МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Переможці п’ятої Національної премії кінокритиків «Кіноколо». «Памфір» тріумфує

Стрічка Дмитра Сухолиткого-Собчука зібрала нагороди у п’яти номінаціях

Церемонія нагородження П’ятою ювілейною Національною премією кінокритиків «Кіноколо» проходила в межах Шостого київського тижня кінокритики.

Найкращим повнометражним ігровим фільмом став «Памфір», його творця відзначили як Найкращого режисера та автора сценарію, а також премією «Відкриття року» — за найкращий повнометражний дебют. Виконавець головної ролі Олександр Яцентюк став найкращим актором. Прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі у травні 2022 року. В український прокат притчевий фільм, пов’язаний із традиціями Маланки, поки не вийшов.

Вдруге Найкращого акторкою стала Оксана Черкашина, відзначили її роль у «Клондайку». Раніше мисткиня отримала нагороду за стрічку «Погані дороги» (2020).

«Найкращий короткометражний ігровий фільм» — «Ти в порядку?» Наталки Ворожбит, історія про українку, яка через війну мусила тікати до Західної Європи.

Найкращим документальним фільмом стала «Нескінченність за Флоріаном» Олексія Радинського про легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва, цю стрічку демонстрували у програмі Docudays.

Найкращим анімаційним фільмом стала «МИ, ЄВРОПА» Марини Степанської та Анни Дудко — буктрейлер до поеми Лорана Годе «Ми Європа. Бенкет народів».

Нагороду «За досягнення» отримали Станіслав Битюцкий, Альона Пензій, Олександр Телюк — кінознавці державного кіноархіву «Довженко-Центр», які у 2022 році провели цикл публічних кінопоказів рідкісних українських стрічок «Дивне, химерне, фантастичне».

Спеціальними відзнаками вшанували литовського режисера Мантаса Кведаравічюса (посмертно), автора стрічки «Маріуполіс». Митець перебував у Маріуполі на зйомках продовження, потрапив у полон і був убитий російськими окупантами.

Також відзнаку отримав Дмитро «Орест» Козацький — захисник Маріуполя, співрежисер короткометражного фільму «Останній день на Азовсталі».

Повний список лавреатів:

Найкращий повнометражний ігровий фільм

«Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, прод. Олександра Костіна, Євгенія Яцута, Артем Колюбаєв, Альона Тимошенко, Лора Бріан, Богна Шевчик, Клаудія Смея-Ростворовська, Жанкарло Насі, Адольф Ель Ассаль, Сільвана Сантамарія.

Найкращий короткометражний ігровий фільм

«Ти в порядку?», реж. Наталка Ворожбит, прод. Денис Крупнов, Наталка Ворожбит.

Найкращий документальний фільм

«Нескінченність за Флоріаном», реж. Олексій Радинський, прод. Люба Кнорозок.

Найкращий анімаційний фільм

«МИ, ЄВРОПА», реж. Марина Степанська, Анна Дудко, прод. Галина Шиян.

Відкриття року

«Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Найкращий режисер/режисерка

Дмитро Сухолиткий-Собчук («Памфір»).

Найкращий актор

Олександр Яцентюк — «Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Найкраща акторка

Оксана Черкашина — «Клондайк», реж. Марина Ер Горбач.

Найкращий сценарій фільму (ігрові повнометражні та ігрові короткометражні фільми)

Дмитро Сухолиткий-Собчук — «Памфір».

За досягнення

Українським авторам робіт про українське чи зарубіжне кіно, а також зарубіжним авторам робіт про українське кіно — кінокритикам, кінознавцям, журналістам, кураторам, блогерам тощо.

Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк за цикл показів «Дивне, химерне, фантастичне».

Спеціальні відзнаки

Дмитро «Орест» Козацький, Мантас Кведаравічюс.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter