МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

З’явився трейлер фільму «Залізні метелики» про збиття росіянами літака MH17

«Залізні метелики» — документальний фільм Романа Любого, який досліджує обставини збиття літака MH17, риторику російських пропагандистів навколо цієї події та реакцію світової спільноти на цей злочин

17 липня 2014 року російські військові вчинили один із найбільших воєнних злочинів у сучасній історії. Керуючи зенітним ракетним комплексом «Бук», вони збили пасажирський літак MH17 у небі над українським Донбасом.

298 громадян різних країн стали жертвами російської агресії, яка пізніше виллється у повномасштабну війну проти України. Попри жахливі масштаби катастрофи та сотні смертей, світова спільнота досі не покарала цей злочин та лише на словах засудила дії російських військових.

Слідство у справі збиття MH17 триває понад 8 років. Вирок мають оголосити до 15 грудня 2022 року. Втім, докази вже дозволяють ідентифікувати державу, яка відповідальна за цей шокуючий акт насилля. Один із них — шрапнель у формі метелика, знайдена в тілі пілота рейсу MH17.

«Не пам’ятаю, де я був, коли вперше почув, що росіяни збили MH17, але я відчув, що війна вийшла на новий шокуючий рівень насильства. Я був упевнений, що світова спільнота гідно відреагує на нього і це покладе кінець війні. 

Цього не сталося, і моя картина світу зламалася. Створення фільму — реакція на цей злам. Досі відповіді за цей злочин немає. І це має свої наслідки. Тепер ми маємо MH17 в Україні щодня, бо щодня гинуть люди. Якщо світ проковтне це, на нас чекатиме продовження», — коментує режисер фільму Роман Любий («Зошит війни»).

У трейлері використані уривки з аудіо перехоплення розмови російських військових, яке стало одним із доказів у справі рейсу MH17. Сам фільм завдяки унікальному режисерському баченню Романа Любого поєднує у собі архівні кадри, вирізки зі справ та фрагментів телеефіру, інтервʼю, документальні спостереження, елементи перформансу та анімацію.

Така суміш прийомів передає глядачу сюрреалістичність обставин трагедії та допомагає подивитися на історію з різних сторін.

Світова прем’єра фільму запланована на зиму 2023 року.

Продюсери: Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Богуміла Жлуктенко.

Раніше проєкт фільму був представлений на українських та міжнародних кіномайданчиках серед яких CHP:DOX, Docudays UA, Kharkiv MeetDocs, Sunny Side of the Doc, Docs Barcelona, IDFA, Sheffield Doc.

Картину створює кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції із TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Babylon’13 — незалежне об’єднання кінематографістів, що утворилося на початку Революції Гідності. Під час повномасштабного вторгнення росії кінематографісти об’єднання продовжили працювати та знімати війну.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter