стисканні об’ємного відео до розмірів, які можуть відтворюватися смартфонами. Структурно ALTstage складається з мобільного застосунку та вебсайту, який доступний двома мовами. ALTstage має два типу перегляду live (у глядацькій залі), home (вдома). Розробкою проєкту займається міжнародна команда на чолі з українцями: митці — українська Асоціація Платформа Сучасного Танцю та німецький Post Theater — спільно з IT-компанією WeAR Studio. Інвесторами також є мистецькі інституції — House of Europe та Український культурний фонд.

 

Читайте також: Художник Олександр Грехов: «Не треба консервувати людей у їхніх епохах»

 

Усі фото надані організаторами

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter