МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Головна редакторка Тиктор медіа Мар’яна Хемій отримає Стипендію ім. Маркіяна Іващишина

Стипендіями імені Маркіяна Іващишина у 2021 році Капітула Мистецької ради «Діалог» вирішила відзначити одразу трьох претендентів. Окрім Мар’яни Хемій, ними стали Олександр Максимов та Олена Кухар.

Від 6 вересня до 15 жовтня тривав збір заявок від активних людей культури віком до 45 років з усієї України на перший open-call Стипендії імені Маркіяна Іващишина. Заснована у Львові ЛМГО «Мистецька рада “Діалог”» у партнерстві ГО «Вірменська, 35» і ГО «Інститут актуального мистецтва» на честь видатного громадського та культурного діяча, Стипендія може бути використана стипендіатами тільки на навчання чи підвищення кваліфікації.

З-поміж 30 заявок, що пройшли технічний відбір, стипендіатів обирала Капітула з 5 осіб різних сфер діяльності — від мистецтва до бізнесу (цього року до Капітули увійшли: Євгенія Нестерович, Володимир Топій, Лідія Савченко-Дуда, Тарас Добрянський та Остап Іващишин).

 

Стипендіати 2021 року працюють у різних галузях культури:

 

  • Олександр Максимов, перформер, куратор і культурний менеджер з міста Дрогобича (Львівська обл.) отримав у рамках Стипендії можливість тримісячного стажування у партнерів проєкту — Jam Factory Art Center. Олександр з 2019 року проводить у Дрогобичі фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez, координує Міжнародний фестиваль Бруно Шульца, був куратором резиденції «Магічні соляні міста» (2020), працює як перформер.

 

Читайте також: Тут був Лан. Тут жив Бруно Шульц

 

  • Мар’яна Хемій, журналістка, менеджерка культурних проєктів, співзасновниця й головна редакторка Тиктор медіа, отримує стипендію на навчальний курс у Projector — Creative & Tech Online Institute. У своїй заявці Мар’яна написала, що через свій медіапроєкт вона прагне «популяризувати культуру, зокрема у її взаємозв’язках з містами / місцями: ми розповідаємо, як простір / місто впливає на митців, і навпаки — як творчість і люди впливають на сприйняття міст і сприяють внутрішньому туризму».

 

Читайте також: Тиктор медіа збирає кошти на розвиток — долучайтесь

 

  • Олена Кухар з Києва вже понад 12 років працює у проєктному менеджменті у сфері медіа та культури. Стипендія дасть їй можливість розвинутися у вже розпочатій спеціалізації і продовжити навчання бізнес-медіації на програмі Українського центру медіації при kmbs. Після 5-місячного навчання Олена зможе провадити як медіаторка українські проєкти та організації у секторі культурно-креативних індустрій. Це «внутрішня», часто непублічна сфера діяльності в культурі, але від її рівня залежить корпоративна етика і галузевий клімат усіх KKI.

 

Голова Капітули Євгенія Нестерович:

Цей перший рік був випробуванням на практиці і напрацюванням алгоритмів для нашої ініціативи, — говорить , — і ми зібрали багато корисної інформації і знахідок щодо організації процесів, і щодо запитів від професійного середовища заявників. Вже є ідеї, як зробити Стипендію ефективнішою у наступному році через співпрацю з партнерськими інституціями на кшталт Jam Factory Art Center чи Мистецького Арсеналу. Ми відкриті до співпраці для зацікавлених партнерів, і дуже вдячні усім, хто підтримав Стипендію у перший рік її існування. Ми будемо працювати над розширенням інструментарію для наших майбутніх стипендіатів, адже кількість і якість заявок вже на першому році ініціативи показують, що така Стипендія потрібна спільноті. Є багато молодих людей, які вже роблять непересічні проєкти, і хочуть вчитися далі. Маркіян Іващишин вмів підтримати поривання таких людей, і ми раді продовжувати цю справу під егідою його імені.

 

Стипендіальний фонд 2021 року організатори зібрали з благодійних внесків культурних та громадських діячів, представників бізнесу і товариства Маркіяна Іващишина — загалом 165 тис. грн за період з травня до жовтня 2021 рр. Фінальний звіт за витратами на цьогорічних Стипендіатів буде опубліковано на сайті Мистецької ради «Діалог» після укладення усіх угод з обраними Стипендіальними операторами. Тим часом збір коштів на наступну Стипендію триває впродовж усього року, і якщо ви хочете долучитися до реалізації професійної мрії, інвестувати в освіту людей, які творять сучасну українську культуру — фондуйте Стипендію імені Маркіяна Іващишина 2022 за вказаними реквізитами.

Урочисте нагородження стипендіатів 2021 року відбудеться на відкритті XXI міжнародного фестивалю Jazz Bez у Львові 3 грудня 2021 року, заснованого Маркіяном Іващишиним понад двадцять років тому.

 

Партнери Стипендії імені Маркіяна Іващишина: Jam Factory Art Center, Jazz Bez Стипендіальний фонд створений внесками: Олег Денис, Олег Макар, Наталя Дзюбенко, Вікторія Швидко, Марія Косенко, Поліна Городиська, Євгенія Нестерович, Андрій Дячишин, Юрій Вовкогон, Іван Антонович, Юрій Лукашевський, Лідія Савченко-Дуда, Юлія Хомчин, Ірина Забіяка, Ірина Славінська, Юрій Хробак, Ярина Мельник, Роман Гук, Оксана Гудзовата, Микола Княжицький, Тарас Сосновський, ТОВ «Гульдманн-Україна», Андрій Худо, Оксана Форостина, Лінік Андрій, ПрАТ «Європейський дім», Юлія Поліковська, Григорій Семенчук, ТзОВ «Ейч Ті Проперті Вест», Ярослав Рущишин

 

Читайте також: Письменниця Катерина Бабкіна стала лауреаткою премії «Ангелус»
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter