МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Українські гурти на гастролях за кордоном. Чи очолять вони світові чарти?

З початком повномасштабного вторгнення концертна діяльність українських музикантів повністю зупинилася. А це було основним їхнім джерелом заробітку

Водночас у світі зріс інтерес до українського, тож для багатьох виконавців та гуртів відкрилися сцени Західної Європи та Північної Америки.  

Перші після 24 лютого концерти в Україні почали відбуватися у сховищах, на станціях метро у квітні, розповів засновник лейблу Enko Іван Клименко для Forbes. Благодійні для підтримки шанувальників та власного бойового духу, за донати на ЗСУ. Однак це не те, що могло б підтримувати музичну індустрію у якомусь бодай більш-менш задовільному стані, бо втратила вона чи не найбільше серед культурних галузей — до 90% ринку.

Рятівними стала закордонні благодійні тури, до яких вдалася низка артистів, серед них: «Океан Ельзи», «Бумбокс», Kalush Orchestra, The HARDKISS, «Один в каное», Go_A, Monatik, Христина Соловій та інші.

Перші концерти навесні 2022 року проходили з більшим ажіотажем, організатори надавали українським гуртам знижки на використання майданчиків, а то й безкоштовно. Першим країнами, де проходили такі концерти стали Польща та Німеччина, де українські музиканти часто виступали й раніше, бо там чимала українська громада. Пізніше географія розширилася до країн Балтії, Грузії, США, Ізраїлю, Сполученого Королівства.

Окрім того, завдяки закордонним слухачам додалося українським музикантам і переглядів на ютубі та прослуховувань на стрімінгових сервісах.

 

Читайте також Андрій Бондар: «Суспільству потрібен спектакль, а не інтелектуали»

 

Навіть зараз українські виконавці концертують здебільшого у країнах, де бували раніше. Ось, наприклад: «Океан Ельзи» (Польща, Іспанія, Франція, Ізраїль, Німеччина, Австрія, Естонія), «Бумбокс» (Польща, Німеччина, Франція, Іспанія), Kalush Orchestra (Польща, США, Канада, Швеція, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція, Велика Британія), The HARDKISS (Туреччина, Польща, США, Німеччина), Monatik (Іспанія, Португалія, Ізраїль, Австрія, Велика Британія).

«Раніше українські виконавці [майже] не виступали за кордоном», — каже засновник івент-компанії Virus music Дмитро Феліксов. Тепер на них є попит. Так, переважно це українці, які тривалий час живуть за кордоном, та вимушені переселенці, але разом з ними приходять і місцеві мешканці, які зацікавилися українським.

«Країни хочуть демонструвати підтримку України на культурному фронті, тому залучають українських артистів на ефіри, концерти, фестивалі. Українці приводять знайомих послухати українську музику. Але не можу сказати, що це масово», — каже солістка The HARDKISS Юлія Саніна.

Українським артистам вдається якщо не заробляти на закордонних турах, то збирати чималі кошти на благодійність, а також нагадувати про війну Україні, виступаючи на телебаченні. Наприклад, Джамала бере участь у «Танцях з зірками» у Польщі, таким чином збираючи кошти для дітей, які постраждали через російську агресію. 

Однак очікувати, що цікавість до української музики з часом не піде на спад, не варто, тому що це відбувається вже зараз. Так, певні виконавці матимуть з десяток міст за кордоном, де їх радо вітатимуть з новими піснями, однак більшість просто не орієнтована на інші ринки. The HARDKISS на початку співали переважно англомовні пісні, однак, як каже солістка Юлія Саніна, щоб бути популярним в іншій країні, треба прицільно з нею працювати, вникати в культуру потенційних слухачів, цікавитися їхніми потребами. 

Однак почин вже є, за кордоном особливо цікавими будуть артисти, які використовують автентичні мелодику, інструменти, естетику, як от «Дахабраха» чи Go_A, що вже мають свою аудиторію за кордоном.

 

Читайте також: Переможці п’ятої Національної премії кінокритиків «Кіноколо». «Памфір» тріумфує
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter