МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Члени Шевченківського комітету склали повноваження. Що сталося?

Заяву про складання повноважень членів Шевченківського комітету опублікували на офіційному сайті

Причиною став скандал щодо цьогорічної Національної премії імені Тараса Шевченка 2023 року. Зокрема, поспішне додавання нової номінації у той час, як лавреати вже були визначеними. 

Кількома днями раніше повноваження склав голова Комітету Юрій Макаров.

Серед підписантів: Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Тамара Гундорова, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Алла Мазур, Люба Морозова, Віктор Плоскіна, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський та Євгеній Стасіневич.

«Упродовж нашої діяльності, починаючи з 2019 року, ми керувалися бажанням відновити репутацію Премії, позбавивши її радянського змісту і наповнивши актуальними сучасними сенсами. Враховуючи мистецький рівень, новаторство та суспільну значимість поданих на здобуття Премії творів.

Як експертна спільнота з представників різних культурних сфер, ми спрямовували наші зусилля на продовження і водночас оновлення традиції, згідно з якою Національна премія імені Тараса Шевченка займає особливе, центральне місце в національній культурній політиці. За цей час ми зустрілися з підтримкою нашої позиції та рішень, а також із гострою критикою та навіть образами на нашу адресу. 

Визнаємо, що іноді Комітету бракувало публічності та вміння донести до громадськості свою позицію і міркування щодо тих чи інших рішень. І все ж ми сприймали та сприймаємо критику передусім як стимул, який спонукає до дискусій», — йдеться у заяві.

У документі наголошують, що номінування відбувається з ініціативи культурних інституцій. Члени Комітету теж мають право номінувати твори, однак не більше одного твору. Та тому, що з 2014 року серед номінантів премії (і в довгих, і в коротких списках) було чимало творів воєнної тематики.

«З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми ще більше усвідомлюємо нашу відповідальність, сприймаючи нашу діяльність як важливу справу на спільному шляху до Перемоги. Однак нас, як і багатьох із вас, застала зненацька пропозиція про доповнення Премії новою номінацією, а фактично – паралельним конкурсом. Ми згодні з тим, що потрібно відзначати значущі твори, створені не тільки після 2014 року, але й після 24 лютого 2022 року, а також не проминати активну участь митців і діячів культури у наближенні Перемоги. 

Проте ми висловлюємо свою незгоду з тим, щоби вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року в прискореному порядку. На сьогодні, коли вже визначені переможці, коли країна чекає Указ і оголошення імен справедливо та за всіма процедурами обраних лауреатів Премії 2023 року, такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних. 

Це підриває прозорість та виваженість процедур, пункти Положення та вагу Премії як стабільної і авторитетної інституції з чітким алгоритмом роботи. Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в Положенні до нагородження вже визначених переможців підважує довіру до Премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні», — далі у заяві.

У заяві наголошують, що раптове внесення змін підриває довіру до премії та викликає недовіру до Комітету як спільноти експертів.

«Загалом, Національна премія імені Тараса Шевченка, починаючи з 2014 року, – це  премія воєнного часу. Водночас ми ставимося з повним розумінням до ідеї запровадити особливу відзнаку для мистецьких творів, створених після 24 лютого 2022 лютого, аби відзначити їхній внесок у Перемогу. 

Вважаємо, що ця пропозиція є важливою, тому потребує ретельного продумування і планування, зокрема щодо критеріїв, процедур висунення та відбору. Йдеться передусім про окреслення прозорого і справедливого алгоритму майбутньої відзнаки», — читаємо у заяві.

Члени Шевченківського комітету нагадують, що їхні повноваження закінчилися ще у 2022 році. Однак через воєнний стан вони пристали на пропозицію Президента продовжити роботу.

«Ми працюємо в засадничих інституційних рамках, де визначальними були і є прозорість та сталість правил, передбачених Положенням, і культурна цінність Національної премії імені Тараса Шевченка. 

Цю позицію ми донесли до Офісу Президента та МКІП. У нинішніх обставинах, коли нас поставили перед наміром змінити правила Положення Національної премії імені Тараса Шевченка ad hoc, додати нові номінації та пришвидшити процедуру відбору, члени Комітету не бачать можливості продовжувати роботу – і складають свої повноваження», — підсумовують у заяві.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter